Corticosteroïden

Corticosteroïden zijn geneesmiddelen die afgeleid zijn van de menselijke bijnierschorshormonen cortison en hydrocortison. Deze groep geneesmiddelen neemt vandaag de dag een belangrijke plaats in in het medisch arsenaal.

corticosteroïden

Gebruik

Corticosteroïden hebben een sterke ontstekingsremmende werking die de zwelling, pijn, roodheid en warmte van zieke gewrichten snel doet afnemen. Corticosteroïden zijn zeer effectief bij de behandeling van ziekten van de bijnieren, maar vormen ook een onschatbare aanwinst bij de behandeling van veel andere ziekten: huidziekten, allergie, bepaalde gezwellen en talrijke afwijkingen van de botten en de gewrichten. Corticosteroïden bestaan in de vorm van tabletten, speciaal bedoeld voor langdurig gebruik (soms jarenlang), in de vorm van zalven en crème’s voor gebruik op de huid, in de vorm van oogdruppels en in de vorm van injecties om ter plaatse te worden toegediend. Ze worden ook jarenlang gebruikt om afstotingsreacties te voorkomen bij orgaantransplantaties.

Risico’s

Bij langdurig gebruik van corticosteroïden is er een grote kans op bijwerkingen. De normale werking van de bijnieren kan verminderen (artrofieën). Ook kunnen allerlei verschijnselen ontstaan, zoals aankomen in gewicht, een verlies van mineralen uit de botten, vergelijkbaar met osteoporose, spierzwakte, hoge bloeddruk, dik worden in het gelaat (ook wel vollemaansgezicht genoemd), dunner worden van de huid en nog andere verschijnselen. Niemand krijgt dat allemaal tegelijk en bij kortdurend gebruik zullen deze bijwerkingen niet optreden. De gevaren van huidzalven worden als zeer gering beschouwd.

Bij patiënten die dagelijks prednison gebruiken gedurende meer dan drie tot zes maanden, vooral als zich al een vollemaansgezicht heeft ontwikkeld en er verdunning van de huid is opgetreden, zijn de bijnieren geatrofieerd (verschrompeld) en is de functie van de hypofyse, die met de bijnieren verband houdt, afgenomen. Als dat het geval is, kunnen de bijnieren in geval van nood niet meer de benodigde hydrocortison leveren, zoals dat het geval kan zijn bij de spanningen van een operatie, bij een ongeluk of bij een ernstige infectie.

De betreffende patiënt zou dan kunnen overlijden door een tekort aan het hormoon dat hijzelf zou moeten maken. Als dergelijke patiënten geopereerd moeten worden, of na een ongeval, dient de arts een ruime dosis prednison toe om het tekort aan te vullen, zonodig per injectie of in het infuus.

Dus als u dagelijks prednison gebruikt, moet u een waarschuwing bij u dragen, zodat dat bekend is als zich een noodsituatie voordoet.

Cortisoninjectie

Cortisoninjecties hebben een opmerkelijk effect bij de behandeling van acute situaties, zoals een slijmbeursontsteking of een peesontsteking. Zij zijn ook onmisbaar bij de behandeling van de pijn en zwelling van een gewricht dat is aangetast door artrose of reumatoïde artritis. Vaak is één injectie al voldoende om de afwijking voorgoed te genezen, maar zonodig kunnen er ook meer injecties worden gegeven. Echter na zes injecties binnen twaalf maanden kunnen er al bot en gewrichtsbeschadigingen zijn opgetreden. Uw arts zal daarom huiverig zijn om meer dan vier injecties per jaar toe te dienen.

Corticosteroïden verschillen van anabole steroïden (mannelijk geslachtshormoon), die soms door sportmensen worden misbruikt om de spiermassa te doen toenemen.


Relevante artikelen
1 reacties
 1. E.Halfers-Slegers

  Ik heb een vraag over cortisonijcties.
  Ik heb er afgelopen woensdag een in mijn slijmbeurs van de heup gehad,
  maar daarna krijg ik erge hartkloppingen,en slaap heel erg onrustig.
  Wat kan ik daar tegen doen ,en hoe lang houd dit aan?
  Want ik voel me behoorlijk beroerd omdat mijn bloeddruk veel verhoogd is.

  Weet u of en wat ik er aan kan doen ,en is dit gevaarlijk?
  Bij voorbaat dank,
  Met vriendelijke groet,
  E.Halfers-Slegers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips