Bloed in de ontlasting
De meeste mensen schrikken als ze bloed in hun ontlasting hebben. Het kan veel oorzaken hebben, maar meestal is het niet ernstig. Hoe herken je bloed in de ontlasting? En wat kan de oorzaak zijn?
Meestal is bloed in de ontlasting onschuldig, maar het kan ook een teken van darmproblemen zijn.
Vaak merk je het als je op het toilet zit. Het kan dat er na het afvegen wat bloed op het toiletpapier zit of er ligt wat bloed op de ontlasting. Ook kan het bloed door de ontlasting zitten, waardoor de ontlasting een rode of zwarte kleur heeft.
Het kan zijn dat je soms ook zomaar bloed of bloedstolsels verliest zonder ontlasting of alleen met slijm. Het bloed vermengt zich dan met het water in het toilet, waardoor het lijkt alsof je veel bloed verliest, maar meestal gaat het maar om een kleine hoeveelheid bloedverlies.
Hoe herken je bloed in de ontlasting?
Hoe je bloed in de ontlasting herkent, hangt weer af van de plaats van de bloeding. Als het bloed een erg donkere kleur heeft, dan zit de bloeding dieper. Soms zit het bloed alleen aan je toiletpapier, maar het kan ook vermengd zijn met de ontlasting. Bloed in de ontlasting kan duiden op:
- Aambeien of anusfissuur: het bloed is helderrood en ‘vers’, omdat het uit de laatste delen van het darmstelsel komt.
- Een bloeding in de maag of de twaalfvingerige darm: het bloed is vermengd met de ontlasting en is donker, waardoor de ontlasting een zwarte kleur heeft.
- Een ontsteking in het maagdarmstelsel, zoals de ziekte van Crohn: naast bloed zit er ook slijm in de ontlasting.
Wat zijn de oorzaken van bloed in de ontlasting?
Bloed in de ontlasting kan diverse oorzaken hebben. Meestal is de oorzaak onschuldig en/of onduidelijk. Oorzaken van bloed in de ontlasting kunnen zijn:
- Een SOA: bloed in de ontlasting kan duiden op een SOA die is ontstaan door anale seks.
- Aambeien: de meeste voorkomende oorzaak van bloed in de ontlasting.
- Anusfissuur: een scheurtje in de anus dat is ontstaan door harde ontlasting.
- Een ernstige ontsteking van de darmwand: dit kan voorkomen bij de ziekte van Crohn, proctitis of colitis ulcerosa. Meestal zit er ook slijm in de ontlasting.
- Een bloedvatafwijking: dit kan in de darmen ontstaan. Een bloedvatafwijking komt voornamelijk voor bij oudere mensen.
- Een poliep: een zwelling van het darmslijmvlies.
- Een ernstige maagdarminfectie: wordt vaak veroorzaakt door een virus of een bacterie. Verder kan alcoholmisbruik of een voedselvergiftiging ook een oorzaak zijn.
- Medicijngebruik: het gebruik van bepaalde medicijnen kan leiden tot bloed in de ontlasting. Dit is het geval bij bloedverdunners, antidepressiva en pijnstillers met de werkzame stoffen ibuprofen en diclofenac.
- Darmkanker: heel soms kan bloed in de ontlasting duiden op darmkanker.
- Een divertikel: een goedaardige uitstulping van de darmwand in de buikholte.
Wanneer naar de huisarts bij bloed in de ontlasting?
Meestal verdwijnt bloed in de ontlasting vanzelf en is de oorzaak onschuldig. Wanneer dat niet zo is dan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Deze zal eerst onderzoeken of het bloedverlies wordt veroorzaakt door aambeien of een anusfissuur. Als dat niet de oorzaak is, word je vaak doorverwezen voor een bloedonderzoek of een coloscopie. Dit is een kijkonderzoek van de darm. Zo’n onderzoek duurt ongeveer tien minuten tot een kwartiertje. Als de oorzaak bekend is, word deze behandeld.
Het bloed vermengd in de stoelgang ,Is dit enkel bij de eerste ontlasting van de dag of ook bij een tweede?