Verantwoord afvallen

Afvallen is heel welkom wanneer je in een bepaalde fase van je leven aanzienlijk bent aangekomen. Natuurlijk kun je dit ook doen wanneer je vind dat dit nodig is. Verantwoord afvallen is in alle gevallen punt nummer één. Uiteraard is het belangrijk om gewicht te lozen, maar dan moet je wel verantwoord afvallen om zo geen onnodige problemen te krijgen. Niet iedereen weet precies hoe verantwoord afvallen precies werkt en daarom wordt dit in dit artikel tot op de bodem uitgezocht. Dus, verantwoord afvallen, hoe werkt dat?

Secuur te werk

Bij het verantwoord afvallen is het noodzaak om heel secuur en precies te werk te gaan. Een echt wonderdieet, dat bestaat eigenlijk niet. Uiteindelijk ligt de eerste zet aan jouw kant, en zul je het verantwoord afvallen helemaal zelf moeten doen. Natuurlijk kun je wel gebruik maken van specialisten en tips.

Verantwoord afvallen houdt niet in dat je niet eet. Integendeel, je kunt je eetlust niet stilzetten. Stoppen met eten zorgt er voor dat je lichaam erg onwennig reageert op het feit dat je niets eet. De kans dat je weer wat eet is groot, omdat je dan in de gelegenheid komt om terug te vallen in de oude gewoonten. Dat is precies wat je met verantwoord afvallen wil voorkomen.

Calculeer je calorieën

Bij verantwoord afvallen draait het om het verbranden van zo veel mogelijk calorieën, in ieder geval meer dan dat je er via voeding binnen kunt krijgen. Het klinkt misschien raar, maar je moet zelf kunnen inschatten hoeveel calorieën je ongeveer binnen krijgt per dag. Het is algemeen bekend dat een vrouw doorgaans 2000 kilocalorieën per dag nodig heeft om gezond in het dagelijkse leven rond te lopen. Een man mag er nog eens 500 bovenop doen. Verantwoord afvallen heeft op die manier ook een soort berekenende werking.

Minder eten werkt ook heel vaak. Echter, eet niet te weinig en sla ook geen maaltijden over. Het is heel belangrijk om op verschillende momenten tijdens de dag te eten – vooral het ontbijt is van groot belang – omdat je bloedsuikerniveau zo constant mogelijk moet zijn. Is deze niet constant, slaat je lichaam tijdens de pieken vetreserves op en dat is juist wat je met verantwoord afvallen wil voorkomen. Het Voedingscentrum biedt je een goede manier om te controleren hoeveel je daadwerkelijk eet. Verantwoord afvallen vraagt dit van je.

Eet gezond

Bij het verantwoord afvallen kun je er weliswaar voor kiezen om minder te eten, het is natuurlijk wel heel belangrijk om gezond te blijven eten. Zonder gezond en variërend te eten mis je een groot aantal vitaminen en mineralen om gewicht te kunnen verliezen. Afvallen is niet eenvoudig voor jouw lichaam. Je oude vetreserves worden aangesproken. Sommige stoffen moeten uit het lichaam worden vervoerd. Groentes kunnen hierbij van gouden waarde zijn. Eet ze veel en je zult, in combinatie met regelmatig eetgedrag en frequente sporturen, resultaat zien.

Addertje onder het gras

Hoewel verantwoord afvallen volledig bij jezelf ligt, zijn er nog veel dingen waar je niet heel snel rekening mee houdt. Snacken is bij verantwoord afvallen absoluut uit den boze. Het is zeer, maar dan ook zeer slecht voor je om je hongergevoel in te ruilen voor een lekkernij. Op die manier val je nooit af. Water drinken is dan weer wel zeer goed voor je. Neem een glas water in plaats van frisdrank zoals cola, en neem het ook een keer vlak voordat je gaat eten. Dit helpt, doordat het je gevoel van honger kan stillen, waardoor je minder snel geneigd bent om (te) veel te eten.

Controleer jezelf zonder te overdrijven

Natuurlijk moet je af en toe op de hoogte zijn waar je aan toe bent, maar bij het verantwoord afvallen is het niet verstandig om dagelijks te kijken hoeveel je weegt. Weeg je één of twee keer per week, want dan heb je een ruime indicatie van hoeveel kilo je kwijt bent geraakt. Neem een bepaald tijdstip om te meten (bijvoorbeeld iedere ochtend als je opstaat), omdat dit het meest nauwkeurige beeld weergeeft. Verantwoord afvallen komt op die manier het beste tot zijn recht. Je boodschappen kun je het beste gaan doen, wanneer je een volle maag hebt. Je laat een groot aantal producten namelijk sneller staan, wat dus veel gezonder voor je is. Het is tevens niet verplicht om iedere maaltijd je bord leeg te eten, net zoals het overbodig is om keer op keer extra eten op te scheppen. Verantwoord afvallen werkt op die manier, en het vraagt wat van je. Aan de andere kant, je krijgt er dan ook wat voor terug!


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips