Glucose

Glucose of druivesuiker is een van de vele natuurlijke suikers. De scheikundige totaal-formule is C6H1206. Het komt voor in vele planten, vooral in het sap van zoete vruchten. In het dierlijk en het menselijk lichaam kan glucose niet alleen worden aangetroffen in bloed en lymfe maar ook als bestanddeel van grote moleculen in vele organen. Het speelt een rol bij de suikerstofwisseling en is wegens zijn grote oplosbaarheid ideaal te transporteren van en naar alle delen van het door bloeden lymfvaten doorstroomde lichaam.

Als onderdeel van de spijsvertering speelt druivesuiker een belangrijke rol omdat alle koolwaterstoffen (koolhydraten) die de mens als voedsel gebruikt (meel, brood, koek, rijst, aardappelen, havermout, macaroni, spaghetti, suiker, honing, vruchten, jam enz.) in het darmstelsel worden omgezet in deze suiker (glucose). Met de bloedbaan wordt de glucose naar de centrale voedselopslagplaats, de lever, gevoerd, waar het voor het belangrijkste deel wordt omgezet in de onoplosbare vorm, het glycogeen.

De omzetting van glucose in glycogeen geschiedt onder invloed van het hormoon insuline. Dit wordt door speciale cellen in de alvleesklier, de zgn. eilandjes van Langerhans, aangemaakt. Het insuline regelt derhalve de suikerstofwisseling en is werkzaam door de aanwezigheid ervan in de bloedbaan, in het bijzonder echter in de lever en in de spieren De uiteindelijke regeling heeft niettemin plaats in de hersenen, in het ‘suikercentrum’, van waaruit doorlopend signalen aan lever en spieren worden doorgegeven om voldoende glycogeen om te zetten in suiker (glucose) voor de ‘verbranding’.

In dit systeem speelt verder ook het bijniermerg een rol door afscheiding van het hormoon adrenaline, dat omgekeerd glycogeen omzet in glucose. Insuline en adrenaline hebben dus ten opzichte van ‘suiker’ een tegengestelde werking, of anders gezegd: insuline zet glucose om in onoplosbaar glycogeen, terwijl adrenaline het glycogeen weer omzet in oplosbaar glucose, dat naar de plaats van bestemming kan worden gevoerd door bloed en lymfe.

Bij een overproduktie van insuline zorgt glucagon voor een normalisering. De eerste omzetting van zetmeelhoudende voedingsmiddelen heeft plaats in de mond, waar het belangrijkste speekselenzym (pectine) allereerst het zetmeel afbreekt tot moutsuiker (maltose). terwijl een ander enzym (maltase) deze moutsuiker afbreekt tot glucose. Gewoonlijk wordt ons voedsel reeds dermate voorbehandeld toebereid door bijv. koken dat er bij het eten slechts kort behoeft te worden gekauwd en er meestal te weinig tijd is voor een voldoende omzetting tot glucose. Daarom moet het proces worden overgenomen door de spijsverteringsenzymen van het maag-darmkanaal. In darmsap zijn onder meer de enzymen aanwezig, nodig voor een verdere omzetting van grote koolwaterstof-moleculen en het afbreken van samengestelde maar ook uit verschillende koolstofverbindingen, met name uit bepaalde aminozuren. Het leverglycogeen dient onder andere voor het op peil houden van het druivesuikergehalte van het bloed (de zgn. bloedsuikerspiegel). Verschillende hormonen (insuline, adrenaline, glucagon) spelen daarbij een regelende rol.

Onder glycogeenziekte wordt een erfelijke aandoening verstaan waarbij glycogeen in de weefsels wordt opgestapeld. Er is op het ogenblik een groot aantal vormen, ten minste zes, van de glycogeenziekte bekend. Ze berusten alle op enzymstoornissen waarbij verschillende organen en combinaties van organen als lever, hart, dwarsgestreept spierstelsel, centraal zenuwstelsel en nieren zijn aangedaan. Bij enkele vormen van deze ziekte is een gunstige invloed van een dieet te verwachten. In de regel wordt een dieet gegeven dat arm is aan suikers maar rijk aan eiwitten.

Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips