Stomatitis

Stomatitis is een Ontsteking van het mondslijmvlies, die in het algemeen ook het verhemelte aantast, meestal begeleid door pijn, een slecht riekende adem en een toegenomen speekselproductie. Er zijn talrijke oorzaken, die vaak samenhangen met de tanden: cariës, slecht zittende prothesen of etterende tandwortels (zie gebit).

Stomatitis

Bacteriën, waarvan de mondholte er veel bevat, kunnen een stomatitis veroorzaken: mondbederf en angina van Paul Vincent zijn daarvan typische voorbeelden. Slechte en gebrekkige voeding, met name gebrek aan vitamine C, dragen bij tot het ontstaan van een stomatitis, evenals vergiftigingen met zware metalen als kwik. Wanneer de ziektetoestand chronisch wordt, is voor de genezing vaak samenwerking geboden tussen tandarts en huisarts. Mondwater en huismiddeltjes uit de drogisterij blijven meestal zonder resultaat.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips