Bloed in de ontlasting

Bloed in de ontlasting kan optreden door bloedingen in het maagdarmkanaal. Bloed uit het laatste gedeelte van de darm is rood. Naarmate de bloeding hoger gelokaliseerd is, wordt het bloed donkerder van kleur.

 

Wanneer het bloed uit de maag of het bovenste deel van de dunne darm afkomstig is, dan wordt de ontlasting zwart als teer (melaena). Deze zwarte kleur ontstaat door een chemische verandering van het bloed door contact met maagzuur.

Bij enkele ziekten is het bloed bij de ontlasting vermengd met slijm of pus. Er kan ook zo weinig bloed in de ontlasting zitten dat het met het blote oog niet te zien is. Dit ‘occulte’ (verborgen) bloed kan met behulp van chemisch onderzoek worden aangetoond. Soms treedt er ook zonder ontlasting bloedverlies via de anus op. Lang aanhoudend verlies van bloed met de ontlasting heeft bloedarmoede tot gevolg.

Wat is de oorzaak van bloed in de ontlasting?

Bloed in de ontlasting is, wanneer dit bloed niet afkomstig is van aambeien, meestal een symptoom van een ernstige ziekte.

bloed in de ontlasting

Tyfus
Bij een gecompliceerd verloop van deze infectieziekte treden er diepe zweren op in het darmslijmvlies die gemakkelijk gaan bloeden. Er ontstaat dan naast de flinke diarree een fors bloedverlies.

Dysenterie
Bij deze ziekte gaat het slijmvlies van de ontstoken dikke darm te gronde. Er ontstaan oppervlakkig gelegen zweren.

De patiënt heeft last van hevige, krampachtige buikpijn en een pijnlijke aandrang tot ontlasting. Tot veertig keer per dag treedt er slijmerige, bloederige, etterige ontlasting op.

Amoebedysenterie
Acute amoebedysenterie gaat gepaard met pijnlijke aandrang tot ontlasting en het uitscheiden van kleine hoeveelheden slijmerige, bloederige ontlasting, die er uitziet als frambozengelei. Ook bij deze ziekte is de bloeding het gevolg van een beschadiging van het slijmvlies van de dikke darm.

Bloedingsneiging
Bij stoornissen van de bloedstolling ontstaat altijd een (verhoogde) bloedingsneiging.

Bij een dergelijke bloedingsneiging treedt vaak bloedbijmenging in de ontlasting op, omdat ook kleine beschadigingen van het darmslijmvlies een lang aanhoudend bloedverlies tot gevolg kunnen hebben.

Zweer van de twaalfvingerige darm
Patiënten met zweren van de twaalfvingerige darm hebben vaak last van pijn in de maagstreek, die na maaltijden afneemt.

Minder vaak treden er bloedingen met bloedbraken of teerachtige ontlasting op. Deze bloedingen kunnen zeer hevig zijn en acute bloedarmoede en een shock veroorzaken.

Divertikels
Deze kleine, blaasjes vormige uitstulpingen in de darmwand treden vooral bij oudere mensen op. Hun ontstaan houdt verband met een tekort aan voedingsvezels in het eten en met chronische obstipatie. Divertikels geven normaal geen klachten.

Wanneer ze echter ontsteken, kunnen er hevige bloedingen in de darm optreden. Een darmafsluiting is een levensgevaarlijke complicatie van divertikels.

Colitis ulcerosa
Bij deze chronische ontsteking van de dikke darm en de endeldarm staat diarree
met bloed en slijm op de voorgrond. De buikpijn wordt na de ontlasting meestal minder. Overige symptomen zijn koorts en gewichtsverlies.

Poliepen van de dikke darm
Deze worden meestal bij toeval ontdekt, omdat ze geen klachten veroorzaken. Af en toe kan er sprake zijn van bloedbijmenging in de ontlasting, hetgeen tot occult bloedverlies leidt.

Tumoren van de dikke darm
Bloed in de ontlasting kan het eerste verschijnsel zijn van een kwaadaardig gezwel in de darm. Andere symptomen zijn obstipatie of diarree of een afwisseling van beide. Buikpijn en pijnlijke aandrang tot ontlasting treden pas in een later stadium van de ziekte op.

Aambeien
Bij aambeien (hemorroïden) verliest men na de stoelgang vaak kleine beetjes (helderrood) bloed. Maar ook de ontlasting zelf kan dan bloederig zijn. Verdere symptomen zijn jeuk aan de anus, pijn en een branderig gevoel tijdens de ontlasting en afscheiding van slijm.

 
Relevante artikelen
1 reacties
  1. Het bloed vermengd in de stoelgang ,Is dit enkel bij de eerste ontlasting van de dag of ook bij een tweede?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips