Decubitus

Decubitus, ook wel doorliggen genoemd, treft vooral een aanzienlijk deel van de ouderen. Decubitus ontstaat wanneer een gedeelte van de huid en de botstructuur eronder langdurig onder druk staat. De bloedvaten die de huid van zuurstof en andere voedingstoffen moeten voorzien, raken afgeklemd waarna de huid gaat afsterven.
Decubitus kan zowel in milde als in ernstige vorm voorkomen. In de eerste fase ontstaat een kleine rode, iets gezwollen plek. In een volgend stadium is deze plek paars geworden, het teken dat de huid bezig is af te sterven. Daarna begint de huid te desintegreren en wordt de decubitusplek een open wond. In de laatste fase is de decubitusplek een diepe wond geworden die tot op het bot gaat en nog alleen operatief kan worden behandeld. Om dergelijke ernstige vormen van decubitus te voorkomen, moeten we weten welke risicofactoren er zijn en met welke maatregelen decubitus goed te voorkomen is.

De grootste risicofactor voor decubitus is langdurig liggen of zitten, wat geldt voor bedlegerige patiënten en rolstoelgebruikers. Deze risicogroepen kunnen al binnen twee uur een eerste stadium van decubitus ontwikkelen. Andere risicofactoren zijn verweking van de huid door urine- en/of ontlasting-incontinentia, een verminderd geestelijk functioneren, en slechte voeding.
De eerste stap ter voorkoming van decubitus bestaat uit het dagelijks controleren van de huid. Deze controle kunt u zelf uitvoeren of door uw verzorger/verpleger laten doen. Let vooral op plekken die rood zijn en ook na wisseling van de lig- en zithouding rood blijven.

De huid moet goed schoon worden gehouden en soepel (een juist vetgehalte) blijven. Met behulp van een crème of lotion kan worden voorkomen dat de huid droog en schilferig wordt. Als u lijdt aan urine- of ontlasting-incontinentia moet verweking van de huid worden voorkomen. Vooral absorberend ondergoed en incontinentia-materiaal werken heel preventief.Als u langdurig het bed moet houden, behoort u om de twee uur door uw verpleegkundige of verzorger in een andere houding te worden gelegd. Als u in een rolstoel zit, moet u om het uur in een andere houding worden gebracht. Als u als rolstoelgebruiker enigszins kunt bewegen, kunt u het beste om het kwartier een andere houding aannemen.

Mensen met een beperkte mobiliteit kunnen ook gebruik maken van speciale matrassen, schapevachten en luchtkussens. Er zijn uiteenlopende soorten en maten van deze hulpmiddelen verkrijgbaar. Voor een goede keuze kunt u het best overleggen met degene die u behandelt en/of verpleegt/verzorgt. Het is van belang om te weten dat zitringen beter niet kunnen worden gebruikt. Uit onderzoek is gebleken dat ze eerder decubitus bevorderen dan voorkomen.Ook uitgebalanceerde voeding kan decubitus tegengaan. Als het u niet goed lukt om een evenwichtig voedingspatroon te realiseren, dan kunt u wellicht de inname van voedingssupplementen overwegen. Bespreek dit echter eerst met uw huisarts. Een goed revalidatieprogramma kan ook helpen bij het ontwikkelen van meer lichaamsbeweging.

In veel gevallen zal er ondanks preventieve maatregelen toch een decubitusplek kunnen ontstaan. In zo’n situatie is het van belang dat deze plek goed schoon wordt gehouden in combinatie met eventuele verbandwisselingen. Ter ondersteuning kunnen ook bepaalde medicijnen worden gebruikt. Het kan een tijdje duren voordat een decubitusplek is geheeld, maar door actieve medewerking van de patiënt en goede zorg van de verpleegkundige zal dit vrijwel zeker lukken.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips