Wanneer ben je vruchtbaar?

Wil je graag zwanger worden? Dan is het belangrijk als je weet wanneer je vruchtbare periode is. Als vrouw ben je maar een aantal dagen per maand vruchtbaar. Dit is een paar dagen voor de eisprong, op de dag van de eisprong en een dag erna. Als je tijdens deze dagen vrijt, is er een kans dat je zwanger raakt.

Als je zwanger wilt worden, is het dus van belang dat je weet wanneer je een eisprong hebt. Je weet dan wanneer je vruchtbaar bent en zwanger kan raken. Hoe bepaal je je vruchtbare periode?

Hoeveel dagen ben je vruchtbaar?

Een vrouw is elke maand ongeveer zes dagen vruchtbaar. Dit is vijf dagen voor en op de dag van de eisprong (ovulatie). De dag erna ben je nog maar een paar uur vruchtbaar. Op welke dagen in de maand je vruchtbaar bent, is weer afhankelijk van je menstruatiecyclus.

Je nieuwe cyclus begint altijd op de eerste dag van je menstruatie. De meeste vrouwen hebben een menstruatiecyclus van 23 tot 35 dagen. De gemiddelde cyclus duurt 28 dagen. Sommige vrouwen hebben een cyclus van 25 dagen, terwijl bij andere vrouwen de cyclus 32 dagen duurt.

Op de dag van je ovulatie geven je eierstokken een rijpe eicel af. Je bent dan vruchtbaar. Deze eicel blijft gemiddeld 24 uur leven en wacht aan het eind van de eileider op een zaadcel om bevrucht te worden. Een eicel die niet wordt bevrucht, sterft af. De afgestorven eicel wordt door je lichaam afgestoten. Dit is de menstruatie.

Hoe bereken je je vruchtbare dagen?

Heb je een zeer regelmatige cyclus? En begint je menstruatie vaak op dezelfde dag van de maand? Dan kun je heel makkelijk berekenen wanneer je een eisprong hebt en dus vruchtbaar bent. Twee weken voordat je menstruatie start, heb je een eisprong, oftewel ovulatie. Dit is op de veertiende of vijftiende dag van je menstruatiecyclus.

Zelf je eisprong berekenen?

Als je een regelmatige cyclus hebt, kun je dus heel eenvoudig je ovulatie berekenen. Hieronder geven wij je een uitleg:

  • Neem de eerste dag van je laatste menstruatie
  • Tel de lengte van je cyclus hierbij op
  • Ongeveer veertien dagen voor deze datum heb je een eisprong
  • Op de dag van je eisprong en twee dagen ervoor ben je het meest vruchtbaar

Hoeveel dagen voor de eisprong moet je vrijen?

Ook al leeft een eicel gemiddeld 24 uur, dit betekent niet dat je binnen deze uren moet vrijen om zwanger te worden. Een zaadcel blijft gemiddeld 72 uur leven in de baarmoeder. Als je drie dagen vóór je ovulatie vrijt, is er een kans dat zaadcellen blijven leven om de eicel te bevruchten.

Hoe bepaal je je vruchtbare periode bij een onregelmatige cyclus?

Heb je een onregelmatige cyclus? Dan is het lastiger om te berekenen wanneer je een eisprong hebt. Gelukkig zijn er nog tal van andere manieren om je vruchtbare periode te bepalen. Een naderende ovulatie herken je namelijk aan:

Een verhoogde lichaamstemperatuur

Op de dag van je eisprong zakt je lichaamstemperatuur iets. Twaalf tot 24 uur na de eisprong stijgt je lichaamstemperatuur weer met maximaal een halve graad. Als je iedere dag je lichaamstemperatuur opneemt en in een grafiek bijhoudt, krijg je na een aantal maanden een goed inzicht in het verloop van je cyclus. Met behulp van deze temperatuurmethode weet je precies op welke dag van de maand je eisprong is en wanneer je dus vruchtbaar bent.

Wil je de temperatuur methode gaan toepassen? Meet je lichaamstemperatuur dan iedere ochtend op hetzelfde tijdstip. Doe dit direct als je wakker bent en nog niet uit bed bent gestapt. Je lichaam heeft dan nog jouw biologische temperatuur.

Veranderd cervixslijm

Tijdens je cyclus verandert de hoeveelheid en de structuur van het cervixslijm (vaginaal slijm) steeds. De dagen na je menstruatie heb je niet zo veel slijmverlies. Hoe dichter je bij je eisprong bent, hoe meer cervixslijm je verliest. Twee dagen voor en op de dag van je eisprong ben je het meest vruchtbaar.

Op je vruchtbare dagen is het cervixslijm helderder en elastischer. Het lijkt dan op vloeibaar eiwit van een rauw ei. Als je dit slijm tussen je vingers neemt, kun je er een draadje van trekken. De dag na de eisprong verlies je weer minder cervixslijm. Het is dan brokkeliger en heeft een gele of witte kleur.

Ovulatiepijn

Sommige vrouwen hebben op de dag van de eisprong last van krampen of een zeurend gevoel in de onderbuik. Dit wordt ovulatiepijn genoemd. Het kan een paar uur tot een dag duren. Ovulatiepijn voelt hetzelfde als menstruatiekrampen. Als je op de helft van je cyclus last hebt van krampen of een zeurend gevoel in de onderbuik, kan dit dus een teken zijn dat je vruchtbaar bent.

Een lichte bloeding

Soms kan het zijn dat je een ovulatiebloeding hebt. Je verliest dan een klein beetje bloed op het moment van de ovulatie. Vaak gaat deze bloeding gepaard met krampen. Je herkent een ovulatiebloeding aan licht bloedverlies of een roze- of bruinige afscheiding. Als je rond de helft van je cyclus ineens last hebt van wat bloedverlies kan dit een ovulatiebloeding zijn.

Vollere borsten

Bij een naderende eisprong kan het zijn dat je borsten iets voller zijn. Als je twee weken na je menstruatie merkt dat je borsten iets voller zijn, dan kan dit betekenen dat je eisprong eraan komt.

Andere stand van de baarmoedermond

Twee tot drie dagen voor je ovulatie verandert de stand van de baarmoedermond. Deze ligt dan iets hoger, is meer geopend en voelt zachter aan. De stand van de baarmoedermond verandert dan zodat het voor de zaadcellen makkelijker wordt om naar de eicel te reizen en de baarmoeder binnen te dringen. Een dag na de eisprong sluit de baarmoedermond weer. Deze ligt dan lager en voelt harder aan.

Door elke dag de stand van je baarmoedermond te controleren, kun je bepalen of je vruchtbaar bent. Ga hierbij in een gemakkelijke positie staan en breng één of twee vingen in je vagina. Sta met één been op de rand van het toilet of een stoel of hurk door je knieën. Veel vrouwen die bezig zijn om zwanger te worden, doen dit standaard na het douchen.

Veranderend speeksel

Ook aan je speeksel kun je zien of je vruchtbaar bent. Bij een naderende ovulatie maakt je lichaam meer oestrogeen aan. Dit is ook weer in je speeksel terug te vinden. Tijdens de oestrogeenstijging is het lichaamszout meer geconcentreerd. Hierdoor heeft het speeksel een soort varenstructuur. Na de eisprong neemt de hoeveelheid oestrogeen weer af en is het lichaamszout minder geconcentreerd. Door je speeksel elke dag te controleren, kun je zien of het een varenstructuur heeft of niet. Zo zie je dus of je wel of niet vruchtbaar bent.

Een hoger libido

De meeste vrouwen hebben rond de dagen van de ovulatie een hoger libido. Ze hebben dan meer zin om te vrijen, omdat het lichaam zich voorbereidt voor een eventuele bevruchting.

Je bent dus maar een paar dagen per maand vruchtbaar. Dit is drie tot vijf dagen voor de eisprong en op de dag van de eisprong. De dag erna ben je nog maar een paar uur vruchtbaar. Twee dagen voor en op de dag van de eisprong heb je de meeste kans om zwanger te worden.

Hoe vaak moet je vrijen om zwanger te worden?

Als je graag zwanger wilt worden dan wil je natuurlijk geen enkele kans missen. Het liefste wil je rond je vruchtbare periode elke dag vrijen. Toch heeft dit geen enkele zin. Het is veel beter voor de zaadcellen om om de dag of om de twee dagen te vrijen. Na een zaadlozing duurt het namelijk nog ongeveer 48 uur voordat de zaadcellen weer van kwaliteit zijn. Een zaadcel blijft gemiddeld drie tot vijf dagen leven. Hoe lang dit precies is, hangt weer af van de kwaliteit van de zaadcellen.

Als je rond de periode van je eisprong om de dag vrijt, zijn er altijd wel zaadcellen in aanwezig op het moment van je eisprong. Wanneer je een regelmatige menstruatiecyclus hebt en om de dag vrijt, is er een grote kans dat je binnen een half jaar zwanger bent. Bij een onregelmatige cyclus is het wat lastiger om te bepalen wanneer je een eisprong hebt. Vrij dan in ieder geval twee tot drie keer per week. Er liggen dan altijd zaadcellen klaar op de dag van je eisprong.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips