Slokdarmkanker

Klachten en verschijnselen
Verergerende slikklachten.
Onverklaard gewichtsverlies.
Oprispingen.
Bloed braken.

De meeste slokdarmgezwellen komen in het middelste of laagste gedeelte van de slokdarm voor. Bijna 90 procent van de slokdarmgezwellen is kwaadaardig (maligne).

Het voornaamste symptoom van een slokdarmtumor, zowel van een goedaardige (benigne) als van een kwaadaardige (maligne), is toenemend moeite met slikken krijgen. De problemen beginnen met vast voedsel maar uiteindelijk wordt het zelfs moeilijk vloeibaar voedsel naar binnen te krijgen. Als de toestand erger wordt, zal de patiënt vermoedelijk gewicht verliezen en hij begint voedsel op te geven.

Kwaadaardige tumoren komen tweemaal zoveel voor bij mannen als bij vrouwen; zware rokers en drinkers in de leeftijd tussen 50 en 60 jaar lopen het meeste risico.

Om nog niet volledig begrepen redenen, mogelijk door angst of ontkenning, stellen veel mensen met deze verschijnselen een bezoek aan hun dokter uit. Als gevolg heeft de kanker in de tijd dat hulp wordt gezocht zich al verder dan de slokdarm uitgebreid. Succes van de behandeling hangt af van vroege ontdekking.

Diagnose bij slokdarmkanker

Elke moeilijkheid met slikken vereist onmiddellijk de aandacht van de huisarts. Voor de diagnose kan röntgenonderzoek met behulp van bariumpap, gevolgd door endoscopie nodig zijn. Kijken in de slokdarm geeft de zekerheid dat het röntgenonderzoek niets gemist heeft en bevestigt hetgeen de röntgenfoto’s hebben opgeleverd. In sommige gevallen zal de arts een klein stukje weefsel uit de slokdarm wegnemen (biopsie) voor analyse in het laboratorium. Er zal mogelijk ook een CT-scan worden aangevraagd om de uitbreiding van het gezwel buiten de slokdarm vast te stellen.

Hoe ernstig is slokdarmkanker? De meeste gezwellen van de slokdarm zijn kwaadaardig. Omdat de ziekte zich meestal in een ver gevorderd stadium bevindt alvorens de diagnose wordt gesteld, is de overlevingskans gering.

Behandeling bij slokdarmkanker

Operatie. Bij een kwaadaardige tumor van de slokdarm die zich niet buiten dat orgaan heeft uitgebreid, is een operatie (soms gecombineerd met bestraling) of alleen bestraling de eerste behandeling.

Wanneer echter operatie uitgesloten is, is er een aantal behandelingen dat de door het gezwel veroorzaakte verstopping kan verminderen. Deze behandelingen zijn onder andere: frequente verwijding, verwijdering van een deel van de tumor door middel van laserstralen via een endoscoop en het inbrengen van een prothese, een starre plastic buis, in de slokdarm tot voorbij het kankergezwel. Hoewel deze behandelingen de tumor niet genezen, verbeteren zij de slikmogelijkheden door de doorgang in het kankerproces te vergroten.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips