Zwangerschapskalender: 6 weken zwanger

Als je 6 weken zwanger bent, maakt je baby een belangrijke ontwikkeling door. Bovendien is je lichaam flink aan het veranderen en dat merk je! Hier lees je wat er allemaal gebeurt in de zesde week van je zwangerschap.

Vanaf week 6 van je zwangerschap is de kans groot dat je last hebt van zwangerschapssymptomen. Gelukkig is er ook heel goed nieuws. Je baby maakt een grote ontwikkeling door. Zo krijgt het gezicht van jouw eigen mini-me al een vorm.

De groei van je kindje

Aan de buitenkant zie je nog helemaal niet dat je zwanger bent, maar toch is je baby al flink aan het veranderen.

1. Organen

Je baby heeft nu de grootte van een appelpitje (4 tot 5 mm). Toch zijn de meeste organen al gevormd. Vanaf week 6 nemen de longen, de dikke darm en de dunne darm langzaamaan een vorm aan. Ook krijgen de hersenen, de spieren en de botten meer vorm. Verder zal de bloedsomloop vanaf deze week worden aangelegd. Dit betekent dat er bloed door het lichaam van je kindje gaat lopen.

2. Armen en benen

De kleine hobbeltjes van week 5 groeien flink en veranderen in handen en voeten. Ze lijken nu nog op kleine knopjes, maar vanaf week 6 groeien ze echt hard.

3. Het hoofd

Je baby is een klein pitje met een te groot hoofd. Op het hoofd geven donkere vlekjes aan waar de ogen en de neusgaten komen. Minuscule putjes geven weer de plek aan waar de oren van je kindje komen.

Jij in week 6 van je zwangerschap

Je ziet nog niets aan je buik, maar van binnen is je baarmoeder flink aan het groeien. Ook maakt de placenta veel van het zwangerschapshormoon hCG aan, waardoor er veel meer bloed naar je bekken vervoerd wordt. Verder werken je nieren extra hard om de afvalstoffen af te voeren. Al deze veranderingen zorgen weer voor de bekende zwangerschapssymptomen.

6 weken zwanger: de zwangerschapssymptomen

In week 5 gaven we het al eerder aan: sommige vrouwen hebben bijna geen last van kwaaltjes, terwijl anderen er vanaf week 4 of 5 mee kampen. Het kan ook dat je eerder of later last krijgt van een zwangerschapssymptoom. Bij de meeste vrouwen worden de symptomen minder vanaf week 12.

Zwangerschapssymptoom 1: Ochtendmisselijkheid

Ook in week 6 kun je last krijgen van ochtendmisselijkheid. Hoewel de misselijkheid vooral in de ochtend voorkomt, kan het ook zijn dat deze de hele dag aanhoudt. Het kan gepaard gaan met overgeven.

Zwangerschapssymptoom 2: Verandering van smaak

Door de veranderingen in je hormonen kan het zijn dat je sommige dingen ineens niet meer lekker vindt. Je kunt hier weinig aan doen, omdat je smaak door je hormonen wordt geregeld. Tot je bevalling zul je een complete afkeer hebben van bepaald voedsel of sommige producten ineens superlekker vinden.

Zwangerschapssymptoom 3: Te veel aan speeksel

Een teveel aan speeksel in je mond is iets dat echt hoort bij de eerste zwangerschapsweken. Door de zwangerschapshormonen (daar heb je ze weer) zijn de speekselklieren overactief en produceren ze wel vier keer zoveel speeksel als voorheen. Je merkt dit doordat je veel vaker moet slikken en soms moet kwijlen. Het kan ook dat je wakker wordt met een nat kussen of matras.

Door de toename van de zwangerschapshormonen kun je hier weinig aan. Het kan helpen om op suikervrije kauwgom te kauwen om je mond wat droger te houden.

Zwangerschapssymptoom 4: Hoofdpijn

De meeste zwangere vrouwen hebben vaker hoofdpijn. Dit heeft verschillende oorzaken, zoals vermoeidheid, honger, spanning, misselijkheid of een depressie. De hoofdpijn kan ook komen door een bloeddrukdaling.

Als je hoofdpijn wordt veroorzaakt door misselijkheid, honger of vermoeidheid is het belangrijk dat je goed eet en voldoende rust neemt. In het eerste trimester van je zwangerschap heeft hoofdpijn vaak een van deze oorzaken. Als je aan het einde van het tweede trimester of in het derde trimester hoofdpijn hebt voor een lange tijd dan kan dit duiden op zwangerschapsvergiftiging. Het is verstandig om dan te bellen met je verloskundige of de gynaecoloog.

Wanneer de hoofdpijn door iets anders wordt veroorzaakt dan kan het geen kwaad om een paracetamol te nemen. Doe dit wel in een lage dosis en alleen af en toe. Het slikken van aspirines wordt afgeraden, omdat de aspirine een negatieve invloed heeft op de functie van de bloedplaatjes.

Zwangerschapssymptoom 5: Buikpijn

Buikpijn komt vaak voor in de eerste weken van de zwangerschap. Je baarmoeder is flink aan het groeien en hierdoor kun je last krijgen van steken of krampen. De buikpijn heeft wat weg van menstruatiekrampen. Je hoeft je hier geen zorgen over te maken. Het kan ook zijn dat je buikpijn krijgt door de veranderende stoelgang. Je darmen houden meer vocht vast en dit kan leiden tot obstipatie.

Je kunt de pijn wat verlichten door een warme kruik tegen je buik aan te houden. Verder kan een warme kruik, een warm bad of een warme douche ook helpen. Als je last hebt van buikpijn door obstipatie dan kun je dit verminderen door vezelrijk voedsel te eten en veel water te drinken. Je darmen blijven dan harder werken en verstoppen minder snel.

Zwangerschapssymptoom 6: Opgeblazen gevoel

Ook al is je buik nog niet zo groot, toch kan deze wat opgeblazen zijn. Door de toename van het hormoon progesteron houd je vocht vast en worden je darmen groter. Hierdoor zet je buik dus uit. Verder laat het hormoon oestrogeen je baarmoeder weer groeien, waardoor je buik wat opgeblazen kan zijn.

Door veel water te drinken, blijven je darmen aan het werk en worden voedsel en afvalstoffen sneller verwerkt. Het is belangrijk dat je vezelrijk voedsel eet, zoals volkorenbrood, groenten en fruit. Deze voedingsmiddelen houden je darmen aan het werk, waardoor je minder snel last hebt van een opgeblazen gevoel.

Tips bij week 6 van je zwangerschap

Heb je in week 5 nog geen afspraak gemaakt met de verloskundige? Doe dit dan nu in week 6. Bij sommige praktijken kun je pas terecht als je 12 weken zwanger bent, maar soms krijg je al bij 8 weken een onderzoek. Het kan in ieder geval geen kwaad om in week 6 al te bellen om een afspraak in te plannen. Verder geven wij jou de volgende tips mee:

  • Begin met het slikken van foliumzuur of blijf dit slikken tot de tiende week van je zwangerschap.
  • Overleg met je huisarts of je extra vitaminen moet slikken.
  • Denk er al over na of je een prenatale screening wilt. De verloskundige zal dit tijdens het eerste gesprek aan je vragen. Bij een prenatale screening wordt er gekeken of er een kans is dat je baby een open ruggetje of het syndroom van Down heeft.
  • Heb je een kat? Verschoon de kattenbak dan niet meer. In de uitwerpselen van de kat kunnen parasieten zitten die gevaarlijk zijn voor je ongeboren kindje.
  • Drink minder koffie: te veel cafeïne is niet goed voor je kindje. Probeer dus niet meer dan vier koppen koffie per dag te drinken. In cola en thee zit ook cafeïne, dus drink hier ook niet te veel van.

Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips