Lichaamsstelsels

Je lichaam bestaat uit diverse stelsels. Je kunt deze stelsels zien als een soort ‘afdelingen’ die vaste taken uitvoeren. Elk lichaamsstelsel bestaat weer uit verschillende onderdelen, zoals de cellen, het weefsel en de organen. Samen zorgen deze onderdelen ervoor dat een taak wordt uitgevoerd.

De indeling van de lichaamsstelsels is weer gebaseerd op de functie(s) die ze uitvoeren.

Hoeveel lichaamsstelsels telt het lichaam?

Je lichaam is opgebouwd uit 9 lichaamsstelsels. Dit zijn:

  • Het zenuwstelsel
  • Het ademhalingsstelsel
  • Het hart- en bloedvatenstelsel
  • Het bewegingsstelsel
  • Het spijsverteringsstelsel
  • Het urogenitaal stelsel
  • De inwendige klieren
  • Het afweerstelsel
  • De zintuigen

Het zenuwstelsel

Het zenuwstelsel is opgebouwd uit de zenuwen en hersenen. De zenuwen vormen een soort netwerk. Ze verbinden alle lichaamsdelen met de hersenen. Alle informatie van de zintuigen, pijn- of genotsprikkels, bevelen van de hersenen voor de spieren en gewaarwordingen worden door het zenuwstelsel verzonden, verwerkt of in het geheugen opgeslagen.

Het ademhalingsstelsel

Zonder zuurstof kun je geen ademhalen en kan je dus niet leven. De processen in je lichaam kunnen alleen doorgaan door de voortdurende aanvoer van zuurstof en de afvoer van koolzuurgas. Deze luchtverplaatsing wordt ‘ademen’ genoemd en gebeurt via de longen en de luchtwegen.

Het hart- en bloedvatenstelsel

Je hart pompt bloed door de bloedvaten. Hierdoor worden zuurstof, energie en bouwstoffen door heel het lichaam vervoerd. Ook voert het hart- en bloedvatenstelsel afvalstoffen af.

Het bewegingsstelsel

Dankzij het bewegingsstelsel kunnen we blijven staan en ons bewegen. Het bewegingsstelsel bestaat uit het skelet, de gewrichten en de spieren. Deze onderdelen werken samen.

Het spijsverteringsstelsel

Het spijsverteringsstelsel begint bij de mond en eindigt bij de dikke darm. Het staat in verbinding met de lever en spijsverteringsklieren. Het spijsverteringsstelsel haalt energie en bouwstenen uit ons voedsel en zorgt ervoor dat onverteerbare stoffen verwijderd worden.

Het urogenitaal stelsel

Het urogenitaal stelsel is opgebouwd uit het urinaire stelsel en het genitale stelsel.

Het urinaire stelsel

Het urinaire stelsel wordt gevormd door de nieren, de blaas en de urineleiders. Dit stelsel is een soort zuiveringsstation voor het bloed. Het scheidt de afvalstoffen en voert deze af. Op die manier zorgt het stelsel voor de zoutbalans en de waterhuishouding van het lichaam.

Het genitale stelsel

Het genitale stelsel zorgt voor weer voor de voortplanting.

Aangezien het urinaire stelsel en het genitale stelsel gebruikmaken van de organen en structuren in de onderbuik vallen, behoren deze stelsels allebei tot het urigenitale stelsel.

De inwendige klieren

De inwendige klieren zorgt voor het afscheiden van hormonen in het bloed. De hormonen zijn stofjes die diverse lichaamsfuncties regelen, zoals de voortplanting, groei en het suikergehalte in het bloed.

Het afweerstelsel

Het afweerstelsel beschermt je lichaam tegen indringers van buitenaf, zoals schimmels, virussen en bacteriën. Het beschermt je tegen besmettelijke ziektes en kan je immuun maken voor verschillende aandoeningen. Om deze reden wordt het afweerstelsel ook wel het immuunsysteem of afweersysteem genoemd.

De zintuigen

De zintuigen zorgen ervoor dat je prikkels en signalen uit je omgeving kunt waarnemen. Verder beschermt je huid je lichaam tegen schadelijke externe invloeden, zoals zonnestralen en bacteriën. Verder zijn de zintuigen ook belangrijk voor het warmtebehoud.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips