Acromegalie

Het woord acromegalie komt van het Grieks. Er wordt een vergroting van de perifere delen (acra) van het lichaam mee bedoeld: voorhoofd, kin, lippen, neus, handen (vingers) en voeten (tenen) zijn daardoor aangetast. Ook inwendige organen, zoals de schildklier, groeien buiten hun proporties.

Wat is de oorzaak van acromegalie?

Aan het einde van de vorige eeuw kreeg men voor het eerst het idee dat acromegalie mogelijk is te herleiden tot een ziekte van het hersenaanhangsel (hypofyse). Dit weet men tegenwoordig zeker.

De oorzaak van acromegalie is dan ook een goedaardige tumor van de hypofyseklier. Deze tumor is er weer de oorzaak van dat de hypofyseklier te veel van het groeihormoon STH produceert.

Dit hormoon wordt normaal gesproken alleen in de kindertijd in hoge concentraties uitgescheiden; wanneer de groei voltooid is, daalt de hormoonspiegel. Als deze verhouding uit balans is, ontstaat er reuzengroei bij kinderen en bij volwassenen ontstaat acromegalie.

Hoe wordt acromegalie behandeld?

Bij kleine tumoren is door een operatie volledige genezing mogelijk. Daarbij wordt alleen de tumor die de klachten veroorzaakt, weggenomen. Het belangrijke voorste deel van de hypofyse blijft intact. Deze ingreep vindt normaal gesproken plaats via de neus of via de mondholte. Als de tumor daarentegen al erg groot is, dan moet de gehele klier worden verwijderd. Na de operatie moet de bloedspiegel van het groeihormoon met regelmaat worden gecontroleerd.

Als bepaalde symptomen van de ziekte dan achterwege blijven, bijvoorbeeld zwelling van de weke delen en eventueel suikerziekte, dan treedt de ziekte meestal niet meer opnieuw op. Wanneer de klachten echter blijven, wijst dit erop dat de groeihormoonspiegel zich niet genormaliseerd heeft. Dan wordt therapie met straling of chemotherapie geprobeerd.

Wanneer moet men de huisarts raadplegen?

Het is van belang al bij de eerste symptomen van acromegalie een arts te consulteren: lang aanhoudende hoofdpijn (vooral in het voorhoofd), algemene vermoeidheid, gewrichtspijn, toegenomen transpiratie of wanneer het gezichtsvermogen ineens achteruitgaat.

Wat doet de dokter?

Wanneer de uiterlijk zichtbare symptomen al duidelijk tot uitdrukking zijn gekomen, dan vormt de diagnose doorgaans geen probleem. Om de verdenking te staven, zal de arts het bloed laten onderzoeken op de STH spiegel. Hij zal tevens een zogenaamde glucosebelastingtest (laten) doen, omdat de suiker in het bloed de hormoonspiegel kan beïnvloeden.

In een aantal gevallen zal hij een middel voorschrijven dat de activiteit van de schildklier stimuleert. Bij mensen die de aandoening niet hebben, daalt daarna de STH spiegel in het bloed.

Bij ongeveer 70 procent van de patiënten met acromegalie stijgt deze echter.

Verder zal de arts röntgenopnames en röntgenologische doorsnedefoto’s laten maken. Hierop kunnen veranderingen van de botten worden gezien, bijvoorbeeld aan het bot dat de hypofyse omgeeft (een deel van de schedelbasis).

Ziekteverloop

Acromegalie komt langzaam en sluipend tot ontwikkeling. In het begin zijn er geen volkomen duidelijke tekenen. De beschreven symptomen ontstaan later.

Acromegalie kan ook met andere verschijnselen van ziekte gepaard gaan, die door tumoren van de hypofyse worden veroorzaakt. Daaronder vallen verhoogde bloeddruk, pathologische honger, overmatige dorst, impotentie bij mannen en het uitblijven van de menstruatie bij vrouwen. Het is belangrijk op deze symptomen te letten.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips