IgA deficiëntie

IgA deficiëntie berust op een stoornis in het afweersysteem en is gekenmerkt door een tekort aan de antistof immuunglobuline A. Antistoffen zijn grote eiwitten die het lichaam produceert tegen infecties met micro-organismen, zoals bacteriën, virussen, schimmels, parasieten e.d.

Het afweersysteem reageert op de eiwitbestanddelen (antigenen) van de indringers met de productie van grote hoeveelheden specifieke antistoffen, waaronder IgA (immuunglobuline A). Deze antistoffen binden de antigenen aan het oppervlak van een micro-organisme, waardoor deze zich niet kunnen vermenigvuldigen, zodat de verspreiding van de ziekte in het lichaam wordt voorkomen. IgA komt voor in speeksel, slijmvliezen en ingewandsappen, waar het de eerste verdedigingslinie kan zijn tegen sinus-, luchtweg- en maagdarminfecties.

iga deficientie

Tekort aan IgA verhoogt dus de bevattelijkheid voor dergelijke infecties. Patiënten met IgA-deficiëntie zijn ook gevoeliger voor bepaalde andere ziekten, zoals au-toimmuunziekten als reuma, systemische lupus ery-thematosus en chronische hepatitis; luchtwegallergie en astma; prikkelbare-darmsyndroom; en sommige soorten kanker, zoals long- en thymuskanker.

Maar veel mensen met IgA deficiëntie zijn relatief gezond en hebben niet zoveel last van dergelijke infecties en aandoeningen als kon worden verwacht. Genezing is niet mogelijk, zodat de behandeling berust op het verlichten van de symptomen en het in de hand houden van bijkomende aandoeningen. IgA deficiëntie is de meest voorkomende auto-immuunziekte bij blanken en komt bij 1 op 600 mensen voor. IgA deficiëntie is meestal een erfelijke aandoening. Sommige geneesmiddelen, zoals anti-epileptica, kunnen tijdelijk IgA deficiëntie veroorzaken.

Behandeling

Tegen bacterie-infecties worden antibiotica voorgeschreven. De kuur moet helemaal afgemaakt worden. OTC-pijnstillers kunnen worden gebruikt tegen pijn en koorts. Kinderen mogen geen aspirine hebben. Onderliggende aandoeningen die IgA-deficiëntie veroorzaken moeten worden behandeld. Dat kunnen zijn: kwaadaardige tumoren, astma en auto-immuun-ziekten (zoals reuma en systemische lupus erythematosus).


Relevante artikelen
4 reacties
 1. mijn zoon heeft iga deficiëntie en ik wil graag vragen wat hij beter kan vermijden qua eten en drinken. hij heeft veel last van allergieën.
  hij is ook vaak heel moe.
  met dank reina

  1. Beste Reina,

   Voor zover ik weet zijn er geen dieet voorschriften bij mensen met een IgA deficientie. Wel komt coeliakie (glutenallergie) 16x vaker voor bij deze groep mensen. Wanneer hij dit heeft, moet hij gluten in zijn dieet vermijden en glutenvrije producten nuttigen.

   Groet,
   Wesley

  2. Hoi,

   Is hij getest op coeliakie? Onze zoon heeft ook Iga deficientie, hij is nu 7 jaar. Hij reageert niet zo goed op melkproducten, dus mijden we dat. Hij heeft gelukkig geen coeliakie. Ik merk wel nu hij ouder wordt dat hij sterker is geworden, minder vaak ziek en conditioneel ook beter wordt met sporten. Ik heb zelf ook iga deficientie en als ik terug kijk naar de afgelopen jaren , weet ik dat de winter niet mn vriend is. De ene winter gaat beter dan de andere. Een gezonde leefstyle en niet teveel stress helpt denk ik. Sterkte met je zoon, groetjes mika

 2. Mijn docht is 1 jaar heeft ook jgh deficiëntie en heeft ook jamer genoeg automumziekten en heeft zwaar koelmelkalig en heeft zwaar lactosdolransie en ligt veel in belig in het ziekenhuis afgeloop jaar hebt me af gereden best pitig zit in België in Gent in het ziekenhuis super hoed ziekenhuis heel erg medenleven daar help ze zo goed dus ik raat ouwders aan om daarnnaar Doe de gaat echt het is zo fijn help zo goed!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips