Huidverzorging

De huid is het grootste orgaan van uw lichaam. Een gemiddelde volwassene heeft ongeveer 1,7 vierkante meter huid, dat ongeveer 15% van het hele lichaamsgewicht uitmaakt. De huid beschermt uw belangrijkste vitale organen en dient als een eerste hindernis tegen infecties. Een goede huidverzorging is daarom erg belangrijk. Reiniging zoals baden is belangrijk voor de huid. Baden heeft verschillende functies. De huid scheidt voortdurend sebum (huidvet) en transpiratievocht af. Sebum is een natuurlijke olie die uitdroging van de huid voorkomt. Het transpiratievocht dat licht zuur is gaat bacteriegroei tegen. Een opeenhoping van sebum, transpiratievocht en afgestorven huidcellen kunnen uw gezondheid echter in gevaar brengen. Overmatige transpiratie werkt in op de huidbacteriën, waardoor een lichaamsgeur ontstaat die in een aantal culturen als aantrekkelijk wordt beschouwd. Een opeenhoping van sebum op de huid veroorzaakt irritatie. Het bevordert de groei van bacteriën. Grote hoeveelheden bacteriën op de huid kunnen een probleem vormen wanneer u zich gesneden of geschramd heeft.

Dode huidcellen kunnen bacteriën herbergen. Regelmatig baden zorgt voor het verwijderen van de afgestorven huidcellen, het transpiratievocht en het huidvet. Het werkt ook verfrissend en kalmerend. Baden bevordert de bloedcirculatie. Warm water zorgt ervoor dat de bloedvaten aan het oppervlak zich verwijden, waardoor meer bloed en voedingsstoffen naar de huid worden gevoerd. Krachtig wrijven (boenen) heeft hetzelfde effect. Het in lange halen, zacht wrijven van de huid is erg stimulerend voor de doorbloeding. Overmatig baden kan de huid echter doen uitdrogen.

Middelen die veel voor de huidverzorging worden aangewend:

Badoliën:
badoliën worden in het badwater gebruikt. Ze helpen bij het zacht houden van de huid en voorkomen uitdroging door een oliefilm op de huid aan te brengen.
Deodorants en antitranspiratiemiddelen:
deodorants worden na het baden op de oksels aangebracht. Ze maskeren en controleren de lichaamsgeuren. Antitranspiratiemiddelen beperken de hoeveelheid transpiratie. Ze kunnen niet als vervanging voor het baden worden gebruikt.
Poeder:
poeders absorberen vocht en voorkomen wrijving wanneer twee delen van de huid tegen elkaar schuren. Overmatig gebruik van poeder kan echter tot verkoeken en korstvorming leiden waardoor de huid geïrriteerd kan raken.
Huidcrèmes en lotions:
crèmes en lotions zorgen voor een dunne film op de huid, waardoor deze tegen uitdroging wordt beschermd. Veel crèmes en lotions zijn geparfumeerd, hetgeen tot huidirritatie kan leiden.
Zeep:
Zeep verwijdert vuil, afgestorven huid, een aantal micro-organismen en transpiratievocht. Een aantal zepen bevat antibacteriële middelen die de natuurlijke huidflora (de residente micro-organismen) kunnen veranderen. Zepen kunnen de huid uitdrogen. De huid moet na iedere reiniging goed worden afgespoeld om de zeepresten te verwijderen. Bescherming tegen ultraviolet licht is het belangrijkste aandachtspunt bij de verzorging van uw huid. Ongeacht de leeftijd, de kleur of het type huid is het belangrijk om de invloed van de zon en de ultraviolette stralen ervan in de gaten te houden om nodeloze beschadiging en eventueel kanker te voorkomen.

Een donkere huid verdraagt weliswaar het zonlicht beter dan een blanke huid, maar iedere huid kan door overmatige bestraling verweren en gelooid en gerimpeld raken. Beschermende kleding, antizonnebrandpreparaten en dagelijks insmeren van de huid zijn van groot belang. Reiniging van de huid is een andere manier om de huid goed te beschermen. De beste methode en de meest geschikte reinigingsmiddelen, worden bepaald door het type huid dat u hebt – vettig, droog, evenwichtig of een combinatie daarvan. Wanneer u kosmetica gebruikt, moeten die passen bij uw type huid: een olieachtige basis is geschikt voor een droge huid en een waterhoudende voor een vettige huid. Voor vrouwen is het in de eerste plaats belangrijk dat ze bij het reinigen van de ogen alle oogschaduw verwijderen. Gebruik daarvoor een wattenschijfje en vermijd beschadiging van de tere huid rondom de ogen.

Was uw gezicht met lauw water (nooit met heet water) en een zachte doek of spons om dode huidcellen te verwijderen. Kies een zachte zeep voor gezicht en lichaam. Een zeep op oliebasis is het beste voor een droge huid. Een vette huid moet vaak twee of drie keer per dag worden gereinigd. Vermijd bij het baden te heet water en te sterke soorten zeep. Een bad droogt over het algemeen de huid uit. Wanneer de huid van nature al droog is, moet het gebruik van te veel zeep voor het gezicht, de onderarmen, de geslachtsstreek, de handen en voeten worden beperkt. Verwijder daarna het overtollige water door dit snel weg te vegen met de palm van de hand. Gebruik daarna een badolie en wrijf dit olie-water mengsel in de huid tot deze droog is. Benen, armen en de flanken van het lichaam zijn vaak in de winter erg droog en vragen om speciale aandacht. Badolie smeert niet alleen de huid, maar voorkomt ook verdamping van het water dat de huid heeft opgezogen tijdens het bad.

Sommige mannen hebben een ongewoon gevoelige huid en beschadigen hun gezicht bovendien door de manier waarop zij zich scheren. Gebruik altijd een scherp scheermesje. Maak eventueel de baard zacht door van tevoren gedurende een paar seconden deze te bedekken met een warme doek en gebruik daarna flink veel scheerzeep. Ga met het mesje slechts eenmaal over de huid in de richting van de haargroei. Heen en weer gaan met het mesje kan de huid irriteren. Bij te krachtig gebruik van een scheerapparaat kan de huid ook geïrriteerd raken. Er bestaan verschillende preparaten om de irritatie na het scheren te voorkomen. Vrouwen die hun huid om kosmetische reden scheren, moeten irritatie ook trachten te voorkomen. Bij het gebruik van ontharingsmiddelen (depilators) moet het preparaat de eerste keer op een klein stukje huid worden aangebracht om te kijken of het niet irriteert. Wanneer er huidproblemen ontstaan moeten deze niet worden genegeerd. Raadpleeg de huisarts. De gevolgen van een goede huidverzorging wordt iedereen pas duidelijk bij het ouder worden.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips