Trichomoniasis

Trichomoniasis is nog een veel voorkomende seksueel overdraagbare ziekte.

Hoe je het krijgt:

Trichomoniasis wordt overgedragen door seks met een besmette partner. Vooral wanneer je geen condoom gebruikt, kun je gemakkelijk trichomoniasis krijgen.

Hoe het wordt overgedragen:

Trichomoniasis wordt overgedragen doordat bacteriën (protozoa) van de ene persoon op de ander overgaan tijdens seks.

Jeuk in en rond de vagina vergezeld van een diep rood gekleurde uitslag zijn tekenen van trichomoniasis. Vrouwen kunnen ook een grijze, gelig schuimende of ietwat bloederige afscheiding uit de vagina opmerken. Bij vrouwen kan de ziekte variëren van symptoomvrij zijn tot hevige ontstekingen hebben in het bekkengebied. Bij vrouwen treden de symptomen van acute trichomoniasis vaak op tijdens of meteen na de menstruatie. Mannen kunnen een soortgelijke afscheiding hebben in ongeveer de helft van de gevallen, maar vaak hebben zij geen symptomen. De incubatietijd wordt geschat op 3 tot 28 dagen na de eerste besmetting.

Trichomoniasis

Hoe je ervoor wordt getest:

Een arts of verpleegkundige zal bij de vrouw vocht uit het genitale gebied verzamelen en bij de man wat urine. Dit wordt naar een laboratorium gestuurd voor onderzoek. Normaal gesproken duurt het een paar dagen voor de uitslag bekend is.

Behandelingen:

Trichomoniasis is te behandelen en te genezen. Een kuur over een periode van zeven dagen biedt een genezingskans van 95%.

Preventie:

Het regelmatig gebruik van een condoom vermindert de overdracht van trichomoniasis.


Relevante artikelen
1 reacties
  1. Kan je als vrouw het virus doorgeven aan de man bij orale sex?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips