Diabetes type 2
Wereldwijd hebben miljoenen mensen de chronische ziekte diabetes type 2, oftewel suikerziekte. Als deze ziekte niet behandeld wordt, kan dit leiden tot nierfalen, blindheid, een hartziekte of een andere ernstige aandoening. Wat is diabetes type 2? Wat is de oorzaak van diabetes type 2? En kun je suikerziekte voorkomen?
Diabetes mellitus type 2 wordt ook wel niet-insuline-afhankelijke diabetes of ouderdomsdiabetes genoemd. Zo’n 90 procent van de mensen met suikerziekte heeft deze vorm van diabetes.
Wat is diabetes type 2?
Diabetes mellitus type 2 is een chronische ziekte, waarbij er sprake is van een verhoogd bloedsuikergehalte. Een ander woord voor bloedsuiker is bloedglucose. Bij een gezond persoon ligt het bloedsuikergehalte tussen de 4 en 6 millimol per liter (mmol/l). Na een maaltijd ligt het gehalte op ongeveer 8 millimol per liter. Bij een persoon met diabetes type 2 liggen de waardes een stuk hoger.
Te veel suiker in je bloed
Als je diabetes type 2 hebt, ben je verminderd gevoelig voor insuline en maak je minder insuline aan. Er zit dan te veel suiker in je bloed. Insuline is een belangrijk hormoon dat het bloedglucosegehalte (bloedsuikergehalte) onder controle houdt.
Je lichaam heeft insuline nodig om glucose toe te laten in de cellen. Insuline zorgt ervoor dat je cellen voldoende suiker uit het bloed halen. Je lichaam haalt deze suikers uit de koolhydraten die in je voeding zit. Koolhydraten zitten onder meer in rijst, pasta, brood en veel zoete producten, zoals koek, snoep en jam. De koolhydraten worden weer omgezet tot glucose. Vervolgens nemen de lichaamscellen glucose op uit het bloed.
Verstoorde suikeropname
Als je suikerziekte hebt, is dit proces verstoord. Er is dan te weinig insuline in je lichaam aanwezig, waardoor er te veel suiker in je bloed achterblijft. De glucose bereikt de cellen niet en blijft in het bloed. Hierdoor is het bloedsuikergehalte veel te hoog en dat is niet goed voor je lichaam. Als diabetes type 2 niet op tijd wordt opgemerkt, kan dit leiden tot een beschadiging aan de ogen, de nieren en het hart.
Wat is de oorzaak van diabetes type 2?
Het is nog steeds niet helemaal duidelijk waarom sommige mensen diabetes type 2 krijgen en andere mensen niet. Wel zijn er verschillende factoren die een rol spelen bij de ontwikkeling van deze suikerziekte:
- Erfelijkheid
- Overgewicht of obesitas
- Leeftijd
- Afkomst
- Medicijngebruik
Erfelijkheid
Diabetes type 2 is het soort suikerziekte waarbij erfelijkheid de grootste rol speelt. Je erft deze ziekte niet, maar je erft wel de aanleg om het te ontwikkelen. Als diabetes type 2 in je familie voorkomt, is er een grotere kans dat je deze ziekte ook kunt krijgen. Of je ook echt suikerziekte krijgt, hangt voor een deel af van je levensstijl. Als je overgewicht hebt en te weinig beweegt, vergroot je de kans op diabetes nog meer.
Kans op het krijgen van diabetes type 2
Als diabetes type 2 erfelijk is dan is de kans op het krijgen ervan ook weer afhankelijk van het familielid dat diabetes heeft:
- Als je beide ouders diabetes hebben: 20 tot 40 procent kans
- Als vader of moeder diabetes mellitus type 2 heeft: 10 tot 20 procent kans
- Als je broer of zus suikerziekte heeft: 15 tot 20 procent kans
- Als twee of meer broers of zussen het hebben: 25 tot 70 procent kans
- Als je eeneiige tweelingbroer- of zus diabetes heeft: 70 tot 90 procent kans
Overgewicht of obesitas
Bij overgewicht of obesitas heeft het lichaam er moeite mee om het bloedsuikergehalte in balans te houden. De lichaamscellen zijn dan minder gevoelig voor insuline en dit leidt tot diabetes mellitus.
Leeftijd
Vroeger werd diabetes type 2 ook wel ouderdomssuiker genoemd. Meestal krijgen mensen vanaf 40 jaar deze ziekte. De reden waarom oudere mensen vaker diabetes type 2 krijgen, heeft waarschijnlijk te maken met te weinig beweging. Ook al krijgen ouderen vaker suikerziekte, toch komt het tegenwoordig ook steeds meer voor bij jongere mensen.
Afkomst
Uit diverse onderzoeken is gebleken dat mensen met een Turkse, Marokkaanse of Surinaams-Hindoestaanse afkomst, meer risico lopen om diabetes type 2 te krijgen. Waarschijnlijk heeft dit te maken met de voedingsgewoontes.
Medicijngebruik
Bepaalde medicijnen vergroten het risico op diabetes. Een bekend voorbeeld hiervan zijn medicijnen met corticosteroïden, zoals prednison. Als je dit medicijn gebruikt, kan je lichaam minder goed glucose verwerken. Verder verhogen medicijnen tegen psychoses het risico op diabetes. Hier kun je snel dik van worden en dat is weer slecht voor het bloedsuikergehalte.
Wat zijn de symptomen van diabetes type 2?
De meeste mensen merken niet dat hun bloedsuikergehalte verhoogd is. Sommige patiënten krijgen echter wel klachten, zoals:
- Dorst
- Veel plassen
- Jeuk
- Vermoeidheid
- Wondjes en ontstekingen aan de huid die erg langzaam genezen
Andere klachten door diabetes types 2
Na een aantal jaren kan diabetes type 2 problemen veroorzaken aan andere organen. Zo kan het leiden tot problemen aan het hart, de nieren, zenuwen, ogen, de bloedvaten en de voeten en tenen. Dit kan weer klachten veroorzaken als:
- Slechter lopen
- Slechter zien
- Gevoelloze voeten
- Traag genezende open wonden aan de tenen
- Erectieproblemen
- Een pijnlijk gevoel of tintelingen in de armen en benen
Met diabetes is het risico op hart- en vaatziekten, pijn op de borst, een beroerte of een hartinfarct ook groter. Ook neemt de kans op psychische klachten, zoals een depressie toe.
Hoe onderzoekt de arts of je diabetes type 2 hebt?
Als de huisarts vermoedt dat je diabetes type 2 hebt, meet deze op twee verschillende dagen het nuchtere bloedsuikergehalte in je bloed. Nuchter betekent dat het ’s ochtends wordt gemeten als je nog niets hebt gegeten of gedronken. Voor dit onderzoek mag je alleen wat water drinken.
Als je nuchtere bloedsuiker op beide dagen 7 of hoger is dan heb je diabetes type 2. Je hebt ook diabetes type 2 als je klachten hebt die duiden op diabetes en de nuchtere bloedsuiker een keer hoger is dan 7 mmol/l.
Heb je klachten en is je bloedsuiker op een ander tijdstip, dus niet nuchter, gemeten? Dan heb je diabetes als het bloedsuikergehalte bij de meting hoger was dan 11,1 mmol/l.
Hoe wordt diabetes type 2 behandeld?
Als de arts heeft vastgesteld dat je diabetes type 2 hebt, krijg je meestal medicijnen en een voedings- en bewegingsadvies. Je houdt deze ziekte namelijk niet alleen onder controle met een medicijn. Een gezonde levensstijl is veel belangrijker. Als je gezond eet en regelmatig beweegt, reageert je lichaam beter op insuline. Verder is het van belang dat je stopt met roken. Het doel van de behandeling is om een goed bloedsuikergehalte te krijgen.
Medicijnen
Diabetes wordt behandeld met medicijnen die het bloedsuiker verlagen. Daarnaast schrijft de arts vaak medicijnen voor om de bloeddruk en het cholesterol te verlagen. Hiermee wordt de kans op hart- en vaatziekten verkleind.
Insuline spuiten
Soms lukt het niet om de bloedsuikerspiegel te verlagen met medicijnen. Je moet dan insuline spuiten. Iets dat best even schrikken is. Voor veel mensen valt het echter mee, omdat ze zich een stuk beter voelen als de bloedsuikerspiegel weer lager is.
Wat kun je doen om diabetes type 2 te voorkomen of onder controle te houden?
Je kunt veel doen om diabetes type 2 te voorkomen of onder controle te houden. Door gezond te eten en regelmatig te bewegen, verminder je het risico op deze ziekte enorm.
Als je diabetes 2 hebt dan krijg je hier medicijnen voor. Deze medicijnen bestrijden echter alleen de symptomen van de ziekte en genezen je niet. Echter, door gezond te leven, houd je de ziekte goed onder controle. Sommige mensen komen er zelfs vanaf. Door de onderstaande tips op te volgen verminder je het risico op diabetes type 2 of houdt je deze ziekte goed onder controle door:
- Je aan een gezond voedingspatroon te houden
- Regelmatig te bewegen
- Niet te roken
- Een gezond gewicht te behouden of te krijgen
Een gezond voedingspatroon
Zorg voor een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Kies vooral voor vezelrijke voeding, zoals groente, fruit, volkorenproducten, bonen, linzen en onverzadigde vetten. Let er ook op dat je minimaal anderhalve liter vocht per dag drinkt. Dit mag je afwisselen met water, melk, koffie en thee zonder suiker. Suikerrijke vruchtensappen en frisdranken kun je beter laten staan. Wees ook voorzichtig met alcohol. Drink niet meer dan twee glazen per dag en het liefst niet iedere dag.
Regelmatig bewegen
Beweeg elke dag minstens een half uur matig intensief. Ga bijvoorbeeld op de fiets naar je werk of maak elke dag een lange wandeling. Het maakt niet uit wat je doet, als je maar in beweging bent. Verder is het ook goed om twee tot drie keer per week intensief te sporten, zoals hardlopen, fitnessen of zwemmen. Door te bewegen, zorg je niet alleen voor een gezond gewicht. Het verbeterd ook je insulinegevoeligheid, zodat je lichaam suiker veel makkelijker opneemt. Doe je zittend werk? Maak dan een wandelingetje tijdens de pauzes en of ga even rechtop staan als je al een uur achter de computer zit.
Stop met roken
Met roken vergroot je niet alleen de kans op hart- en vaatziekten, maar ook op diabetes type 2. Als je rookt, is je lichaam minder gevoelig voor insuline, waardoor je sneller suikerziekte kan ontwikkelen. Rokers hebben 30 tot 40 procent meer kans op diabetes dan niet-rokers.
Een gezond gewicht
Zorg voor een gezond gewicht met een gezond BMI. Bij overgewicht of obesitas is het vaak moeilijker voor je lichaam om de bloedsuiker in evenwicht te houden. Dit komt, omdat het dan minder goed reageert op insuline. Dit kan uiteindelijk leiden tot suikerziekte.
Onlangs was in het nieuws dat mensen met de diagnose diabetes type 2 standaard medicijnen krijgen. Er is een nieuwe handleiding voor huisartsen die daar nu verandering in brengt. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat minstens de helft van de diabetici van de medicijnen af kan. Met een gezonde leefstijl en een uitgebalanceerd dieet kunnen veel mensen stoppen met het gebruiken van medicijnen. Iets dat maar weinig artsen weten.
Zorgverzekeraar VGZ heeft in Uden de proef ‘Keer Diabetes Om’ gedaan. Hierbij gingen mensen met diabetes type 2, onder leiding van huisartsen en coaches, met hun voeding en leefstijl aan de slag. Na een aantal maanden kon een op de vier diabetici zonder medicatie leven. Hoe een gezonde leefstijl leidt tot medicijnvrij leven, vertelt Han in de onderstaande video.
Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.