Water drinken

Water is heel belangrijk voor het menselijk lichaam. Het lichaam bestaat voor 75 procent uit water en slechts voor 25 procent uit vaste stof. Water is nodig voor de huid, het haar, de bevochtiging van de ogen, de hersenen, de organen en noem zo maar op. Als iemand niet drinkt, houdt het lichaam er na drie tot zes dagen mee op. Daarom is het erg belangrijk om elke dag voldoende water te drinken. Een overdaad aan water drinken is echter ook schadelijk voor het lichaam. Het lichaam loopt dan een zogenoemde watervergiftiging op.

Voldoende water drinken

Iedere volwassenen heeft gezondheidsvoordeel van voldoende water drinken. De ideale hoeveelheid water drinken verschilt per persoon. Het is afhankelijk van de grootte van het lichaam. Over het algemeen heeft een mens ongeveer anderhalve tot tweeënhalve liter vocht per dag nodig.

Voldoende vocht is op verschillende manieren goed voor het menselijk lichaam. Allereerst hebben de hersenen voldoende vocht nodig. Als deze vocht tekort komen, kunt u last krijgen van hoofdpijn en concentratieproblemen. De hersenen hebben vocht nodig om soepel te werken, maar ook om de cellen in leven te houden. Bij ernstig vochttekort kunnen hersenen letterlijk krimpen, doordat hersencellen afsterven. Na de hersenen zijn met name de nieren gebaat bij voldoende water. Nieren filteren afvalstoffen uit het lichaam, zodat deze kunnen worden afgevoerd met de urine. Beschikken de nieren over te weinig water, dan kunnen ze afvalstoffen niet goed afvoeren en hierdoor kan het lichaam sneller ziek worden.

Symptomen watertekort

Dorst is eigenlijk een laat symptoom om vast te stellen dat uw lichaam een tekort aan water heeft. Als het lichaam meer water nodig heeft, is dit te merken aan:

  • een droge mond
  • honger
  • vermoeidheid
  • te snelle hartslag
  • donkerdere urine

Als het lichaam al wat langer een tekort aan water heeft, kunt u ook last krijgen van:

Watervergiftiging

Bij watervergiftiging is de balans tussen water en natrium in het lichaam zoek. Hierdoor kunnen klachten ontstaan, zoals hoofdpijn, misselijkheid, braken en een opgeblazen gevoel. Bij een watervergiftiging krijgen uiteindelijk de hersencellen te veel vocht, waardoor ze opzwellen. Uiteindelijk kan dit leiden tot verwarring, stuiptrekkingen, een coma of zelfs de dood.

Watervergiftiging komt meestal voor bij sporters die zich intensief en langdurig inspannen, maar ná het sporten pas drinken en dan ineens heel veel drinken. Om watervergiftiging te voorkomen kunnen sporters beter bouillon drinken, zodat hun zoutniveau goed wordt aangevuld.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips