Vrouwelijke hormonen

Hoe beïnvloeden vrouwelijke hormonen elkaar?
De eierstokken produceren de twee vrouwelijke geslachtshormonen oestrogeen en progesteron, die in de loop van elke maandelijkse cyclus in wisselende hoeveelheden in het bloed terechtkomen. Bovendien produceren de eierstokken een kleine hoeveelheid testosteron, het mannelijk geslachtshormoon.

Er zijn nog drie andere organen die voor de vrouw belangrijke vrouwelijke hormonen produceren.

Hypofyse
Dit is een klier aan de onderzijde van de hersenen (vandaar de andere naam: hersenaanhangsel), die twee hormonen produceert die invloed hebben op de voortplanting. Dit zijn het follikel-stimulerend hormoon (FSH) en het luteïniserend hormoon (LH).

■ Hypothalamus
De hypothalamus, een deel van de tussenhersenen, gelegen vlak boven de hypofyse, fungeert als controlecentrum voor de productie van FSH en LH door de hypofyse.

Bijnieren
De schors van de bijnieren, die zich vlak boven elke nier bevinden, produceert hormonen die gedurende het hele leven worden omgezet in oestrogeen en testosteron. Deze bron van oestrogeen is vooral in de postmeno-pauze van belang, omdat de eierstokken dan geen oestrogeen meer produceren.

vrouwelijke hormonen

Samenspel van vrouwelijke hormonen

De menstruatiecyclus geeft het samenspel van de vrouwelijke hormonen goed weer. Zo wordt de hypofyse door de hypothalamus aangezet tot periodieke pieksgewijze productie van FSH, dat er op zijn beurt voor zorgt dat er éénmaal per maand een eitje rijpt en dat door de eierstok extra oestrogeen wordt afgescheiden. De toenemende productie van oestrogeen heeft tot gevolg dat de hypothalamus de hypofyse aanzet tot afgifte van LH, waarna binnen 24 uur de eisprong (ovulatie) volgt.

De cellen in de eierstok die rondom het rijpende eitje lagen gaan vervolgens naast het oestrogeen het tweede eierstokhormoon progesteron produceren. Wanneer er geen bevruchting plaatsvindt verdwijnen de eerder genoemde cellen na ongeveer 12 dagen, waardoor de afgifte van beide hormonen onmiddellijk ophoudt. De binnenbekleding van de baarmoeder (endometrium), die onder invloed van beide vrouwelijke hormonen in stand bleef, wordt afgestoten en de menstruatie is een feit.

Functie van oestrogeen

Oestrogeen reguleert de ontwikkeling van vrouwelijke lichaamskenmerken. Elke vrouw wordt geboren met honderdduizenden eicellen die oestrogeen produceren. De aanmaak van oestrogeen begint zodra de ongeboren vrucht 15 tot 20 weken oud is en de invloed ervan blijft gedurende het hele leven van de vrouw merkbaar. Tijdens de puberteit vindt – onder invloed van de toegenomen productie van oestrogeen – de ontwikkeling van de borsten plaats en worden de heupen en dijen ronder. Ook begint dan het oksel- en schaamhaar te groeien. Op deze leeftijd rijpen meisjes in seksueel opzicht en gaan menstrueren.

Het oestrogeen heeft invloed op alle weefsels en organen van het lichaam en is daarom medebepalend voor lengte en gewicht, spierkracht, spijsvertering, hart-slagfrequentie en bloedsomloop en zelfs op het concentratievermogen en emotionele reacties. Tijdens de overgang gaan de eierstokken aanzienlijk minder oestrogeen produceren. Door de snelle afname van de hoeveelheid oestrogeen begint een vrouw zich op dat moment bewust te worden van de veranderingen die zich in haar lichaam voltrekken.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips