Cystoscopie

Cystoscopie geeft de mogelijkheid de blaas en de urinebuis te bekijken. Cystoscopie is een belangrijke techniek om de urinebuis (urethra) en de binnenkant van de blaas onder direct zicht te onderzoeken.

 

Iemand die een cystoscopie moet ondergaan, krijgt gewoonlijk een plaatselijke verdoving en is wakker gedurende dit korte onderzoek. Kinderen krijgen gewoonlijk een verdoving. De cystoscoop is een smalle buis die door de urinebuis in de blaas wordt gebracht. Op de buis zit een speciaal lensje en een glasvezeloptisch verlichtingssysteem, zodat de arts die het onderzoek doet, de structuren kan zien waar de cystoscoop door passeert. Het kan noodzakelijk zijn om een klein stukje van de blaaswand weg te nemen, voor onderzoek op kanker of andere ziekten, of zelfs een klein steentje weg te nemen. Dit kan allemaal door de cystoscoop plaatsvinden.

Cystoscopie is nuttig voor het beoordelen van diverse afwijkingen van de blaas, waarvoor geen oorzaak kan worden gevonden, zoals steeds terugkerende infecties en pijn bij het urineren. Een van de meest belangrijke toepassingen is het opsporen van blaaskanker. Bij vrouwen is cystoscopie nuttig voor het opsporen van chronische ontsteking van de blaas of urinebuis. Bij mannen wordt het soms gebruikt om de mate van obstructie door een vergrote prostaat vast te stellen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips