Leverscan

Met dit radio-isotopenonderzoek worden grootte, vorm en functie van de lever bepaald. Er kunnen kysten, abcessen en gezwellen worden opgespoord evenals kanker die zich in of vanuit de lever heeft verspreid.

Met het onderzoek kan ook schade aan het licht worden gebracht door hepatitis (leverontsteking), levercirrose of een buikverwonding. Soms wordt er gebruik van gemaakt om een geschikte plek voor een naaldbiopsie vast te stellen. Een leverscan duurt ongeveer 30 minuten en kan poliklinisch worden uitgevoerd of in het ziekenhuis.

U kunt worden gevraagd uzelf voor het onderzoek uit te kleden. Dan wordt radioactief materiaal in een ader in de arm ingespoten (dit kan wat pijn doen). Gedurende het onderzoek wordt u gevraagd in verschillende standen te gaan liggen, terwijl een speciale (gamma)camera opnamen maakt van het radioactieve materiaal dat zich in de lever heeft verzameld. Bijzondere zorg is na het onderzoek niet nodig.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips