Intra-uterine contraceptie

Hoe de intra-uterine contraceptie werkt:
Een intra-uterine contraceptie of spiraaltje is een voorwerp dat een bevoegd arts in de baarmoeder aanbrengt om zwangerschap tegen te gaan. Hoewel een spiraaltje zwangerschap tegengaat, is niet precies bekend hoe dat komt. Er is een type spiraaltje dat kleine hoeveelheden progestageen (een synthetisch vrouwelijk hormoon) afgeeft. Een ander type bevat koper. Een spiraaltje biedt voortdurende bescherming tegen zwangerschap en blijft een tot zes jaar werkzaam, afhankelijk van het gebruikte type. Voorafgaand aan het mogelijk gebruik van een spiraaltje, dient een uitgebreid onderzoek plaats te vinden door een bevoegd arts om er zeker van te zijn dat er geen redenen zijn om geen spiraaltje te gebruiken.

Wie kunnen het spiraaltje gebruiken:

Elke vrouw die een effectieve, gemakkelijke en reversibele anticonceptiemethode wenst, maar nogal eens dagelijkse medicatie vergeet. Ook geschikt voor vrouwen die problemen hebben met voorbehoedmiddelen tijdens de geslachtsgemeenschap. Het spiraaltje is bij uitstek geschikt voor vrouwen die al een kind hebben en die een monogame relatie hebben.

Wie kunnen beter geen gebruik maken van het spiraaltje:

Vrouwen die mogelijk zwanger zijn mogen geen spiraaltje gebruiken. Vrouwen die meer dan één partner hebben lopen een verhoogde kans op het krijgen van pelveoperitonitis (buikvliesontsteking) als ze een spiraaltje gebruiken. De volgende omstandigheden zorgen ervoor dat het spiraaltje niet gebruikt kan worden als anticonceptiemethode: meerdere partners, buikvliesontstekingen, ontstekingen in de baarmoeder, baarmoederhals, eileiders of eierstokken; een onbehandelde abnormale afscheiding; onverklaarbare vaginale bloedingen; of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Een abnormale baarmoeder, zware of pijnlijke menstruatieperiodes, diabetes of andere medische problemen vereisen een consult met uw arts voor u het spiraaltje kiest als anticonceptiemethode.

intra-uterine contraceptie

Voordelen:

Van de 100 vrouwen raken er per jaar 0 tot 3 zwanger bij juist gebruik van het spiraaltje. Spiraaltjes blijven werkzaam van een tot zes jaar na inbreng, afhankelijk van het gebruikte type. Naast het spiraaltje hoeven er geen andere voorbehoedmiddelen gebruikt te worden. Een spiraaltje zorgt voor voortdurende bescherming.

Nadelen:

Een spiraaltje biedt geen bescherming tegen geslachtsziekten, maar uitsluitend tegen zwangerschap. Het inbrengen kan voor ongemak zorgen en gedurende enige maanden is er infectiegevaar. Die infecties worden veroorzaakt door een bacterie die tijdens het inbrengen in de baarmoeder terechtkomt. Gebruiksters lopen een groter risico buikvliesontsteking op te lopen. Door deze infecties is het soms moeilijk zwanger te raken nadat het spiraaltje is verwijderd. Na het inbrengen moet er maandelijks gecontroleerd worden of het spiraaltje nog op zijn plek zit door na te gaan of het touwtje, dat vanuit de baarmoederhals in de vagina hangt, nog op zijn plaats zit. Het spiraaltje kan uit het lichaam glijden.

Bijwerkingen:

In het algemeen: bloedingen buiten de menstruatieperiode, zwaardere en meer langdurige menstruatie, menstruatiekrampen kunnen heviger zijn dan normaal.

Ernstige bijwerkingen: beschadiging van de baarmoederwand (komt niet vaak voor), indien zwangerschap optreedt tijdens het dragen van het spiraaltje, kan leiden tot een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips