Ziekte van Hirschsprung

De ziekte van Hirschsprung is een terke verwijding van de dikke darm (megaeolon congeni-tum) of een gedeelte ervan. De oorzaak is aangeboren en ligt in het ontbreken van de zenuw-verzorging in een gedeelte van de dikke darm of de endeldarm. Daardoor is in dat darmdeel geen darmbeweging (peristaltiek) aanwezig en kan de darminhoud niet verder worden getransporteerd. Er ontstaat een ophoping van voedselresten, waardoor het normale darmdeel boven de verstopping wordt verwijd. De aandoening kan worden vastgesteld door middel van röntgenonderzoek.

De ziekte van Hirschsprung kan zich al direct uiten bij pasgeborenen door sterke opzetting van het buikje of pas later. Bij oudere kinderen is ook de buik opgezet en wordt slechts eens in de een of twee weken ontlasting geloosd. Langs de massa ingedikte ontlasting loopt echter steeds wat dunne ontlasting, die slecht kan worden opgehouden, waardoor de luier of het broekje steeds vuil wordt.

Ziekte van Hirschsprung

Bij pasgeborenen en bij oudere zuigelingen zal de arts trachten de stoelgang te regelen met laxeermiddelen. Oudere kinderen kunnen worden getraind regelmatig de endeldarm of de dikke darm te ledigen. Indien deze behandeling geen succes heeft zal een operatie moeten worden uitgevoerd.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips