Voorhoofdsholteontsteking

Een voorhoofdsholteontsteking is het gevolg van een verstopping van het slijm in de holte achter je voorhoofd. Het wordt ook wel sinusitis genoemd. Dit kan een resultaat zijn van een allergische reactie, bacteriële infectie of virale infectie. Sinusitis kan nare symptomen hebben, zoals een drukkend gevoel achter je gezicht, hoofdpijn en een verstopte neus. Gelukkig kan je zelf de klachten verminderen met behulp van een zoutoplossing, neusspray en paracetamol. 

Wat is een voorhoofdsholteontsteking?

Voorhoofdsholteontsteking, of sinusitis, is de ontsteking van het weefsel van de voorhoofdsholte. Een gezonde voorhoofdsholte is gevuld met lucht, maar wanneer er een verstopping ontstaat kan dit leiden tot een ontsteking. Dit komt doordat bacteriën alle ruimte hebben om te groeien in een verstopte holte.

Er zijn drie verschillende soorten sinusitis. Deze ontstaan om verschillende redenen en de duur varieert van 2 tot wel 12 weken. 

Acute voorhoofdsholteontsteking

Een acute voorhoofdsholteontsteking ontstaat vaak plotseling en komt met verkoudheidsverschijnselen. Meestal duurt deze infectie 2 tot 4 weken. Deze variant komt het meeste voor.

Subacute voorhoofdsholteontsteking

Een subacute voorhoofdsholteontsteking ontstaat vaak door bacteriële infecties en als reactie op seizoensgebonden allergieën. Deze ontsteking kan van 4 tot wel 12 weken duren.

Chronische voorhoofdsholteontsteking

Een chronische voorhoofdsholteontsteking kan een gevolg zijn van bacteriële infecties of zware allergische reacties. Dit is een veelvoorkomende ziekte. De symptomen hiervan zijn vaak minder heftig dan bij de acute ontsteking, maar blijven langer aanhouden. Deze chronische ontsteking duurt minimaal 3 maanden. 

Voorhoofdsholteontsteking is niet hetzelfde als bijholteontsteking, omdat er bij bijholteontsteking ook andere holtes ontstoken zijn.

Hoe ontstaat een voorhoofdsholteontsteking?

Een voorhoofdsholteontsteking is een gevolg van bacteriegroei en blokkades in je bijholtes. De bijholtes zijn lege plekken in je schedel waar slijm wordt geproduceerd. Dit slijm vormt een klein, beschermend laagje waarin bacteriën en andere schadelijke stoffen worden opgevangen en afgevoerd. Snot is hier een voorbeeld van. 

Wanneer je last hebt van een verkoudheid, allergieën of een bacteriële infectie, kunnen deze holtes verstopt raken. Het slijm wordt dan onvoldoende afgevoerd en blijft zitten in de holtes. Hierin krijgen bacteriën de kans om te groeien, waardoor er uiteindelijk een ontsteking kan ontstaan. 

Een voorhoofdsholteontsteking kan echter ook ontstaan door allergieën. Zeker mensen met een pollenallergie merken dat zij meer slijmproductie hebben, waardoor de kans op sinusitis wordt vergroot.

Oorzaken van voorhoofdsholteontstekingen bij kleine kinderen

Kleine kinderen kunnen, net als ieder ander, ook last krijgen van een voorhoofdsholteontsteking. Bij hen kunnen er echter meerdere oorzaken zijn dan alleen een bacteriële infectie en een verkoudheid. 

Baby’s en kleine kinderen kunnen last krijgen van een verstopte voorhoofdsholte wanneer zij op hun rug flesvoeding te drinken krijgen. Te veel op een speen zuigen draagt hier ook aan bij. Bovendien zijn zij gevoeliger voor sigarettenrook, wat ook kan leiden tot een ontsteking. 

Symptomen van een voorhoofdsholteontsteking

Een acute voorhoofdsholteontsteking heeft andere symptomen dan een chronische ontsteking. Toch zijn er ook een paar overeenkomsten, zoals je hieronder kan zien.

Een acute of subacute ontsteking wordt gekenmerkt door de volgende symptomen:

  • Hoofdpijn of een drukkend gevoel bij het voorhoofd
  • Duizeligheid
  • Een verstopte neus
  • Een loopneus of een combinatie van een loopneus en verstopte neus
  • Verlies van het reukvermogen
  • Een vastzittende hoest, waarbij het lijkt alsof er een verstopping bij de keel zit
  • Een slechte adem
  • Koortsverschijnselen
  • Vermoeidheid
  • Pijnlijke mond en kaken

Een chronische ontsteking wordt gekenmerkt door deze symptomen:

  • Koorts
  • Een langdurig verstopte neus
  • Poliepen in de neus
  • Hoofdpijn
  • Het gevoel dat je gezicht “vol” zit
  • Pus in de neusholtes
  • Dikke, snotterige afscheiding vanuit de neus. Dit is vaak erg geel of groenig van kleur.
  • Aanhoudende vermoeidheid

Wanneer je zeker wil weten of je een voorhoofdsholteontsteking hebt, kan je het beste contact opnemen met de huisarts. Je kan van tevoren echter wel een thuistest doen om te zien of je gelijksoortige symptomen hebt. 

Doe het zelf: De “heb ik een voorhoofdsholteontsteking?” test

Beantwoord de volgende vragen:

  • Heb je verkoudheidsverschijnselen?
  • Heb je hoofdpijn?
  • Voel je een drukkend gevoel in je gezicht?
  • Voel je je duizelig? 
  • Ervaar je druk of pijn tijdens het kauwen?
  • Is je reuk- en smaakvermogen afgenomen? 
  • Heb je last van een vastzittende hoest?
  • Heb je koorts?
  • Nemen de symptomen af wanneer je een paracetamol of neusspray gebruikt?

Wanneer je één of meerdere vragen met “ja” hebt beantwoord, is de kans aanwezig dat je een voorhoofdsholteontsteking hebt. Hoe meer vragen je met “ja” hebt beantwoord, hoe groter de kans. Houd er rekening mee dat deze test puur indicatief is, raadpleeg altijd je huisarts om er zeker van te zijn.

Houd er ook rekening mee dat een verkoudheid ook met soortgelijke symptomen voorkomt. Schrijf daarom op wanneer je voor het eerst last kreeg van deze symptomen. Let daarbij ook op of zij in de afgelopen paar dagen zijn toegenomen, afgenomen of gelijk zijn gebleven.

Wanneer de symptomen zijn toegenomen of gelijk zijn gebleven, dan is de kans groter dat je last hebt van een voorhoofdsholteontsteking. 

Wat kan je doen bij een voorhoofdsholteontsteking? 

Een voorhoofdsholteontsteking gaat in de meeste gevallen vanzelf over. Je hoeft daarom niet naar de huisarts te gaan tenzij je last hebt van zware symptomen. Zelf zijn er een aantal dingen die je kan ondernemen om de verschijnselen van voorhoofdsholteontsteking te behandelen. Deze hebben wij hieronder uitgeschreven.

Neusspray

Allereerst kan je gebruik maken van neusspray om je neusholtes vrij te houden. Een gewone zoutoplossing mag altijd gebruikt worden en helpt om een lichte verstopping tegen te gaan. Bij een hardnekkige verstopping kan je gebruik maken van een neusspray met xylometazoline. Deze neusspray mag je niet meer dan 7 dagen achtereen gebruiken. Dit kan namelijk zorgen voor vervelende bijwerkingen, waaronder verslavingsverschijnselen. Kinderen onder de 2 jaar mogen geen neusspray met xylometazoline gebruiken.

Stomen

Stomen kan ook helpen om de druk van het slijm te verminderen. Daarnaast helpt het om het slijm op te lossen. Voor een groter effect, kan je hierbij gebruik maken van eucalyptus capsules. Deze capsules helpen om het slijm nog effectiever op te lossen. Let op dat je jezelf niet verbrandt. Kleine kinderen mogen ook niet stomen in verband met verbrandingsgevaar.

Pijnstillers

Wanneer je last hebt van een nare druk, verhoging en pijn, kan je gebruik maken van pijnstillers. Dit helpt om de klachten te verminderen. Een simpele paracetamol of ibuprofen is vaak al voldoende om de klachten aanzienlijk te verminderen. Let op dat je niet meer dan 1 tablet per 4 uur slikt.

Kruidenthee

Een warme kop thee kan helpen bij het oplossen van slijm en helpt daarnaast ook om je te hydrateren. Zo helpt tijm om een pijnlijke keel te verzachten. Pepermuntthee werkt hetzelfde als stomen met eucalyptus capsules.

Antihistamine

Wanneer een voorhoofdsholteontsteking ontstaat als gevolg van een allergische reactie, kan je er baat bij hebben om antihistamine te gebruiken. Deze stof helpt je namelijk om de allergische klachten te verminderen. 

Antibiotica

Het gebruik van antibiotica bij een voorhoofdsholteontsteking wordt afgeraden omdat het weinig effect heeft op de snelheid van het herstel. Wel zitten er vaak veel bijwerkingen aan verbonden, waardoor het gebruik weinig voordelen biedt. Tenzij je ernstige klachten hebt, zal je huisarts dit niet voorschrijven. 

Rust nemen

Wanneer je last hebt van duizeligheid bij voorhoofdsholteontsteking, is het verstandig om voldoende rust te nemen. De verstopte holtes kunnen namelijk drukken op je evenwichtsorgaan, waardoor je je duizelig voelt. Daarnaast is je lichaam hard aan het werken om de ontsteking te bestrijden. Extra rust en slaap helpen je lichaam om te herstellen.

Wanneer je na drie weken nog steeds klachten ervaart, is het handig om contact op te nemen met de huisarts. In dit geval kunnen er andere factoren meespelen die het herstel van de ontsteking tegengaan. 

Is een voorhoofdsholteontsteking besmettelijk?

Afhankelijk van de oorzaak van sinusitis, kan dit wel of niet besmettelijk zijn. Wanneer je last krijgt van een voorhoofdsholteontsteking als gevolg van een allergische reactie of bacteriën, dan is dit niet besmettelijk. 

Zorgt een virus er echter voor dat je een voorhoofdsholteontsteking oploopt, dan is dit wel besmettelijk. Blijf uit de buurt van andere mensen totdat je niet meer besmettelijk bent.

Let op!

Hoewel een voorhoofdsholteontsteking kan ontstaan door een griep of verkoudheid, komt deze infectie niet voort uit een virus zelf. Een voorhoofdsholteontsteking is altijd een symptoom van een virus, infectie of allergie.

Kan je een voorhoofdsholteontsteking voorkomen?

Omdat een voorhoofdsholteontsteking vaak een resultaat is van een virale of bacteriële infectie, is het lastig om deze ontsteking helemaal te voorkomen. Wel kan je een aantal maatregelen nemen om je eigen weerstand te verhogen. Zo verklein je de kans op sinusitis.

Was je handen goed

De meeste virussen en bacteriën verspreiden zich namelijk via contact. Vermijd daarbij ook het aanraken van je gezicht wanneer je in contact bent gekomen met andere mensen. Ook als je veel buiten bent geweest is het belangrijk om je handen te wassen.

Eet een gebalanceerd dieet

Zeker in de winterperiode is het belangrijk om voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen. Deze helpen je om je immuunsysteem te versterken, waardoor je minder snel ziek wordt. Word je toch ziek, dan helpt je immuunsysteem ook om harder te kunnen vechten tegen deze ziekte.

Neem antihistamine medicatie indien voorgeschreven

Wanneer je last hebt van allergieën is het belangrijk om deze te behandelen. Wanneer je dit niet doet, vergroot je de kans op een voorhoofdsholteontsteking doordat je lichaam blijft reageren op deze stoffen van buitenaf.

Krijg genoeg frisse lucht binnen

Sigarettenrook, uitlaatgassen en andere schadelijke gassen kunnen van invloed zijn op je gezondheid. Probeer deze stoffen daarom zo veel mogelijk te vermijden, zodat je hier niet ziek van kan worden.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips