Hydrocele
Een hydrocele is een zwelling aan het mannelijk geslachtsorgaan die ontstaat door een ophoping van vocht. Deze zwelling treedt op in de balzak of in het verloop van de zaadstreng en is soms op meerdere plaatsen tegelijk aanwezig. Al naar gelang de plaats waar de zwelling zich bevindt, wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten hydrocele. Het komt het meest voor bij pasgeborenen en bij mannen boven de veertig jaar.
Waardoor wordt een hydrocele veroorzaakt?
Bij een jongetje verplaatsen de zaadballen zich nog voor de geboorte van de buikholte naar de balzak. Na de geboorte verkleeft deze verbinding, zodat de zaadballen in de balzak blijven. Het komt echter wel eens voor dat het verbindings-kanaal niet helemaal dichtgroeit, waardoor er na verloop van tijd holle ruimten kunnen ontstaan. In deze holle ruimten kan zich lichaamsvocht ophopen waardoor een hydrocele ontstaat.
Een hydrocele kan echter ook een andere oorzaak hebben, bijvoorbeeld een ontsteking of tumor in de omgeving van de balzak.
Hoe wordt een hydrocele behandeld?
Een kleine hydrocele hoeft in de meeste gevallen niet behandeld te worden omdat deze spontaan weer verdwijnt. Wanneer de aandoening echter van dien aard is, dat de balzak zwaar wordt en stevig aanvoelt, moet er operatief worden ingegrepen.
Bij een operatie van een waterbreuk wordt de zak die het vocht bevat, volledig verwijderd of wordt de zaadbal binnenstebuiten gestulpt. Bij kleine kinderen gebeurt deze operatie meestal onder volledige narcose. Bij volwassen mannen kan de operatie onder een kortdurende spinale anaesthesie plaatsvinden (gedeeltelijke narcose met behulp van ruggeprik). Een week na de operatie worden de hechtingen verwijderd.
Wanneer moet men de huisarts raadplegen?
Omdat men bij een hydrocele zelf niets kan doen, moet men, wanneer de balzak groter wordt, stevig aanvoelt of anderszins verandert, altijd de huisarts raadplegen.
Wat doet de dokter?
Eerst zal hij de zwelling met behulp van doorvallend licht onderzoeken, om er zeker van te zijn dat er inderdaad sprake is van een waterbreuk en bijvoorbeeld niet van een tumor. Waterbreuken zijn, in tegenstelling tot tumoren, lichtdoorlatend. Wanneer het vermoeden bestaat dat de hydrocele het gevolg is van een ontsteking, dan worden in het laboratorium bloed, urine en een afstrijkje uit de urine-buis aan een nader onderzoek onderworpen. Als uit deze onderzoekingen blijkt dat er in het gebied van de balzak een bacteriële ontsteking is, worden er antibiotica voorgeschreven.
Ziekteverloop
Bij pasgeborenen geneest een hydrocele meestal spontaan binnen één a anderhalf j aar. Dat is ook het
geval met kleine waterbreuken bij volwassenen. Afgezien van het feit dat een waterbreuk bij sommige patiënten af en toe wat lichte pijn of een zwaar en gespannen gevoel in de balzak tot gevolg kan hebben, veroorzaakt deze aandoening doorgaans geen klachten. Bij een grote hydrocele wordt in de meeste gevallen operatief ingegrepen. Na de operatie treedt volledige genezing op.
Is een hydrocele gevaarlijk?
Normaal gesproken is een waterbreuk volledig onschuldig. De oorzaak van de aandoening kan wel gevaarlijk zijn, bijvoorbeeld een tumor of een ernstige ontsteking. Bepaalde infectieziekten kunnen tot impotentie leiden.
Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.