PolyCysteus Ovarium Syndroom

Bij het PolyCysteus Ovarium Syndroom ontstaan in beide eierstokken (ovaria) ronde, dunwandige met vocht gevulde cysten. Ieder ovarium bevat een grote hoeveelheid follikels, waarvan er onder invloed van hormonen maandelijks één groeit, rijpt en aan het oppervlak van het ovarium openbarst en een eicel vrijlaat (ovulatie). In dezelfde tijd wordt het baarmoederslijmvlies dikker door hormonale invloed, zodat het eventueel bevruchte ei zich kan innestelen.

Via de eileiders (tubae) komt het ei in de baarmoeder. Als er geen bevruchting plaats vindt, slinkt het slijmvlies en worden eicel, slijmvlies en bloed afgevoerd via de vagina tijdens de menstruatie. Bij deze aandoening groeien de follikels wel, maar ze barsten niet en in plaats van de eicel los te laten, ontstaat er een cyste. In het begin van de puberteit zijn er nog wel normale menstruaties, maar deze worden steeds minder en stoppen helemaal als de eierstokken cysten produceren in plaats van eicellen.

Tenslotte bestaan beide ovaria vrijwel geheel uit kleine cysten. Als geen ovulatie optreedt houdt de menstruatie op, met als gevolg onvruchtbaarheid en overproductie van mannelijk hormoon (testosteron).Waarom de cysten ontstaan is niet bekend, maar waarschijnlijk is de oorzaak een storing in het evenwicht tussen hy-pofysehormonen, LH (luteïniserend hormoon) en FSH (follikel-stimulerend hormoon). Bijkomende kenmerkende verschijnselen zijn overgewicht, acne en ongewenste haargroei (hirsutisme). PolyCysteus Ovarium Syndroom komt vooral voor bij vrouwen tussen 15 en 30 jaar.

Als geen behandeling volgt, is het risico op baarmoederkanker op latere leeftijd verhoogd, vanwege de overmatige productie van oestrogeen. Behandeling heeft meestal goede resultaten, de vruchtbaarheid kan worden hersteld en de symptomen verdwijnen. De behandeling wordt individueel afgestemd op de patiënt, afhankelijk van kinderwens e.d.

PolyCysteus Ovarium Syndroom

PolyCysteus Ovarium Syndroom Symptomen

• Wegblijven van of onregelmatige menstruatie.
• Onvruchtbaarheid.
• Ongewenste haargroei (hirsutisme).
• Overgewicht.
• Acne.

PolyCysteus Ovarium Syndroom Behandeling:

• Vrouwen met kinderwens krijgen clomifeen, een middel om de vruchtbaarheid te verhogen, of hormonen (HMG, humaan choriongonadotropine) toegediend om de ovulatie te stimuleren. Zelden wordt via laparoscopie zonodig een deel van het cysteuze ovarium verwijderd om ovulatie te bevorderen.

• Vrouwen die geen kinderwens hebben, krijgen anticonceptiepillen of progestagenen om de ovulatie te onderdrukken en het risico op baarmoederkanker tegen te gaan.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips