Bijholteontsteking

Bijholteontsteking komt vooral vaak voor bij bewoners van gematigde en koude klimaatstreken. Verkoudheid, als ook infecties van de bovenste luchtwegen, begunstigen deze ziekte. De neusbijholten zijn een onderdeel van het ademhalingsstelsel. Het zijn met slijmvlies beklede holten in het aangezichts- en schedelbeen. Deze staan in open verbinding met de neus. In de bovenkaak ligt de kaakholte, boven de ogen de voorhoofdsholte, en diep in de schedelbasis, achter de neus, liggen de zeefbeencellen. Wanneer druk tegen de bovenwand van de oogkassen een ongewoon heftige pijn veroorzaakt, komt dat meestal door een ontsteking van de voorhoofdsholte.

Het onwel zijn bij bijholteziekten is in eerste instantie afkomstig van de ontsteking en zwelling van de slijmvliezen daar ter plekke. Dit kan veroorzaakt worden door infecties, echter door de zwelling van de slijmvliezen kan de afvloed van secreet naar de neus belemmerd worden, waardoor juist hierdoor een infectie kan ontstaan. De behandeling is dan ook in eerste instantie gericht op een goede afvloed van secreet naar de neus, bijvoorbeeld door gebruik van een neusspray, zodat het slijmvlies slinkt, of door middel van het spoelen van de neus met een zoutoplossing.

Eventueel kan een operatie overwogen worden waarbij een grotere opening van de neusbijholte naar de neus wordt gemaakt. Bij een infectie met bacteriën kan ook gebruikgemaakt worden van antibiotica. Het plaatselijk toedienen van medicijnen in de bijholten is niet altijd zinvol. Soms raken door dergelijke chemische prikkels de slijmvliezen zo geïrriteerd, dat ze nog meer gaan zwellen en de klachten verergeren. Indien er sprake is van een abces in de kaakholte wordt vaak besloten tot het uitvoeren van een kaakspoeling, waarbij de kaakholte met behulp van een zoutoplossing schoongespoeld wordt. Chronische bijholteziekten hebben vaak weken of maanden nodig om te genezen. Soms is een chirurgische ingreep noodzakelijk, vooral wanneer een ziekelijke woekering of cystevorming van het bijholteslijmvlies plaatsgevonden heeft. Een chronisch veretterde bijholte kan als haard (focus) fungeren (zie focal infection). Vaak is ingeval van een chronische of terugkerende bijholteontsteking een verband te leggen met vormen van allergie.

Ontsteking van de neusbijholten komt vooral voor bij bewoners van gematigde en koude klimaatsstreken. Veelal is deze klacht het gevolg van verkoudheid of een infectie van de bovenste luchtwegen. De bijholten van de neus bestaan uit de voorhoofdsholten, zeefbeenholten, wiggebeenholten en bovenkaakholten. Het slijmvlies dat deze holten bekleedt kan gemakkelijk geïrriteerd raken. Als gevolg daarvan zwellen de slijmvliezen, waardoor de verbinding tussen de neus en de bijholte wordt geblokkeerd. De afvoer van secreet wordt belemmerd en dit biedt bacteriën de gelegenheid om zich onbelemmerd te vermenigvuldigen. Daardoor gaat het slijmvlies van de bijholte onsteken en zwellen. Dit veroorzaakt de pijn en het zieke gevoel. Wanneer druk tegen de bovenwand van de oogkassen een ongewoon heftige pijn veroorzaakt, dan is dat meestal het gevolg van een voorhoofdsholteontsteking.

De neusbijholten kunnen apart ontstoken raken of in combinatie met elkaar. De klachten zijn te onderscheiden in een acute bijholteontsteking en chronische bijholteziekten. De symptomen van een acute vorm zijn vooral pijn en een algemeen ziek gevoel. De chronische vorm heeft vaak weken of maanden nodig om te genezen. Soms is een chirurgische ingreep noodzakelijk. Vooral als een woekering of cystenvorming van het bijholteslijmvlies heeft plaatsgevonden.
Zie ook: ontsteking, infectie en verkoudheid.

Ondersteunende voedingsstoffen bij bijholteontsteking

Vitamines
Vitamine A: helpt slijmvliezen gezond te houden.
Vitamine C: versterkt het afweersysteem.
Vitamine E: remt ontstekingen.

Kruiden
Echinacea: versnelt de genezing.
Canadese geelwortel: heeft een gunstig effect op de slijmvliezen.

Overige
Bijenpollen: verhoogt de weerstand en versnelt de genezing.
Bromelaïne: remt ontstekingen.
Lactobacillen: bestrijden infecties aan de slijmvliezen.
Propolis: is een natuurlijk antibioticum.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips