Zwangerschapskalender: 4 weken zwanger

Je bent 4 weken zwanger: dit kan het moment zijn waarop je ontdekt dat je zwanger bent. Hoe je dit ontdekt? Meestal door het uitblijven van je menstruatie. Verder kun je last krijgen van de eerste zwangerschapssymptomen, maar het kan ook zijn dat je er niets van merkt.

Deze week kan je een zwangerschapstest doen. De meeste vrouwen die zwanger zijn, hebben dan voldoende van het zwangerschapshormoon hCG aangemaakt om positief te testen. De hoeveelheid hCG wordt om de paar dagen hoger. Mocht het zo zijn dat je negatief test, maar toch niet ongesteld wordt dan kan je na drie dagen nog een keer een zwangerschapstest doen.

Jouw baby in de vierde week van je zwangerschap

In week 4 van je zwangerschap heeft je baby een plekje gevonden in je baarmoeder. Het embryo ontwikkelt zich razendsnel. De komende weken zijn levensbepalend voor je baby.

Het embryo bestaat uit drie lagen. In de vierde week van je zwangerschap ontwikkelen deze lagen zich tot de verschillende lichaamsonderdelen van je kindje. De binnenste laag groeit uit tot verschilleden organen, zoals de lever en de longen. De middelste laag groeit uit tot de spieren, botten, nieren, geslachtsorganen en het hart. Uit de buitenste laag wordt het haar, de ogen, de huid en het zenuwstelsel gevormd.

De dooierzak

Een deel ontwikkelt zich tot de placenta. In week 4 is dat nog de dooierzak. De placenta produceert het zwangerschapshormoon hCG. Door de aanmaak van dit hormoon weet de rest van je lichaam dat het geen nieuwe eicellen aan hoeft te maken en dat het baarmoederslijmvlies intact moet blijven. Verder is de placenta natuurlijk belangrijk voor een goede groei van het embryo.

4 weken zwanger: de zwangerschapssymptomen

Als je 4 weken zwanger bent, produceert de placenta al voldoende CG. Deze week kun je de eerste zwangerschapssymptomen dan ook gaan opmerken, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Bovendien kan het zijn dat je de symptomen niet associeert met een zwangerschap, omdat ze ook veel weg hebben van menstruatieklachten.

Symptoom 1: Overtijd

Het duidelijkste zwangerschapssymptoom is natuurlijk dat je overtijd bent. Waarschijnlijk is het niveau van het zwangerschapshormoon hCG in je lichaam hoog genoeg om te testen. Toch kan het voorkomen dat de test negatief is, terwijl je toch zwanger bent. Het niveau hCG is dan nog net te laag om te testen. Als je menstruatie uitblijft, kun je na drie of vier dagen weer test doen.

Symptoom 2: Opgeblazen gevoel

In week vier van je zwangerschap kan het zijn dat je een opgeblazen gevoel hebt of dat je buik wat opgezet is. Het kan ook dat je last hebt van winderigheid.

Symptoom 3: Vermoeidheid

Vermoeidheid is natuurlijk goed te herkennen. Deze kwaal komt ook vaak voor tijdens de menstruatie. Je bent vermoeid, omdat er van alles verandert in je lichaam. Tijdens de eerste weken van je zwangerschap krijg je hier al last van. Meestal vermindert de vermoeidheid na de twaalfde week.

Het is nu belangrijk dat je voldoende rust neemt en in hetzelfde ritme blijft. Ga dus op tijd naar bed en zorg ervoor dat je voldoende slaapt. Let er ook op dat je genoeg vitaminen binnenkrijgt en dat je ijzergehalte op peil blijft.

Symptoom 4: Emotioneel gevoel

Je kunt je in week 4 emotioneel voelen. Veel vrouwen schuiven deze klacht toe aan de naderende menstruatie. Toch kan dit ook een van de eerste zwangerschapssymptomen zijn. Ontspanning helpt. Doe iets waar jij vrolijk van wordt. Ga lekker wandelen of sporten, naar de bioscoop of geniet van een alcoholvrij drankje op een terras.

Symptoom 5: Verkleuring van de vagina

Als je zwanger bent, verkleuren de vulva en vagina. Normaal hebben deze een roze kleur, maar tijdens de zwangerschap kan de kleur veranderen in donkerpaars of rood. Dit komt doordat er meer bloed naar dit gebied stroomt.

Symptoom 6: Meer vaginale afscheiding

Net als in week 3, kan in week 4 de vaginale afscheiding toenemen. Ook kan de afscheiding troebeler worden.

Symptoom 7: Gevoelige borsten

In week 3 en in week 4 kun je last hebben van gevoelige borsten. Hierbij heb je een trekkend of prikkelend gevoel in de borsten en rond de tepels. De reden dat je hier last van krijgt is, omdat je borsten beter worden doorbloed en je meer vocht vasthoudt. Veel vrouwen schuiven dit symptoom af op een menstruatieklacht.

Symptoom 8: Bloedverlies

Aan het begin van week 4 kun je wat last hebben van bloedverlies. Dit kan een innestelingsbloeding zijn. De bloeding wordt door de innesteling van de bevruchte eicel in de baarmoederwand. Het bloed kan lichtroze, helderrood of bruin zijn. De meeste vrouwen hebben geen innestelingsbloeding.

Verder kun je na het vrijen ook wat bloed verliezen. Tijdens je zwangerschap zijn je baarmoeder en baarmoedermond extra doorbloed. De bloedvaatjes liggen aan de oppervlakte en deze kunnen tijdens het vrijen sneller openspringen. Het bloeden stopt vanzelf weer, maar het kan soms wel 24 tot 36 uur duren.

Symptoom 9: IJzer- of metaalsmaak in de mond

Het kan zijn dat je een vreemde ijzer- of metaalsmaak in de mond krijgt. Dit is een normaal symptoom. Waarschijnlijk komt deze abnormale smaak door de hormonale veranderingen. Tijdens je zwangerschap maakt je lichaam extra oestrogeen aan. Dit hormoon kan zorgen voor een smaak- en geurverandering.

Symptoom 10: Versterkte geurwaarneming

Een versterkte geurwaarneming is ook één van de eerste zwangerschapshormonen. De versterkte geur heeft vooral te maken met de veranderende hormoonhuishouding. Veel vrouwen ruiken bepaalde geuren ineens veel sterker. Het kan echter ook zijn dat je een bepaalde geur ineens heel vies vindt.

Tips bij week 4 van je zwangerschap

Als je zwanger bent, is het net even iets belangrijker om gezond te eten. Normaal is dit al verstandig, maar nu helemaal. Je baby’tje krijgt namelijk ook tal van voedingsstoffen binnen. Als je er een gezond en gevarieerd voedingspatroon op nahoudt, hoef je eigenlijk niets te veranderen.

  • Calcium en ijzer: Let er ook goed op dat je voldoende calcium en ijzer binnenkrijgt.
  • Slik foliumzuur: neem elke dag 0,4 tot 0,5 milligram foliumzuur. Hiermee kun je doorgaan tot de tiende week van je zwangerschap. Daarna is het niet meer nodig om foliumzuur te slikken, maar het mag wel. Lees hier meer over het belang van foliumzuur.
  • Vitamine D: tijdens je zwangerschap heb je extra calcium nodig. Dit is goed voor de botopbouw van je kindje. Hiervoor is vitamine D nodig. De Gezondheidsraad adviseert zwangere vrouwen om dagelijks 10 mg vitamine D te slikken.
  • Meld je bij een kinderdagverblijf: vaak zijn er wachtlijsten. Meld je vooral aan als je een specifiek kinderdagverblijf op het oog hebt. Als je besloten hebt om minder te gaan werken, kun je het weer opzeggen.

Ben je benieuwd wat er gebeurt in de vijfde week van je zwangerschap? Lees er meer over in de zwangerschapskalender week 5. Kom hier meer te weten over jouw zwangerschap in week 3.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips