Bekkenslagaders

De beide gemeenschappelijke bekkenslagaders (arteriae iliacae communes) ontspringen ongeveer bij de vierde lendenwervel, daar waar de buikaorta zich splitst. Na vijf tot zeven centimeter vormen zich uit de binnenste en buitenste bekkenslagader de darmbeenslagaders.

binnenste bekkenslagaders

De buitenste bekkenslagaders (arteria iliaca externa) ligt achter de buikwand, loopt langs de middenrand van de grote lendenspier en is overigens gepaard. Bij de heup gaat zij over in de eupslagader. Haar aftakkingen voeren bloed toe aan het gebied van de liezen, het voorste gebied van de darmen en delen van de buikwand.

binnenste bekkenslagaders

De binnenste bekkenslagaders (arteria iliaca interna) ontspringt aan de gemeenschappelijke bekkenslagader; ze loopt naar beneden naar de holte van het kleine bekken en komt langs de lijn van het
heiligbeen-darmbeen-gewricht te liggen. Men ziet hier de takken die naar de wanden en organen van het kleine bekken lopen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips