Ruggenmergtumor

Een ruggenmergtumor is een abnormale celwoekering ergens in het ruggenmerg of, veel vaker, in de omgevende vliezen of weefsels. Het ruggenmerg vormt samen met de hersenen het centrale zenuwstelsel (CZS) en bestaat uit een bundel zenuwcellen omgeven door beschermende vliezen. Het verloopt over vrijwel de hele lengte van de wervelkolom en verbindt de hersenen met de rest van het lichaam.

Ruggenmergtumoren komen weinig voor en kunnen goedaardig en kwaadaardig zijn. Maar ook goedaardige tumoren kunnen doordat ze op het ruggenmerg drukken een ernstige verlamming veroorzaken of zenuwen afknellen. Kwaadaardige tumoren ontstaan zelden in het ruggenmerg zelf; meestal is een kankergezwel dat op het ruggenmerg drukt uitgezaaid van elders in het lichaam naar de wervels of ontstaan in een wervel.

Goedaardige tumoren groeien meestal langzaam, maar kankergezwellen kunnen in een paar dagen groter worden. De verschijnselen variëren van rugpijn tot gevoelloosheid en zwakte, meestal beginnend in de benen. Zowel goed- als kwaadaardige tumoren kunnen het ruggenmerg beschadigen doordat ze de bloedtoevoer afsluiten. Bij diagnose van een kwaadaardige tumor is snelle behandeling nodig om de schade te beperken en permanente verlamming te voorkomen.

ruggenmergtumor

Ruggenmergtumor symptomen

• Voortdurende rugpijn, die zich als een band kan uitbreiden naar borst of buik.
• Gevoelloosheid, tintelen en spierzwakte beginnen meestal in de benen.
• Verlies van pijn en temperatuurgevoel in het gebied onder de tumor.
Incontinentie.

Ruggenmergtumor behandeling

• Om direct de druk van de tumor op het ruggenmerg op te heffen kan de tumor geheel of gedeeltelijk operatief worden verwijderd.

• Om de zwelling te verminderen kunnen grote doses corticosteroïden zoals dexamethason worden gegeven.

• In aanvulling op of in plaats van operatie kan bestraling nodig zijn.

• In geval van kwaadaardige tumoren kan chemotherapie aangeraden worden.

Fysiotherapie, ergotherapie en psychologische begeleiding kunnen worden aangeraden om de patiënt en zijn omgeving te leren omgaan met de veranderde levensomstandigheden.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips