Schaamluis

Platluizen of schaamluizen veroorzaken jeuk wat leidt tot krabben en ontsteking. Ze hechten zich met hun klauwen aan de schaamharen en zuigen bloed van de gastheer op in hun spijsverteringsstelsel. Ze leggen ook eitjes op de schacht van de haren. Schaamluizen worden overgebracht door seks te hebben met een besmette partner. Ze worden ook verspreid door kleren, lakens of handdoeken te delen met een besmet persoon.

Hoe ze worden overgebracht:

Schaamluizen springen van een persoon over naar een ander, meestal tijdens seks. Schaamluizen zijn een van de drie luizen die het menselijk lichaam besmetten. Het zijn erg kleine insecten die rondkruipen in de schaamstreek. Ze kunnen ook gevonden worden in gezichts- of lichaamshaar. Vanwege de hevige jeuk die ze veroorzaken, worden ze vaak eerder gevoeld dan gezien. Het kan een dag of vijf duren voordat de jeuk bemerkt wordt. Soms zijn de schaamluizen en hun neten (eitjes) te zien op de haarschachten.

Hoe je ervoor wordt getest:

Een arts of verpleegkundige zal het gebied waar de jeuk voorkomt onderzoeken. Een grondig onderzoek van het schaamhaar kan de aanwezigheid van neten aantonen.

Schaamluis

Behandeling:

Schaamluis is erg goed te behandelen. Een arts zal een lotion of poeder aanraden, zoals bijvoorbeeld crinopex of lindaan, om ze uit te roeien. De meeste van deze middelen zijn zonder recept verkrijgbaar. Onthoud dat iedereen besmettelijk is totdat alle luizen en hun neten uitgeroeid zijn.

Wat er gebeurt als het niet behandeld wordt:

Als ze niet behandeld worden, gaan schaamluizen niet weg. De jeuk zal aanhouden evenals de besmettelijkheid voor partners. Excessief krabben kan leiden tot een superinfectie.

Preventie:

Vragen stellen aan of onderzoeken van een partner.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips