Groeihormoon

Het groeihormoon
“Kleine kinderen worden groot”, en dat dankzij het groeihormoon. Zonder dit hormoon zouden botgroei en celvorming niet vanzelfsprekend zijn. Het groeihormoon wordt aangemaakt door de hypofyse, een kleine klier in de hersenen. Deze klier zorgt ervoor dat het hormoon via het bloed overal in het lichaam terecht komt, ook bij de groeischijven, en de groeifactor (IGF-I) stimuleert. Daardoor kunnen kraakbeencellen zich gaan vermenigvuldigen en verandert oud kraakbeen in bot. Zo worden botten stukje bij beetje steeds langer.

Wat te doen bij een groeistoornis?

In de slaapfase maakt de hypofyse meer groeihormoon aan dan tijdens actieve fases van de dag. Kinderen hebben dan ook niet voor niets veel slaap nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. De hormoonproductie van de hypofyse is namelijk het grootst bij kinderen. Helaas werkt het groeihormoon niet bij alle kinderen optimaal. Bijvoorbeeld doordat de hypofyse niet goed functioneert als gevolg van ziekte. Of doordat het groeihormoon wordt beïnvloed door factoren van buitenaf. Deze kinderen hebben te maken met een zogenoemde groeistoornis. Zij kunnen worden geholpen door het groeihormoon medicinaal toe te dienen.

Invloed van (biosynthetisch) groeihormoon op het lichaam

Het kunstmatige groeihormoon dat in laboratoria wordt ontwikkeld, draagt de naam biosynthetisch groeihormoon. Het toedienen van een biosynthetisch groeihormoon stimuleert de groei van het kind en bevordert de aanmaak van nieuwe cellen en stevig botweefsel. Maar dat niet alleen, want het groeihormoon stimuleert ook het geheugen en daarmee het concentratievermogen. Bovendien wordt vet sneller verbrand, de hartfunctie versterkt en spieren worden beter ontwikkeld. Ook volwassenen kunnen dus baat hebben bij behandeling met dit groeihormoon.

Somatropine

Somatropine, welk kind heeft er baat bij?

In de medische wereld wordt het biosynthetisch groeihormoon ook wel somatropine genoemd. Welke kinderen baat hebben bij een behandeling met somatropine is afhankelijk van de groeistoornis, maar ook van het kind zelf. Een hormoonspecialist, bijvoorbeeld een kinderarts-endocrinoloog of internist-endocrinoloog (bij volwassenen), moet daarom beoordelen of iemand mag worden behandeld met het groeihormoon. Over het algemeen kan worden gesteld dat kinderen met een tekort aan groeihormoon beter groeien na toediening van biosynthetisch groeihormoon. Ook werkt het groeihormoon bevorderlijk bij kinderen met de volgende groeistoornissen:

– Syndroom van Turner
– SGA met blijvend kleine lengte
– Chronische nierinsufficiëntie
– Prader-Willi-syndroom
– Silver-Russel-syndroom

Bron: Groeiwijzer


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips