Navelbreuk
Een navelbreuk is een meestal te zien als een zwelling boven de navel. Het kan zowel bij pasgeborenen optreden als bij volwassenen.
Symptomen
Een navelbreuk, ofwel een hernia umbilicalis, presenteert zich als een bult boven de navel. Het ontstaat doordat er een breuk zit in de buikwand boven de navel. Deze breuk zit op de plek waar oorspronkelijk de navelstreng doorheen liep. Doordat de buikwand hier pas na de geboorte aan elkaar is gegroeid, blijft dit een zwakke plek in de buikwand. De zwelling ontstaat bijvoorbeeld bij persen of andere druk verhogende momenten, zoals niezen of hoesten. De zwelling is meestal terug te duwen in de buikholte. Afhankelijk van de grootte van de breuk is de zwelling groter of kleiner.
Bij pasgeborenen
Een navelbreuk bij een zuigeling is aangeboren. Dit is geen ernstige aandoening. Bij hen is de buikwand nog niet volledig gesloten op het punt waar de navelstreng doorheen liep. Meestal sluit de breuk gedurende de eerste drie levensjaren en is een chirurgische ingreep niet nodig. Indien er geen spontaan herstel plaatsvindt, kan een operatie worden overwogen. Dit is een kleine operatie, die verderop uitgebreider wordt beschreven. Met name bij meisjes wordt er vaak tot operatie besloten, omdat bij hen de breuk groter kan worden als ze later zwanger zijn. Tijdens een zwangerschap neemt de druk op de buikwand namelijk toe.
Bij volwassenen
Zoals eerder beschreven is, blijft de buikwand boven de navel altijd een zwakke plek, omdat deze pas na de geboorte aan elkaar groeit. Bij volwassenen kan hier een breuk in ontstaan en zie je een zwelling boven de navel. Een breuk kan bij iedereen ontstaan, maar wordt vaker gezien bij ouderen, omdat hun buikwand zwakker wordt. Ook bij mensen met veel druk verhogende momenten op de buikwand kan een navelbreuk ontstaan, bijvoorbeeld bij mensen die veel zwaar tillen of COPD hebben en dus vaak hoesten. De zwelling bestaat meestal uit uitpuilend vet, maar het kan ook darm bevatten. De zwelling hoeft niet altijd aanwezig te zijn en is terug te duwen in de buikholte (reponeerbaar). In principe is een navelbreuk ongevaarlijk, tenzij de zwelling niet meer te reponeren is. Dan ontstaat er pijn en raakt de zwelling ingeklemd. Dit kan leiden tot afstervend weefsel of zelfs afstervende darmen. Er is dan een spoedoperatie nodig. De kans op inklemming is kleiner bij een kleine breukpoort.
Behandeling
Een operatie van een navelbreuk is niet per se nodig. Er kan tot operatie besloten worden indien de breuk bij kinderen niet vanzelf sluit of als het bij volwassenen leidt tot pijnklachten, cosmetische klachten of als de breuk beklemd is geraakt. Bij kinderen kan via een snede in de onderrand van de navel de breuk door middel van hechtingen gesloten worden. Bij volwassenen wordt de breuk afhankelijk van de grootte van de breukpoort gesloten met behulp van alleen hechtingen of bij grotere breuken met een matje. Het is belangrijk om na de operatie de eerste zes weken niet zwaar te tillen, omdat hierdoor de druk op de herstellende breuk toeneemt.
Complicaties
Complicaties van een operatie kunnen altijd een nabloeding of een infectie zijn. De infectie kan zowel van de wond zijn als van de mat. Daarnaast zou er een recidief kunnen optreden.
Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.