Spierkracht
Spierkracht is, zoals de naam al zegt, de kracht van de spieren. Niet iedereen heeft even sterke spieren en dus is de spierkracht niet bij iedereen gelijk. Spierkracht is echter wel te trainen. Heeft u weinig spierkracht? Dan kunt u met sport en oefeningen uw spierkracht verbeteren. Dit heeft niet alleen effect op de buitenkant: spieren worden zichtbaarder. Het heeft ook effect op het energieniveau: met meer spierkracht worden spieren minder snel vermoeid bij bewegen.
Gevolgen lage spierkracht
Als de spierkracht van bepaalde spieren of spiergroepen laag is, kan dit een aantal vervelende gevolgen hebben. Allereerst is een te lage spierkracht vervelend, doordat de spieren sneller moe zijn. Simpele bewegingen kunnen de spieren al snel uitputten. Vervolgens gaan andere spieren of spiergroepen bij bewegen en sporten (bijvoorbeeld bij duursport) de belasting op de ‘slappe spieren’ overnemen. Hierdoor raken deze spieren sneller overbelast en wordt de kans op blessures verhoogd. Ook kunnen de banden rondom de gewrichten overbelast raken en gaan scheuren of uitrekken. Dat laatste kan zelfs gevolgen hebben voor de rest van uw leven.
Spierkracht meten
Door spierkracht van verschillende spiergroepen te meten, wordt duidelijk waar u een te lage spierkracht heeft, waar deze gemiddeld is en waar deze goed of uitstekend is. Dit wetende kan de spierkracht van de minder krachtige spieren aangepakt worden met oefeningen en sport.
Spierkracht verbeteren
Is de spierkracht in de benen verlaagd? Dan kan dit aangepakt worden met bijvoorbeeld fitnessoefeningen voor de spieren van de onderbenen, de bovenbeenspieren en de bilspieren. Oefeningen zonder fitnessapparatuur hiervoor zijn bijvoorbeeld kettlebel oefeningen, zoals lunges en squats. Om de spierkracht in de armen, nek, schouders, rug, buik en borst te verbeteren, zijn er volop mogelijkheden in de vorm van sport en oefeningen. Door spierkracht te verbeteren, bent u minder snel moe door bewegen en vermindert u de kans op blessures en klachten door overbelasting van andere spieren en spiergroepen.
Voeding
Bij sport worden spieren eerst belast. Om spieren goed te herstellen, waardoor de spierkracht optimaler toeneemt, is goede sportvoeding nodig. Met name ijzer, koolhydraten en eiwitten zijn belangrijke voedingsstoffen voor sport en goede functionering van het bewegingsapparaat. IJzer en koolhydraten zijn nodig voor de energievoorziening van het lichaam én de spieren. Eiwitten zijn vooral nodig bij het herstel van de spieren ná de sport.
dankje ik had dit nodig voor een presentatie
Ik ook haha
Goedemiddag vraagje door een herseninfarct ken ik veel minder bewegen dat is vervelend vooral voor mijn beenspieren weet u misschien voor mij een goede oefening hiervoor.met vriendelijke groet