Slechte adem

De meeste mensen hebben wel eens last van een slechte adem zonder dat een speciale ziekte hiervan de oorzaak is.

’s Ochtends na het ontwaken, is een lichte reuk uit de mond heel normaal. Ook als men de avond tevoren de tanden goed heeft gepoetst, zijn er toch nog enige voedselresten in de mondholte achtergebleven.

Het lichaam probeert deze resten met behulp van enzymen in het speeksel op te ruimen. Veel bacteriën in het mondslijmvlies voeden zich met de voedselresten. Vooral ’s nachts vermeerderen ze zich snel, met name als men met open mond slaapt. In dat geval drogen namelijk de slijmvliezen uit en wordt er minder speeksel gevormd dat de voedselresten anders zou opruimen.

Diverse oorzaken van een slechte adem

Slechte gebitsverzorging
Een goede gebitsverzorging is buitengewoon belangrijk om een slechte adem te voorkomen. Daartoe behoort niet alleen het regelmatig tandenpoetsen, maar ook het gebruik van tandzijde en eventueel tandenstokers.

Infecties in de mondholte
Alle soorten bacterie, virusen schimmelinfecties kunnen klachten veroorzaken, onder meer ook een slechte adem. Een neusbijholteontsteking is een voorbeeld van een infectieziekte die een slechte adem kan veroorzaken. Dit komt doordat de uitgang van de neusbijholte uitkomt in de neusholte, die weer met de keelholte is verbonden.

Roken
Roken kan een onaangename adem geven, evenals het gebruik van bepaalde spijzen, bijvoorbeeld knoflook. Ook overmatig gebruik van koffie of thee kan de oorzaak van slechte adem zijn.

Droge slijmvliezen
Vooral oudere mensen hebben vaak last van droge slijmvliezen. Deze zijn kwetsbaar. Er ontstaan snel kloven in, waardoor bacteriën kunnen binnendringen. Dit kan tot infecties leiden en de speekselproduktie aantasten. Een slechte adem is meestal het gevolg. De speekselvloed kan met suikervrije kauwgom of citroenwater worden gestimuleerd. Ook bij een erg droge mond helpt geen enkel medicijn.

Andere oorzaken
Verschillende stofwisselingsziekten zoals diabetes en lever en nierziekten kunnen een slechte adem tot gevolg hebben. Deze aandoeningen kunnen alleen door een arts worden vastgesteld en behandeld.

Sommige mensen worden door een slechte adem geremd in hun omgang met anderen. Zelfs ernstige psychische problemen komen voor.

Advies bij slechte adem

* Poets na elke maaltijd de tanden en spoel met water.
* Zorg voor een goede gebitsverzorging en ga regelmatig naar de tandarts.
* Gebruik geen sterke specerijen, koffie en tabak.
* Ga naar de dokter als u door slechte adem sociale problemen ondervindt.
* Bij koorts, pijn of slikproblemen moet u een arts raadplegen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips