Spataders

De meeste mensen zien spataders niet eens als een ziekte. Ze menen dat het niet meer is dan een esthetisch probleem. Dit is volkomen fout. Spataders zijn wel degelijk een ziekte, een ziekte met een esthetisch aspect. Blauwe, gezwollen en knobbelige aders zijn de duidelijkste tekenen van spataders. Mensen die er al langer aan lijden, weten maar al te goed dat deze zichtbare aders vaak gepaard gaan met pijnlijke, vermoeide en lome benen.

De aandoening is meestal niet gevaarlijk. Er is dus geen reden om in paniek te raken en direkt naar de dokter te hollen. Deskundigen adviseren het volgende om er zelf iets aan te doen.

Voel je niet schuldig.

Veruit de grootste risicofactor om spataders te krijgen, is een ouder hebben met spataders. Over deze grotendeels erfelijke ziekte doen talloze fabels de ronde. Het sterkste verhaal is waarschijnlijk dat spataders zouden worden veroorzaakt door altijd met gekruiste benen te zitten. Dit is pure nonsens. Je hebt gewoon de pech dat het in je genen zit. De aandoening treft vooral vrouwen.

Voeten omhoog. Spataders zijn verzwakte aders die niet meer de kracht hebben om bloed terug naar het hart te stuwen. De aders in de benen zijn hier het meest gevoelig voor, aangezien ze het verst van het hart verwijderd liggen en helemaal op het laagste punt van het lichaam. Je kunt het hen een stuk makkelijker maken door de zwaartekracht in te schakelen. Leg je voeten omhoog op een stoel, op kussens of een bank zodat ze hoger liggen dan je heupen. De pijn moet dan snel wegtrekken.

Draag steunpanty’s. Deze helpen het ongemak verminderen. Ze verhinderen dat het bloed zich ophoopt in de kleine bloedvaatjes die het dichtst onder de huid liggen. In plaats daarvan wordt het bloed in de grotere, dieper liggende aders gedwongen, waar het makkelijker terug naar het hart wordt gepompt.

spataders

Geef ze een speciale behandeling. Hiermee bedoelen we beide bovenstaande tips, gecombineerd in één oefening. Trek je steunpanty’s aan, ga plat op je rug liggen, steekje benen recht omhoog en laat ze tegen een muur rusten. Houd deze houding 2 minuten vol. Op die manier kan het bloed uit de gezwollen beenaders terug naar het hart stromen. Herhaal deze oefening de hele dag door, zo mogelijk steeds als het nodig is.

Zet je bed omhoog. Je kunt de zwaartekracht de hele nacht benutten door het voeteneind van je bed een tiental centimeter omhoog te brengen. Maar artsen waarschuwen dat als je hartproblemen hebt of ’s nachts moeilijk ademt, je beter eerst je huisarts kunt raadplegen voor je de stand van je bed aanpast.

Draag ‘goede’ schoenen. Spataders zijn zo al pijnlijk genoeg. Bezorg jezelf niet nog meer last door schoenen met hoge hakken of cowboylaarzen te dragen.

Koop een paar elastische kousen. Deze speciale, op maat gemaakte elastische kousen zijn erg doeltreffend. Ze reiken tot aan de knie.

Let op je gewicht. Extra lichaamsgewicht betekent meer druk op je benen. Daarom hebben zwangere vrouwen vaak last van spataders. Houd je gewicht binnen de perken en je krijgt minder problemen met uitpuilende aders.

Geen Strakke kleren. Strak zittende kledingstukken, met name een te strak aangetrokken riem of panty’s die erg krap zitten in de liezen, kunnen de aders dichtdrukken, zodat het bloed zich ophoopt in je benen.

Aan de pil? Let dan op. Verstoring van het hormonale evenwicht, wat soms optreedt bij gebruik van anticonceptiepillen, kan tot een vorm van spataders leiden. Als je problemen ontstaan zijn nadat je bent begonnen met de pil, is het goed mogelijk dat er een verband bestaat.

Stop met roken. Uit onderzoek blijkt dat er een samenhang bestaat tussen roken en spataders. De onderzoekers komen tot de conclusie dat roken mogelijk een risicofactor is voor mensen met spataders.

Ga wandelen. Langdurig zitten of staan kan problemen opleveren met je benen, omdat het bloed de neiging heeft zich op te hopen. Door overdag een beetje beweging te nemen, kan dit al voorkomen worden. Vooral wandelen is goed. Bovengenoemde studie toonde trouwens ook aan dat mensen die een zittend leven leiden makkelijker spataders krijgen dan actieve mensen.

Neem een andere houding aan

Yoga is erg weldadig voor mensen met spataders. De volgende yoga-ademhalingsoefening kun je zonder enig gevaar uitproberen, met een redelijke kans dat het ongemak van de spataders afneemt. Probeer het meteen. Ga plat op je rug liggen en leg je voeten op een stoel. Adem langzaam en gelijkmatig vanuit je middenrif en door je neus. Dat is alles!

Terwijl het bloed onder invloed van de zwaartekracht uit je benen wegstroomt, creëert je volle, gestage ademhaling een onderdruk in je borstkas. Hierdoor wordt lucht naar de borstholte gezogen, maar ook bloed vanuit het hele lichaam, dus ook vanuit je van bloed gezwollen benen. Vlucht niet voor je probleem. Veel ongemak en pijn van spataders kan worden onderdrukt met pijnstillers. Doe dit niet. Spataders vormen een probleem dat niet moet worden aangepakt door de pijn weg te werken. Als je alle tips hebt geprobeerd en niets helpt, kun je beter op zoek gaan naar medische hulp.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips