Salpingitis

Salpingitis is een door zeer verschillende bacteriën veroorzaakte ontsteking van een of beide eileiders. De meest voorkomende verwekkers van salpingitis zijn gonococcen (50 tot 60%), gewone wondbacteriën, stafylococcen en streptococcen (30 tot 40%) en tuberkelbacillen (5 tot 10%). De infectie kan stijgen, d.w.z. de bacteriën gaan bijv. van de baarmoederhals door de baarmoederholte in de eileiders en veroorzaken daar een meestal tweezijdige ontsteking (bijv. gonococcen).

Dit gevaar voor opstijgen is vooral aanwezig na de menstruatie. Salpingitis door wondbacteriën is echter meestal eenzijdig. Behalve directe opstijging komen hier als infectiewegen de naar de eileiders leidende lymfvaten in aanmerking. Het uitgangspunt is een ontsteking van het slijmvlies van de baarmoeder (endometritis), een ontstoken miskraam of een operatie in de baarmoeder (curettage). Bij tuberculeuze salpingitis ten slotte, geraken de tuberkelbacillen van een of andere tuberculeuze haard door het bloed in de eileiders, ofwel de ontsteking slaat bij een tuberculeuze buikvliesontsteking direct op de eileiders over.

Salpingitis

Ziekteverschijnselen:

De normaal zeer fijne vouwen van de eileiders worden grof en vullen zich, evenals de doorgang van de eileider, met ontstekingscellen en etter. Door ontstekingsoedeem kunnen zeer grote posthoornvormige zwellingen van de eileiders ontstaan. Deze ontstekingstumor van de adnexa is dus geen écht gezwel in de zin van een neoplasma, maar eerder vergelijkbaar met een zwelling die ontstaat bij een ontsteking, bijv. een dikke wang.

Wanneer de ontsteking niet tot de eileider beperkt blijft maar verder schrijdt, kan een eierstokontsteking of buikvliesontsteking (pelveope-ritonitis) ontstaan. De algemene toestand is in het acute stadium meestal aanzienlijk gestoord, het onderlichaam is buitengewoon pijnlijk en er is hoge koorts. De patiënt klaagt over vloeiing, vaak ook over menstruatiestoornissen (menorrhagieën). In het chronische stadium vormen zich vergroeiingen tussen de verschillende eileiderpapillen, die de doorgang volkomen kunnen verstoppen. Het open einde van de eileider kan door littekens afgesloten worden, de omgeving van de eileider kan door ontsteking verkleefd zijn. Vaak blijft als ontstekings rest een met etter (pyosalpinx) of heldere vloeistof (hydrosalpinx) gevulde weefselzak over, de volkomen misvormde en functioneel onbruikbare eileider.

Een veel voorkomend gevolg van verkleving van de eileiderpapillen en dus van de volkomen afsluiting van de doorgang van de eileider is onvruchtbaarheid. Is de eileider wel voor de manlijke zaadcel maar niet voor de bevruchte eicel doorgangelijk, dan ontstaat er een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, die vaak optreedt na salpingitis

Behandeling:

In het acute stadium, dat — vooral wanneer de ontsteking rechts is — van blindedarmontsteking moet worden onderscheiden, zijn absolute bedrust, ijsblaas of koude doeken, zorg voor gemakkelijke stoelgang en pijnstillende middelen nodig; grote doses sulfonamide en penicilline. Als de temperatuur gedaald is moet geprobeerd worden door warmte in iedere vorm (warme omslagen, korte golf, diathermie, modderbaden enz.) te bereiken dat de ontstekingsafscheidingen worden geabsorbeerd. Pas als deze maatregelen geen resultaten hebben en er nog steeds over pijn wordt geklaagd moeten de ontstoken weefseldelen door operatie worden verwijderd.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips