Alles over jouw lichaam

Diabetes type 2

Diabetes type 2 is één van de twee typen van de ziekte, die ook bekend is als suikerziekte. Diabetes type 1, jeugddiabetes, is een vorm van suikerziekte die op jonge leeftijd begint. Meestal ontstaat de ziekte op kinderleeftijd of in de pubertijd. Jeugddiabetes ontstaat plotseling en iemand met dit type diabetes zal de rest van zijn of haar leven de ziekte hebben en insuline moeten spuiten. Het lichaam kan namelijk helemaal geen insuline meer aanmaken.

Diabetes type 2 is ouderdomssuikerziekte. De naam zegt het al: de ziekte ontstaat over het algemeen op latere leeftijd, na het veertigste levensjaar. Toch kan dit type diabetes ook al op jongere leeftijd beginnen. Anders dan bij jeugddiabetes vormt ouderdomssuikerziekte zich geleidelijk. Het lichaam kan nog wel insuline aanmaken, maar het lichaam reageert niet goed op de insuline.

Oorzaken

Bij diabetes type 2 is overgewicht meestal de boosdoener van de ziekte. Ook roken en weinig bewegen speelt een rol in de ontwikkeling van de ziekte. Omdat diabetes type 2 een ouderdomsziekte is, speelt ook de leeftijd een grote rol. Hoe ouder iemand is, hoe gevoeliger hij of zij is om diabetes type 2 te ontwikkelen. Ook kan ouderdomssuikerziekte in de familie voorkomen, en speelt er dus ook een erfelijke rol mee bij de ontwikkeling van de ziekte.

Symptomen

Mensen met diabetes type 2 hebben veel dorst, moeten veel naar de wc, kunnen last hebben van tintelingen in ledematen, zijn vermoeid en kunnen pijn in de benen krijgen bij het lopen. Hiernaast zijn ze sneller moe en kortademig en kunnen ze last hebben van zichtproblemen, zoals wazig zien of een branderig gevoel aan de ogen. Het lichaam kan minder goed genezen, waardoor infecties, zoals blaasontsteking, vaker terugkomen en wondjes niet goed genezen. Mensen met diabetes type 2 kunnen ook afvallen en hun adem kan ruiken naar aceton, doordat het lichaam de insuline niet goed of volledig kan verbranden.

Gevolgen

Het lichaam reageert bij diabetes type 2 niet goed op de insuline. Er wordt wel insuline aangemaakt, maar het lichaam ‘ziet’ dit niet goed. Hierdoor blijft er veel insuline in de bloedbaan zitten. Het gevolg hiervan is dat het lichaam eerst meer insuline zal aanmaken, maar na verloop van tijd doet het dit steeds minder. De bloedsuikerspiegel is hierdoor snel uit balans en er kunnen ‘hypo’s’ en ‘hypers’ ontstaan.

Uiteindelijk kan suikerziekte andere ziekten tot gevolg hebben, zoals hart- en vaatziekten, nierziekten en zenuwziekten. Er wordt geschat dat ongeveer iedere zes seconden iemand doodgaat door de gevolgen van diabetes. Diabetes kost dus veel levens. Daarbij is de ziekte een toenemende ziekte, want in de toekomst (2040) zal ongeveer één op de tien volwassen mensen diabetes hebben, volgens de Internationale Diabetes Federatie (IDF). Hiervan is 90% toe te schrijven aan diabetes type 2.

Behandeling

Als suikerziekte eenmaal ontwikkeld is, kan iemand hier niet meer volledig van herstellen. Wel kunnen de gevolgen beperkt worden met gezond eten en voldoende beweging. Ook zijn er medicijnen om de bloedsuikerspiegel, de bloeddruk en het cholesterol op niveau te houden. Als er sprake is van overgewicht, kan een patiënt afvallen om de ernst en de gevolgen van de ziekte te beperken.

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*