Zwangerschapskalender – 5 weken zwanger

Je bent nu 5 weken zwanger. Eindelijk weet je nu zeker dat je echt zwanger bent. Superleuk nieuws! Het embryo in je buik is superklein, nog geen halve millimeter groot. Dit piepkleine kikkervisje bestaat uit duizenden cellen en ontwikkelt zich supersnel. Deze week wordt het hartje gevormd.

Veel vrouwen komen er aan het eind van week 4 of het begin van week 5 achter dat ze zwanger zijn. Aan het begin van je zwangerschap zie je dus nog niets aan je buik. Wel kan het zijn dat je een opgeblazen gevoel hebt. Dit komt door je hormonen. Ze zorgen ervoor dat je darmen iets gaan uitzetten waardoor je je opgeblazen voelt.

Je baby groeit razendsnel

Aan de buitenkant zie je nog niks van je zwangerschap, maar aan de binnenkant is er van alles in werking gezet. Je baby groeit echt razendsnel. Deze week verandert en groeit er van alles.

Voeding

De eerste weken heeft je baby veel voeding nodig om goed te groeien. Vanaf deze week zal de placenta groter worden om ervoor te zorgen dat je baby genoeg voeding binnenkrijgt.

Organen groeien

Vanaf week 5 beginnen de grote organen te groeien. Het hartje, de lever, nieren en hersenen ontwikkelen zich en krijgen vorm. Tussen week 5 en 6 begint het hartje te kloppen.

Armen en benen

Het lichaam heeft kleine bobbeltjes waar de armen en benen aan gaan groeien. In week 5 of 6 maakt je baby een flinke groeispurt waarbij hij een stuk groter wordt.

5 weken zwanger: de zwangerschapssymptomen

Sommige vrouwen voelen helemaal niets van de zwangerschapssymptomen. Toch krijgen de meeste vrouwen hier vaak wel last van. Hieronder staan de meest voorkomende zwangerschapssymptomen op een rijtje. Het kan natuurlijk voorkomen dat je later of juist eerder last krijgt van zwangerschapskwaaltjes. Bij de meeste vrouwen worden de symptomen minder vanaf week 12. Vanaf week 17 zijn de meeste kwaaltjes verdwenen.

Zwangerschapssymptoom 1: ochtendmisselijkheid

Ochtendmisselijkheid is het meest bekende zwangerschapssymptoom. Deze kwaal wordt ochtendmisselijkheid genoemd, omdat het vaak in de ochtend voorkomt. Toch is deze naam misleidend. Vaak heb je heel de dag last van misselijkheid. Deze kwaal kan gepaard gaan met overgeven.

Je kunt de misselijkheid wat tegengaan door ’s ochtends een kopje (gember)thee te drinken en een klein beetje te eten. Zorg ervoor dat je steeds kleine hoeveelheden eet, zodat je maag niet leeg raakt en je misselijkheid voorkomt. Voordat je uit bed komt, kun je het beste een crackertje eten.

Zwangerschapssymptoom 2: Pijnlijke borsten

Net als in week 4, kun je in week 5 last hebben van pijnlijke borsten. Ze doen zeer bij elke aanraking. Je borsten worden gevoeliger omdat je doorbloeding groter is en je vocht vasthoudt.

Verder kunnen je borsten wat groter worden. Dit komt omdat de melkklieren opzwellen om borstvoeding te geven. Je lichaam bereidt zich op borstvoeding waardoor je tepels donkerder worden.

Het is belangrijk dat je nu een goede beha draagt die voldoende ondersteuning biedt. Vanaf week 14 van je zwangerschap zal je minder last hebben van dit symptoom.

Zwangerschapssymptoom 3: Bloedarmoede

De placenta ontwikkelt zich en je lichaam werkt hard om er bloed naartoe te vervoeren. Dit kan leiden tot bloedarmoede. Hierdoor kun je last hebben van vermoeidheid, duizeligheid of benauwdheid.

Probeer ijzerrijke producten te eten en te drinken, zoals kiwi’s, volkorenbrood, ei, appelstroop, (cashew)noten, tomatensap, zilvervliesrijst en pure chocolade. Let er ook op dat je voldoende vitamine C binnenkrijgt. Deze vitamine bevordert de ijzeropname. Veel vrouwen hebben tijdens de zwangerschap last van bloedarmoede. De arts of gynaecoloog zal dit dan ook controleren.

Zwangerschapssymptoom 4: Vermoeidheid

Vermoeidheid is een bekend zwangerschapssymptoom. Eigenlijk is die vermoeidheid helemaal niet zo gek; er verandert heel veel in je lichaam en daar kan je moe van worden. De placenta wordt aangelegd, zodat je baby alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt. Aan het eind van het eerste trimester wordt de vermoeidheid vaak minder.

Let erop dat je voldoende drinkt, maar probeer het ’s avonds te beperken. Als je ’s avonds veel drinkt, moet je ’s nachts veel vaker naar de wc. Probeer hetzelfde dagritme aan te houden, zodat je genoeg rust krijgt.

Zwangerschapssymptoom 5: Krampen in de baarmoeder

Je baarmoeder begint te groeien en hierdoor krijg je last van krampen. Deze krampen lijken op menstruatiekrampen. Het kan zijn dat je nog wat licht bloedverlies hebt door de innesteling of dat je oud menstruatiebloed verliest. Als je het bloedverlies niet vertrouwt, is het verstandig om contact op te nemen met de verloskundige.

Je kunt de krampen wat verlichten door op bed of op de bank te ontspannen met een warme kruik op je buik. Verder kan een warme douche of een warm bad ook helpen. Luister in ieder geval goed naar je lichaam. Rust uit als je voelt dat je lichaam dit nodig heeft.

Zwangerschapssymptoom 6: Veel plassen

Dit symptoom zal je zeker merken in week 5 van je zwangerschap. Je moet veel vaker plassen dan een paar weken geleden. Dit komt weer door de bekende zwangerschapshormonen die de bloedtoevoer naar je nieren en bekken verhogen. Hierdoor gaan je nieren beter werken en moet je dus vaker plassen. Vanaf week 12 wordt het minder, maar het kan weer terugkeren als de baarmoeder tegen je blaas aandrukt.

Ga niet minder drinken, maar blijf voldoende water drinken. Je baby en jij hebben dat nodig. Drink minder cafeïnehoudende dranken, zoals koffie, cola en thee. Deze verhogen de urineproductie.

Tips bij week 5 van je zwangerschap

Je weet nu echt dat je zwanger bent. Tijd om wat zaken te regelen, zoals:

  • Een afspraak maken met de huisarts of de verloskundige: meestal kun je pas een afspraak maken als je 6 of 8 weken zwanger bent, maar je kunt natuurlijk al wel contact opnemen met een verloskundige om een afspraak in te plannen. Maak ook een afspraak als je onzeker bent over je zwangerschap of iets niet vertrouwd.
  • Bedenk of je aan Moeders voor Moeders mee wilt doen. Hiermee help je andere vrouwen om zwanger te worden.
  • Uitzoeken wat je wel en niet mag eten tijdens je zwangerschap.

Zorg er ook voor dat je voldoende vitamine C binnenkrijgt. Eet bijvoorbeeld een sinaasappel of een kiwi. En vergeet niet om foliumzuur te slikken. Dit kun je doen tot de tiende week van je zwangerschap.

Ben je benieuwd wat er in week 6 van je zwangerschap gebeurt? Lees er dan meer over in de zwangerschapskalender week 6. Of kom meer te weten over jouw zwangerschap in week 4.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips