Temazepam

Werking:
temazepam is een 3-Hydroxybenzodiazepine met gemiddelde halveringstijd (naargelang de bron varierend van 5,3 uur tot 14 uur) en uitstekende plasma-proteinebinding (96-98%). De (aangeven) maximale koncentratie in het plasma wordt bereikt 2 tot 3 uur na de inname. Alle Benzodiazepines versterken de belangrijkste remmende neurotransmitter (GABA) in de hersenen. Dit verhinderd dat opwindingsimpulsen zich over de hersenen kunnen verspreiden.

temazepam Ph.Eur.4; 7-Chlor-2,3-dihydro-3-hydroxy-1-methyl-5-phenyl-1H-1,4-benzodiazepin-2-on; CAS-nr: 846-50-4

Kenmerken:

Slaapmiddel; psychofarmakon (tranquillizer);

Indikatie:

temazepam is hoofdzakelijk een hypnotikum. Het effekt op de totale slaaptijd beperkt zich tot de nacht van inname. Het verkort slaapstadium IV, vergemakkelijkt het in slaap raken en vermindert het meermaals ontwaken tijdens de slaap. Benzodiazepines vormen algemeen als slaapmiddel geen gevaar voor overdosering. Ze worden bij behandelingsbehoeftige slaapstoornissen, als kalmeermiddelen en in de anesthesie (i.v.) ingezet. Als tranquilizer en anxyolitikum worden benzodiazepines tegen angst- en spanningstoestanden en angstneurosen voorgeschreven evenals als premedikatie voor operatieve en diagnostische ingrepen. Ze hebben een antikonvulsieve en spierverslappende werking.

Dosis:

De aanbevolen dosis ligt bij slapeloosheid bij 20 mg. (Studies melden dat er geen werking was in totale slaaptijd bij doses van 10 mg temazepam.)

temazepam

Wisselwerkingen:

Orale kontraceptiva verkorten de halveringstijd en bewerken metabolismeverlaging. Het mag met ranitidine en cimetidine voorgeschreven worden.

Nevenwerkingen en kontra-indikaties: Verslechterd rijgedrag werd vastgesteld. Hangover-effekten zijn gering of niet geregistreerd. Bij temazepam zijn algemene opgewondenheid, nystagmus, nachtmerries, tranende ogen, longenmikroembolie, verwardheid, delirante symptomatiek en pruritus mogelijk. Chronische bronchitis en astma zijn kontra-indikaties.

De algemene nevenwerkingen van benzodiazepine zijn gerelateerd aan de verdovende en relaxerende werking. Gezien een licht ademdepressieve werking vastgesteld werd, mag het niet worden voorgeschreven aan patiënten met slaapapneu. Ze kunnen ovulatieremmend werken en tot Gallactorhea leiden. Ook kunnen euforie, ontbreken van aanvaarden van kritiek, bedwelmende effekten, draaierigheid, vermoeidheid, vermindering van het reaktievermogen en bewegingsstoringen optreden. Bij hoge dosering kunnen evenwichtsstoornissen en anterograde amnesie optreden (m.a.w. gebeurtenissen tijdens of na de behandeling worden niet meer herinnerd).

Benzodiazepines worden naar algemene konsensus te lang en teveel voorgeschreven. Experten bevelen strenge indikatiestelling aan en verordenen korte voorschriftsperiodes, geen voorschrift aan patienten met verslavingsanamnese, lage doseringen, stapsgewijze afbouw en degelijk informeren over rebound verschijnselen. Paradoxe reakties (onrustigheid, aktivering, agressie) zijn mogelijk. Ook “rebound-insomnia” in de volgende nacht werd opgemerkt. Fysische en psychische licht verslavende effekten zijn mogelijk bij lage dosering (“low dose dependence”), maar afkickverschijnselen zijn milder en diskreter dan bij barbituraten,- alkohol,- of opiatenverslaving: het handelt om storingen van algemene waarnemingen, innerlijke onrust en angst, slapeloosheid, algemene nervositeit en geprikkeldheid.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips