Essentiële tremor

Klachten en verschijnselen

– Ritmische, trillende beweging van handen, armen, hoofd, tong of strottenhoofd.
– Het trillen van armen en hoofd neemt toe bij gerichte bewegingen.

Essentiële tremor is niet ernstig en wordt ook wel benigne (goedaardige) tremor genoemd. Wanneer deze tremor in de familie voorkomt, wordt van familiaire tremor gesproken. Hoewel dit de meest voorkomende vorm van beven is, is de oorzaak ervan onbekend (essentieel is de ziektekundige term voor ziekten waarvan de oorzaak niet bekend is). De frequentie van het trillen kan variëren van matig tot hoog (zes tot twaalf trillingen per seconde).

Bijna de helft van de gevallen is familiair; de tremor begint dan in de puberteit of later. In de andere gevallen begint de tremor meestal op middelbare of hogere leeftijd en neemt langzaam toe. Na enige tijd kan de tremor zich over de hele arm of beide armen, het hoofd, de handen, de stem en zelfs de oogleden uitbreiden. Gerichte bewegingen, zoals het vasthouden van een kopje of een vork, verergeren het trillen meestal. Dit is een verschil met de ziekte van Parkinson, waarbij het trillen juist meestal afneemt bij gerichte bewegingen.

Door spanningen kan de essentiële tremor ook verergeren. Als u deze tremor hebt, zal het u opvallen dat het beven meestal optreedt als u actief bent. Tijdens de slaap verdwijnt het.

De diagnose wordt meestal gesteld op grond van ondervraging en onderzoek. Er is geen laboratoriumonderzoek nodig.

Behandeling.

Vaak is behandeling niet nodig. Tot de gebruikelijke geneesmiddelen behoren propranolol, dat het trillen vermindert (en ook de hartslag vertraagt en de bloeddruk verlaagt), primidon (een geneesmiddel tegen epileptische aanvallen) of, in beperkte mate, kalmeringsmiddelen.

U doet er verstandig aan stimulerende middelen, zoals cafeïne, die het trillen kunnen verergeren, te vermijden. Alcohol doet het trillen meestal afnemen, maar u moet oppassen voor overmatig alcoholgebruik.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips