Angina

Pijn op de borst is het symptoom dat meestal met cardiomyopathie of hartziekte verband houdt. Pijn op de borst kan meestal in drie categorieën worden onderverdeeld: pijn veroorzaakt door angina, pijn met andere oorzaken zoals infectie en pijn veroorzaakt door niet-cardiologische problemen zoals galblaasaandoeningen. Angina komt zelden voor bij mensen onder de dertig en over het algemeen krijgen vrouwen het veel later dan mannen. Angina is pijn door onvoldoende bloedtoevoer naar het hart. Als de bloedtoevoer onvoldoende is, krijgt het hart niet voldoende zuurstof en voedingsstoffen en verhongert het in wezen. De hartcellen moeten hun eigen energievoorraden gebruiken voor het pompen.

Als dit proces langere tijd doorgaat zullen de hartcellen blijvende beschadigingen oplopen. Bovendien leidt de afsluiting die de onvoldoende bloedtoevoer veroorzaakt tot een opeenhoping van afvalstoffen die niet effectief verwijderd kunnen worden. Deze opeenhoping van afvalstoffen, zoals melkzuur, veroorzaken de pijn bij angina. Dit proces lijkt sterk op de opeenhoping van melkzuur in de spieren bij overbelasting.

Angina pectoris wordt over het algemeen omschreven als een pijnlijk, benauwd, zeurderig of zwaar gevoel op de borst. Het wordt meestal omschreven als een pijn die zich door de hele borststreek verspreidt en die kan uitstralen naar de nek, kaak, linkerschouder en linkerarm. Het kan zich voordoen in tijden van mentale of lichamelijke stress en wordt veroorzaakt door een tijdelijk tekort aan bloedtoevoer door de kransslagaders naar het hart. Angina houdt daarom maar enkele minuten aan.

Als de anginapijn langer dan 5 tot 10 minuten duurt, zou het kunnen zijn dat u een hartaanval heeft en moet u onmiddellijk medische hulp inroepen. Angina kan in drie algemene categorieën onderverdeeld worden: stabiele angina, instabiele angina en variant-angina. Stabiele angina heeft voorspelbare symptomen en de frequentie en duur van de pijn blijven gelijk. Het wordt meestal veroorzaakt door een vaste blokkering van de bloedstroom. Wanneer men rust neemt kan het zijn dat het hart voldoende bloed krijgt, maar inspanning zal pijn veroorzaken. Instabiele angina verwijst naar pijn die nieuw is of erger wordt.

Dit komt vaak voor wanneer men rust en de angina niet zo goed reageert op medicatie die is voorgeschreven om het ongemak te verlichten. Instabiele angina betekent dat de toestand aan het verslechteren is. Het treedt meestal op wanneer zich een hartaanval aan het ontwikkelen is en wordt daarom soms pre-infarctische angina genoemd. Variant-angina wordt ook Prinzmetal-angina genoemd, naar een van de eerste geneesheren die de aandoening omschreef.

Bij deze kwaal treedt er een onregelmatige verkramping van de spiervezels rondom de hartslagaders op waardoor de bloedtoevoer naar de hartspier vernauwd of zelfs geblokkeerd raakt. Het treedt vaak ’s nachts op en is meestal een krachtige maar kortdurende pijn.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips