Adviezen bij blaas ontstekingen

Welk type bacterie men ook heeft, men kan meteen de volgende eerste-hulpbehandeling toepassen.

Adviezen bíj blaasontstekingen

■ Hou altijd een steriel potje met schroefdeksel bij de hand om een beetje urine in op te vangen. Was eerst uw handen en reinig met een paar wattenbolletjes en warm water de streek tussen urinebuis en vagina (perineum) van voor naar achteren. Laat een beetje urine in het toilet lopen en dan een beetje in een steriel maatbekertje, bij voorkeur met een schenktuit. Doe de rest in het toilet en giet de opgevangen urine in het potje met schroefdeksel. Dit heet een ‘gewassen plas’. Als bovenstaande in een ziekenhuis gebeurt, zal uw urine direct microscopisch worden onderzocht; thuis moet u het potje in de koelkast bewaren tot u het voor onderzoek wegbrengt.

■ Was uw handen en reinig opnieuw met een wattenbolletje de ingang van de urinebuis van voor naar achter.

■ Begin nu aan het grondwerk van pijnverlichting, het voorkómen van uitbreiding van de infectie naar de rest van de urinewegen en het uitspoelen van de blaas. Uw blaas is als de pot van de wc: de inhoud kan worden doorgespoeld en bij ons urinemechanisme is dat niet anders. Als de zenuwuiteinden in de blaas de prikkel tot ledigen krijgen door sterke zure urine of een infectie, vertellen deze u dat u naar de wc moet. Dit kan men meestal met veel drinken overwinnen. U hebt succes gehad als uw urine 3 uur vrijwel kleurloos is. Kleurloze urine doet geen pijn en bevat geen ziektekiemen. Donkere, geïnfecteerde urine is erg pijnlijk. Begin met drinken bij het eerste teken van een dreigende aanval, maar drink geen geconcentreerde dranken. Eerst moet u een halve liter warm of koud water drinken waarin een theelepel dubbelzure soda is opgelost. Om de 20 minuten moet u de eerste drie uur een kwart liter water drinken in de vorm van slappe thee. Binnen 30-40 minuten begint u vaak naar de wc te lopen en hoewel de eerste paar keren nog branderig kunnen voelen gaat dit geleidelijk over naarmate meer water de blaas bereikt. Dubbelkoolzure soda werkt alkalisch en helpt de urine minder branderig te maken. Onthoud: een kwart liter water om de 20 minuten, 3 uur lang; daarna mag de hoeveelheid langzaam worden verminderd.

■ De theelepel dubbelkoolzure soda moet worden herhaald. Sommige artsen schrijven 3-4 uur achtereen een theelepel per uur voor en vinden dit volkomen verantwoord. Iemand met bloeddrukproblemen of een hartkwaal moet dit eerst met de huisarts bespreken. Sommige vrouwen nemen liever natriumcitraat of mengen de dubbelkoolzure soda met jam. Ook warme zitbaden met bijvoorbeeld Molkosan worden veel toegepast. Kies de methode die u het prettigst vindt.

■ Al dit water drinken helpt niets als men het niet steeds uitplast. Meestal zullen het branderige gevoel of de pijn de blaas prikkelen, maar soms is dit niet het geval. Dan kan een plaspil haar diensten bewijzen; ze zijn alleen op recept verkrijgbaar en niet alle artsen zijn in dit geval hiertoe bereid. We hebben echter allen wel iets in huis dat vochtafdrijvend werkt. Een kop sterke zwarte koffie stimuleert de blaas, maar bij blaasontsteking of nierproblemen is veel koffie af te raden. Thee heeft ook een vochtafdrijvend effect, maar gebruik geen alcohol.

■ Terwijl bovenstaande werkt, hebt u een plekje nodig waar u uw voeten hoog kunt leggen. Het beste is uw bed, maar een gemakkelijke stoel kan ook. Als u op kantoor werkt, leg dan een zacht kussen op uw stoel. Leg uw collega’s uit waarom; u zult vragend opgetrokken wenkbrauwen en gegiechel voorkomen. Als u de mensen vertelt over uw probleem, zullen ze alle hulp, steun en aandacht geven.

■ Vergeet niet na ieder wc-bezoek het gebied rond de urinebuis met warme vochtige wattenbolletjes schoon te maken. Het perineum kunt u nooit helemaal steriel maken, maar wel het besmettingsgevaar verminderen.

■ Behalve dat een blaasontsteking erdoor afneemt en in talloze gevallen geheel overgaat, levert deze zelfhulpvorm een aanwijzing voor uw dokter om de oorzaak van de aanval te vinden. Daartoe dient het flesje urine dat u aan het begin opving.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips