De menstruatiecyclus

Als je zwanger wilt worden (of juist niet), is het belangrijk dat je een goed inzicht hebt in je menstruatiecyclus. Zo kan je goed berekenen wanneer je een eisprong hebt en vruchtbaar bent.

Wanneer begint de menstruatiecyclus?

Je cyclus begint altijd op de eerste dag van je menstruatie en eindigt op de dag voor je volgende menstruatie. Gedurende deze cyclus wordt je lichaam voorbereidt op een zwangerschap. Je bent dan een aantal dagen vruchtbaar. Als je een kindje wil, is het dan ook zinvol om te weten hoe je menstruatiecyclus in elkaar zit en wanneer je vruchtbaar bent.

Hoe lang duurt de menstruatiecyclus?

De gemiddelde menstruatiecyclus duurt 28 dagen. Dit is echter een gemiddelde. De duur verschilt per vrouw. Sommige vrouwen hebben een cyclus van 26 dagen, terwijl die bij andere vrouwen 32 dagen duurt. Bovendien zijn er ook veel vrouwen die een onregelmatige cyclus hebben. Dit kan bijvoorbeeld komen door het Polycycteus Ovarium Syndroom, oftewel PCOS.

Hoe begint de cyclus?

Ook al is de duur van de menstruatiecyclus bij iedere vrouw verschillend, toch verloopt de cyclus zelf altijd op dezelfde manier. Deze begint met een bloeding, je menstruatie. De eerste dag van je menstruatie wordt ook aangehouden als je zwanger bent. Aan de hand van de datum kan worden berekend wanneer de baby vermoedelijk geboren wordt. Vooral als je zwanger probeert te worden, is het handig om je cyclus goed bij te houden. De menstruatieperiode duurt bij de meeste vrouwen tussen de drie en zeven dagen. De eerste twee dagen verlies je vaak het meeste bloed en daarna neemt de hoeveelheid bloedverlies langzaam af.

Hoe werkt de menstruatiecyclus?

De menstruatiecyclus bestaat uit twee fases. Dit zijn de:

  • Folliculaire fase
  • Luteale fase

Fase 1: De folliculaire fase

De folliculaire fase start op de eerste dag dat je menstruatie begint. Dit is de periode voor de eisprong. Tijdens de folliculaire fase maakt je lichaam het follikelstimulerend hormoon aan. De follikel, oftewel de eicel, wordt dan gestimuleerd om te groeien. Gedurende deze fase maakt je lichaam ook het hormoon oestrogeen aan. Dit hormoon bereidt je baarmoeder voor op de eventuele innesteling van een bevruchte eicel. Als de eicel rijp is dan zal deze gaan springen en is klaar om bevrucht te worden door een zaadcel. Het springen van de eicel is de ovulatie, oftewel eisprong. De folliculaire fase, dus de periode voor je eisprong (ovulatie), duurt gemiddeld veertien dagen. Dit kan echter per vrouw verschillen. De fase kan ook tien tot vijftien dagen duren.

Fase 2: De luteale fase

Op de dag van je eisprong breekt de luteale fase aan. Na de eisprong maakt je lichaam een paar dagen het hormoon progesteron aan. Het baarmoederslijmvlies verandert dan van structuur en wordt voorbereid voor een eventuele innesteling van de bevruchte eicel. Als de eicel niet is bevrucht, verandert de structuur van het baarmoederslijmvlies weer. Een deel van slijmvlies wordt dan, samen met de onbevruchte eicel, afgestoten. Dit is het begin van je menstruatie.

Je menstruatiecyclus in weken

Een regelmatige menstruatiecyclus duurt gemiddeld vier weken. De duur en het verloop van de cyclus wordt onder meer bepaald door de hormonen.

Week 1: Start van de menstruatie

Je cyclus begint altijd met de menstruatie. Gedurende deze periode verlies je bloed. Je lichaam stoot de onbevruchte eicel en het verdikte baarmoederslijmvlies af. Bij de meeste vrouwen duurt de menstruatie tussen de drie en zeven dagen.

Week 2: Stijging oestrogeen

Tijdens de tweede week van je cyclus is er een stijging van de hoeveelheid oestrogeen en maakt je lichaam het follikelstimulerend hormoon aan. De stijging van deze twee hormonen heeft invloed op je lichaam en geest. Je voelt je fitter, vrolijker en je hebt een hoger libido.

Week 3: Stijging van progesteron

In de derde week van je menstruatiecyclus is je eisprong. Dit is het moment dat de eierstok een rijpe eicel afstoot. Er vindt een stijging plaats van het hormoon progesteron. De hoeveelheid oestrogeen en testosteron daalt. In deze week bereidt je lichaam zich voor op een bevruchting.

Week 4: Innesteling of PMS

Als de eicel bevrucht is, kan tijdens deze laatste week van de cyclus de innesteling plaatsvinden. Dit is ongeveer vijf dagen voor de verwachte menstruatie. Als de eicel niet bevrucht is, kan je last hebben van het Premenstrueel Syndroom (PMS). Veel vrouwen hebben hiermee te maken. Je hebt deze menstruatieklachten, omdat er dan een daling is van de hoeveelheid oestrogeen en serotonine. De daling van deze hormonen heeft vaak invloed op je humeur. Je kunt je ineens verdrietig, geïrriteerd of depressief voelen. Ook kan het zijn dat je wat vermoeider bent.

Wanneer is je vruchtbare periode?

Je bent het meest vruchtbaar in de periode net voor en net na je ovulatie. Dit is dus in week 3 van je cyclus. De meeste vrouwen zijn vier dagen voor de eisprong tot twee dagen erna het meest vruchtbaar. De dagen dat de eicel bevrucht kan worden, hangt weer af van de kwaliteit van de zaadcellen. De zaadcellen wachten in de baarmoederhals op de eicel om deze te bevruchten. Meestal leeft een zaadcel maximaal 72 uur, maar het kan ook dat deze 48 uur of 80 uur leeft.

De kans op een zwangerschap is het grootste als je drie dagen voor de eisprong vrijt. Het is in ieder geval een advies om net voor of op de dag van je eisprong te vrijen. Door dit te doen, zorg je ervoor dat er altijd zaadcellen aanwezig zijn in de baarmoederhals.

Wat kan de menstruatiecyclus ontregelen?

Niet alle vrouwen hebben een regelmatige cyclus. Een onregelmatige cyclus is heel normaal wanneer je als tiener voor de eerste keren ongesteld bent. Je bent dan nog maar net vruchtbaar en je lichaam moet nog een vast ritme ontwikkelen. Ook bij vrouwen die net zijn bevallen of in de overgang zitten, is een onregelmatige cyclus normaal. Andere zaken die de menstruatiecyclus kunnen ontregelen, zijn:

  • Over- of ondergewicht
  • Polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS)
  • Overmatig sporten
  • Medicijngebruik
  • Stress

Over- of ondergewicht

Door over- of ondergewicht kan het zijn dat er geen eisprong plaatsvindt. De menstruatie blijft dan uit en je bent niet vruchtbaar.

Polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS)

PCOS komt redelijk vaak voor. Bij deze veelvoorkomende aandoening ontstaan er cysten (vochtblaasjes) op de eierstokken. Hierdoor raken de hormoonniveaus ontregeld, waardoor er niet altijd een eisprong plaatsvindt. Dit leidt tot een onregelmatige cyclus.

Overmatig sporten

Te veel sporten, beïnvloedt de cyclus. Hormoonniveaus raken dan uit balans, waardoor er niet altijd een eisprong plaatsvindt.

Medicijngebruik

Sommige medicijnen verstoren de aanmaak van de hormonen oestrogeen en progesteron. Hierdoor wordt de menstruatiecyclus ook verstoord.

Stress

Stress heeft invloed op de hormoonhuishouding en daarmee ook de menstruatiecyclus. Door stress maakt je lichaam het hormoon cortisol aan. Dit verstoort het evenwicht in de hormoonhuishouding, waardoor je menstruatie uitblijft of later komt.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips