Dysfagie

Vast en vloeibaar voedsel worden in eerste instantie door bewegingen van de tong via de mond naar de keel getransporteerd. Wanneer een stukje voedsel de achterkant van de keel bereikt, wordt de slikreflex opgewekt die onder invloed staat van het zogeheten slikcentrum in het verlengde ruggenmerg.

Tijdens het slikken wordt het zachte verhemelte opgeduwd, waardoor het bovenste deel van de neus-keel-holte wordt afgesloten. Tegelijkertijd wordt de strotklep tegen de ingang van het strottenhoofd aangedrukt, zodat de luchtpijp voor een moment afgesloten is. Het voedsel glijdt nu door naar de slokdarm, die de verbinding vormt tussen de keel en de maag. Ze ligt achter de luchtpijp en voor de wervelkolom. De slokdarm heeft drie vernauwingen, namelijk ter hoogte van het strottenhoofd, ter hoogte van de aortaboog en op de plaats waar zij door het middenrif treedt. Het ingeslikte voedsel wordt onder invloed van de spieren in de slokdarmwand naar de maag getransporteerd.

Hoe komt dysfagie tot uiting?

Onder dysfagie wordt een groot aantal problemen samengevat. Deze strekken zich uit van een eenvoudige slikpijn tot het onvermogen om vast of vloeibaar voedsel op te nemen. Soms komt voedsel vanuit de slokdarm terug in de mond, zonder de maag te hebben bereikt (regurgita-tie).

Wat is de oorzaak van dysfagie?

Slikklachten kunnen gelokaliseerd zijn in elk gebied tussen de keelholte en de ingang van de maag. Er zijn veel verschillende oorzaken mogelijk. Deze kunnen variëren van infectieziekten en aandoeningen van zenuwen, spieren en vaten, tot slokdarmkanker.

dysfagie

Infectieziekten
Bij keelontstekingen zoals bij roodvonk, angina, de ziekte van Pfeiffer en difterie ontstaat er een pijnlijke zwelling van het lymfatische weefsel in de keelholte. Door de hevige pijn bij het slikken is het onmogelijk vast voedsel op te nemen. Daarom krijgen patiënten met een keelontsteking in de eerste plaats vloeibaar en koud voedsel.

Tumoren buiten de slokdarm

Zwelling van organen en tumoren in het gebied van de hals en de borst kunnen op de slokdarm drukken en daardoor problemen met doorslikken veroorzaken. Een vergroting van de schildklier (struma) is de meest voorkomende oorzaak van druk op de luchtpijp en Psychische aandoeningen Ook nervositeit en psychiatrische ziekten zoals hysterie en depressie kunnen tot gevolg hebben dat de betreffende mensen een tijd lang of voortdurend problemen hebben met slikken.

Tumoren buiten de slokdarm

Zwelling van organen en tumoren in het gebied van de hals en de borst kunnen op de slokdarm drukken en daardoor problemen met doorslikken veroorzaken. Een vergroting van de schildklier (struma) is de meest voorkomende oorzaak van druk op de luchtpijp en de slokdarm. Een struma kan benauwdheid en doorslik-klachten tot gevolg hebben.

Tumoren van de slokdarm

Goedaardige tumoren van de slokdarm zijn zeldzaam. Het kwaadaardige slokdarmcar-cinoom komt wel voor, vooral bij mannen. Slokdarmkanker treedt meestal op in de buurt van een van de drie slokdarm-vernauwingen. De symptomen doen zich pas voor in een vergevorderd stadium van de ziekte. Deze zijn: slikklachten en niet kunnen doorslikken, pijn achter het borstbeen, regurgitatie en slechte adem.

Vernauwing van de slokdarm

Een vernauwing van de slokdarm met slikklachten hoeft niet door een tumor te worden veroorzaakt. Een vernauwing kan ook het gevolg zijn van een verwonding, met name door een etsende stof. Er zijn ook vernauwingen en afsluitingen van de slokdarm die aangeboren zijn.

Kramp van de slokdarm

Kramp van de slokdarm doet zich meestal voor na het inslikken van grote, vaste stukken voedsel. De kramp treedt op in de spieren van de slokdarm die de voedsel-brok dan als een ring gaan omsluiten. Wanneer de brok verdwijnt, gaat ook de kramp weer over. Kramp van de slokdarm kan echter ook veroorzaakt worden door een zenuwziekte, een hersentumor en door spierziekten.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips