Zwangerschapskalender – 2 weken zwanger

Volgens de zwangerschapstelling ben je 2 weken zwanger, maar pas aan het eind van week 2 of het begin van week 3 vindt de bevruchting plaats. De eerste dag van je laatste menstruatie geldt voor de telling als het begin van je zwangerschap. Nadat de eicel is bevrucht, begint deze aan de reis naar de baarmoeder. Vanaf het moment van de bevruchting ligt het geslacht van je baby al vast.

Bijna alle artsen en verloskundigen gebruiken de eerste dag van je laatste menstruatie als uitgangspunt van je verwachte bevallingsdatum. Ook wij houden de officiële zwangerschapstelling aan en dit betekent dat je in week 2 eigenlijk nog niet zwanger bent.

Nog geen embryo

In week 2 van je zwangerschap is alleen een eicel die nog niet is bevrucht. Er is dus nog geen embryo. Als je een regelmatige menstruatiecyclus hebt dan krijg je aan het eind van week 2 een eisprong. Hierbij daalt de eicel naar de eileider.

De eisprong

Tijdens week 2 bereidt je lichaam zich voor op de eisprong en stuurt het een signaal naar je hersenen. Je hersenen sturen dit signaal weer door naar de hypofyse. Je hypofyse ligt net onder de hersenen en wordt weer geprikkeld om het Follikel Stimulerend Hormoon (FSH) aan te maken. Onder invloed van dit hormoon gaat de eicel rijpen.

De bevruchting van de eicel

In week 2 maakt je lichaam zich klaar voor een eventuele zwangerschap. De baarmoederwand verdikt zich zodat het de bevruchte eicel kan opvangen. Verder wordt de doorbloeding groter en komen er meer kliertjes in de baarmoederwand. Deze kliertjes zijn van essentieel belang om de baby te voeden. Wanneer de eisprong plaatsvindt dan wordt de eicel door de eileider in de richting van de baarmoeder geduwd. Als de eicel binnen 24 uur met een zaadcel in contact komt dan is er sprake van een bevruchting.

Heb je voor de eisprong al geslachtsgemeenschap gehad? Dan is de kans groot dat er al wat zaadcellen in de eileider wachten op de eicel. De eicel zal dan snel bevrucht worden. Wanneer de eicel eerder in de eileider is dan de zaadcellen, dan wacht de eicel zo’n 24 tot 36 uur op een eventuele bevruchting. Als er niets gebeurt dan zal je over 2 weken ongesteld worden en moet je weer wachten op de volgende eisprong.

Ovulatiepijn

Sommige vrouwen voelen dat ze een eisprong hebben. Hierbij voelen ze aan de linker- of rechterkant van de onderbuik pijnscheuten. Deze pijn wordt ook wel ovulatiepijn genoemd.

Nog geen zwangerschapssymptomen

Aan het eind van week 2 vindt de bevruchting van de eicel plaats. Het is dan ook onmogelijk dat je in de tweede week al zwangerschapssymptomen voelt. Als je wel iets voelt dan hebben deze klachten waarschijnlijk iets te maken met je normale menstruatiecyclus. Week 2 verloopt namelijk net zo als je normale cyclus. Het enige verschil is dat de eicel nu wordt bevrucht. Voordat je echt iets merkt, zit je alweer in week 3 of 4.

Tweeling of meerling

Het kan soms voorkomen dat je lichaam meer dan één rijpe eicel afgeeft. Als deze eicellen allebei worden bevrucht dan is er een kans dat je een twee-eiige tweeling krijgt. Als je één rijpe eicel hebt en deze zich na de bevruchting in tweeën splitst, dan krijg je een eeneiige tweeling. Bij meerdere rijpe eicellen, dan bestaat er zelfs een kans op een meerling.

Tips bij week 2 van je zwangerschap

Als je zwanger wilt worden dan is het belangrijk om goed op je voeding te letten. Je ongeboren kindje krijgt namelijk dezelfde voedingsstoffen binnen als jij. Let er dus op dat je gezond eet en drinkt. Roken, alcohol en drugs zijn schadelijk voor de ontwikkeling van je baby en kunnen tot een miskraam leiden. Stop dan ook met deze middelen vanaf het moment dat je zwanger wilt worden. Het is een aanrader om dan ook te beginnen met het slikken van foliumzuur. Hiermee kun je stoppen als je 10 weken zwanger bent.

Benieuwd wat er gebeurt in de derde week van je zwangerschap? Hier lees je meer over week 3 van je zwangerschap. In dit artikel kom je meer te weten over jouw zwangerschap in week 1.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips