Zwangerschapskalender – 3 weken zwanger

Je bent 3 weken zwanger, maar je weet nu nog niet of het raak is. De innesteling van de bevruchte eicel in de baarmoederwand vindt deze week plaats. Sommige vrouwen merken dit aan een innestelingsbloeding. Hierna kan je last krijgen van de eerste zwangerschapssymptomen. Wat gebeurt er in je lichaam tijdens de derde week van je zwangerschap? Ben je al zwanger? En voel je er al iets van?

Aan het einde van de derde week kun je al opmerken dat er iets aan het veranderen is in je lichaam. Ook kan het zijn dat je al last hebt van de eerste, vroege zwangerschapsverschijnselen, zoals vermoeidheid, ochtendmisselijkheid, pijnlijke borsten, afscheiding en krampen. Sommige verschijnselen lijken ook weer op een aankomende menstruatie. Verwarrend allemaal!

Jouw baby in de derde week

Als de eicel bevrucht is dan deelt deze zich tot een bal van cellen. Dit is de zygote. Als je 3 weken zwanger bent, bereikt de zygote de baarmoeder. Deze gaat daar op zoek naar een plekje om zich in te nestelen in de baarmoederwand. Sommige vrouwen krijgen dan een lichte bloeding, de innestelingsbloeding.

De innestelingsbloeding

Het bloed van de innestelingsbloeding kan helderrood, lichtroze of bruin zijn. Bruin bloed is ouder bloed en komt zo’n 1 tot 2 dagen na de innesteling. Een innestelingsbloeding komt vaker niet dan wel voor.

In de baarmoederwand splitst de zygote zich weer op in twee groepen. Het bolletje cellen is dan een embryo. De ene helft van de groep cellen wordt het embryo, de andere helft wordt de placenta. De placenta wordt pas later in je zwangerschap gevormd. Het embryo krijgt de voedingsstoffen en zuurstof binnen via de placenta.

Kun je al een zwangerschapstest doen?

Soms kan je aan het eind van week 3 al een zwangerschapstest doen. De kans is echter klein dat de test al positief is, omdat er nog te weinig HCG in je lichaam aanwezig is. HCG staat bekend als het zwangerschapshormoon. Dit is ook het hormoon dat gemeten wordt bij de test. Voor echte zekerheid is het beter om de test te doen in week 4. Als je merkt dat je menstruatie op zich laat wachten en je overtijd bent. Er is dan een veel grotere kans dat je direct een positieve test in je handen hebt.

Echt zwanger in week 3

Week 3 is eigenlijk de eerste week dat je dus echt zwanger bent. Huh? Dit is wel heel verwarrend. Voor de verloskundige, gynaecoloog en huisarts is dit makkelijker rekenen. Zij houden zich aan de bekende zwangerschapstelling. Om de verwachte bevallingsdatum te berekenen, neem je de eerste dag van je laatste menstruatie als uitgangspunt nemen. Tel daar weer 40 weken bij op en zo weet jij ongeveer wanneer je gaat bevallen.

Kun je de mini-me in je buik nu al een baby noemen? Nog niet. De bevruchte eicel wordt nu nog een zygote genoemd. Hierin zit al het DNA en alle erfelijke kenmerken opgeslagen van jou en de vader. Vanaf week 3 begint de celdeling en dit gaat supersnel. Na 4 dagen zijn er al meer dan 100 cellen in de zygote aanwezig. De zygote is dan een blastocyste. Dagelijks vinden er celdelingen plaats totdat je baby uit miljarden cellen bestaat. Aan het eind van week 3 is de eicel zo’n 2 mm groot. De binnenste cellen zijn dan een embryo. De buitenste cellen worden later de vruchtwaterzak en de placenta.

In week 3 van je zwangerschap start je lichaam met de aanmaak van verschillende hormonen en eiwitten om jouw mini-me te beschermen. Het zwangerschapshormoon HCG regelt de productie van oestrogeen en progesteron. Door de hogere hoeveelheid progesteron zit je baarmoedermond nu op slot en is deze niet meer doordringbaar.

3 weken zwanger: de zwangerschapssymptomen

Aangezien je nog maar net zwanger bent, heb je nog weinig HCG in je lichaam. Je merkt dan ook heel weinig van je zwangerschap. Je zit dan nog in je normale menstruatiecyclus. Veel vrouwen denken dan ook dat de klachten die ze hebben te maken hebben met hun naderende menstruatie. Toch hebben sommige vrouwen in week 3 al last van de eerste symptomen.

Symptoom 1: buikkrampen

Buikkrampen is een bekende zwangerschapskwaal die ook voorkomt tijdens een menstruatie. Je hebt hier last van, omdat je baarmoeder begint te groeien. De meeste vrouwen hebben last van krampen of steken. Maak je hier geen zorgen over, want deze kampen zijn heel normaal. Om de pijn te verlichten kun je een warme kruik tegen je buik houden. Een warm bad kan ook helpen. Luister goed naar je lichaam en rust als je lichaam dat aangeeft.

Symptoom 2: Gevoelige borsten

Veel vrouwen die net zwanger zijn, hebben last van gevoelige borsten. Ze hebben een prikkelend of trekkend gevoel in de borsten, vooral rond de tepels. Je krijgt hier last van, omdat je borsten beter worden doorbloed en je meer vocht vasthoudt. Het kan zijn dat je beha ineens minder fijn en strakker zit dan normaal. Waarschijnlijk schuif je dit symptoom af op de bekende menstruatieklachten. Vooral als je hier normaal ook last van hebt voor je aankomende menstruatie.

Symptoom 3: Meer afscheiding

Vooral als je al een tijdje probeert om zwanger te worden, kun je aan je afscheiding herkennen of je ongesteld wordt of niet. Gedurende je menstruatiecyclus verandert je afscheiding. Als je net zwanger bent, is je afscheiding dikker en slijmerig. Hoe dichter je bij week 4 komt, hoe meer afscheiding je krijgt.

Symptoom 4: Emotioneler

De meeste vrouwen die zwanger zijn, herkennen dit symptoom. Het ene moment voel je je supergelukkig en het andere moment huil je weer tranen met tuiten. De reden dat je emotioneler bent, heeft weer te maken met de bekende zwangerschapshormonen. Vanaf week 3 maakt je lichaam deze aan en nemen ze in grote hoeveelheden toe in je bloed. Dit kan veel invloed hebben op je humeur. Maar ook als je bijna ongesteld wordt, kun je ook last krijgen van humeurige buien. Veel vrouwen herkennen de moodswings dan ook als een aankondiging van de menstruatie.

Je kunt de emotionele buien wat onder controle houden door meer rust te nemen. Neem een dagje vrij als je werk je veel stress bezorgt, doe iets leuks met je vriendinnen, drink een kopje thee bij dat leuke koffietentje, trakteer jezelf op een reep chocolade of ga lekker even sporten om je hoofd leeg te maken.

Tips bij week 3 van je zwangerschap

Nu de bevruchte eicel zich heeft ingenesteld, is het belangrijk dat je goed op je eten let. Je eet namelijk niet meer alleen voor jezelf. Zorg ervoor dat je er een gezond en gevarieerd voedingspatroon op nahoudt. Verdiep je er goed in wat je wel en niet mag eten tijdens je zwangerschap. Sommige producten kun je beter laten staan.

  • Ga niet naar de sauna als je dit niet vaak of nooit doet. Dit kan leiden tot een miskraam.
  • Let er ook op dat je niet te veel koffie drinkt. Probeer niet meer dan 4 koppen koffie per dag te drinken. In thee en cola zit ook cafeïne dus kijk hier ook mee uit.
  • Eet ook geen rauw (rood) vlees meer en kaas waarop ‘au lait cru’ staat.
  • En werk niet in de tuin zonder handschoenen aan.
  • Roken, alcohol en drugs zijn natuurlijk not done.

En vergeet niet om foliumzuur te slikken. Dit kan je blijven doen tot en met de tiende week van je zwangerschap.

Benieuwd wat er gebeurt in de vierde week van je zwangerschap? Lees er meer over in de zwangerschapskalender week 4. Kom hier meer te weten over jouw zwangerschap in week 2.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips