Amoxicilline

Amoxicilline is een breedspectrum antibioticum en afgeleid van penicilline. Vanwege het feit dat het middel een breedspectrum heeft, wordt als zodanig voorgeschreven bij een groot aantal infecties. Beta-lactam is de stof die werkzaam is in het middel. Beta-lactam maakt de celwand van veel voorkomende bacteriën kapot, waardoor verspreiding en toename van de bacteriën wordt voorkomen. De productie er van werd in het begin gedaan met selectieve schimmels die een soort afwering bood tegen bacteriën.

Brede werking

Dankzij de brede werking kan amoxicilline, wanneer sprake is van een bacteriële infectie, in diverse gevallen gebruikt worden. Het middel wordt gekozen bij zeer uiteenlopende bacteriële infecties. amoxicilline heeft ook een snelle werking, zelfs een paar uur na inname. Bacteriën hebben geen overlevingskans nadat ze aangevallen zijn door het middel. Een enkele keer moet het in combinatie met clavulaanzuur wordt ingenomen vanwege resistentie. Het middel wordt hierdoor sterker. Infecties en ziektes waartegen het antibioticum goed werkt zijn Chlamydia (geslachtsziekte), luchtweginfecties, acute bronchitis, sommige huidinfecties, maag- of darmzweren, de ziekte van Lyme, middenoorontsteking, bijholteontsteking, et cetera. Het middel heeft een nuttige werking alleen als er sprake is van een bacteriële infectie. De diagnose is dan heel belangrijk. Het antibioticum wordt soms ook uit voorzorg en preventief gebruikt. Dit zijn uitzonderlijk gevallen als ingrepen in bloedvaten en in de mond. Op deze manier zorgt het middel voor uitschakeling van bacteriën in een vroeg stadium.

Amoxicilline

Bijwerkingen

Ondanks het feit dat het middel een zware medicijn is, kent relatief weinig bijwerkingen ten opzichte van andere antibiotica. Uiteraard betekent dit niet dat men nergens hoeft op te letten. Men dient zich te houden aan de voorgeschreven duur van de behandeling en de hoeveelheid. Een enkele keer is er sprake van maag- en darmklachten, waarbij misselijkheid, winderigheid, buikpijn en diarree kunnen optreden. Over het algemeen leveren deze bijwerkingen geen gevaar en zijn tijdelijk. Als deze bijwerkingen lang aanhouden is het verstandig de huisarts te raadplegen, zeker wanneer men lijdt aan de ziekte van Crohn of iets dergelijks. Doordat het middel een antibioticum is, kunnen schimmel- of gistinfecties ook voorkomen omdat het middel bacteriën uitroeit. Als gevolg hiervan kan de balans van de bacteriën, schimmels en gist onderling verstoord raken, waardoor een bepaalde soort de overhand, tijdelijk, kan nemen. In dat geval kan bijvoorbeeld de vagina en/of de mond aangedaan met een schimmel- of gistinfectie. Hoofdpijn en huiduitslag komen ook voor. Raadpleeg in iedere geval de bijsluiter.


Relevante artikelen
2 reacties
  1. inge de hond

    Amoxicilline heeft bij mij goed geholpen bij mijn onsteking. Je kunt het zonder recept kopen.

  2. Beste Inge, antibiotica is uitsluitend op recept verkrijgbaar,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips