Keelziekten

Keelziekten kan door een faryngitis (keelontsteking), laryngitis (ontsteking van het strottenhoofd) of tonsillitis (amandelontsteking) veroorzaakt worden. Raakt een deel van de keel ontstoken, dan is meestal de omgeving mede aangedaan.

Keelziekten Symptomen:

gewoonlijk wordt eerst een droog kriebelig gevoel in de keel waargenomen. Andere beginsymptomen zijn een hese of krassende stem en het bovenmatig opgeven van slijm.

Later kan de keel pijn gaan doen, spreken en slikken wordt moeilijker, daarbij kan hoesten optreden, pijn in de oren (veroorzaakt door de verstopte oortrompetten) of hoofdpijn. Eventueel verliest men zijn stem en kunnen aanvallen van ademnood optreden. Bij onderzoek kan gewoonlijk in de keel een roodkleuring en zwelling aangetoond worden, soms gepaard met witachtig gele vlekken. Het onderzoek kan uitgebreid worden door het gebruik van een laryngoscoop, een instrument bestaande uit een spiegel en een lichtbron, waarmee het inwendige van het strottenhoofd bekeken kan worden. Bij een acute ontsteking in de keel kan naast keelpijn ook koorts en een gebrek aan eetlust optreden. Bij een acute amandelontsteking (tonsillitis) kan de lichaamstemperatuur tot meer dan 40 °C oplopen.

In de meeste gevallen wordt keelontsteking veroorzaakt door een virus. Bij het vermoeden op een ontsteking veroorzaakt door bacteriën kan antibiotica voorgeschreven worden. De waarde van gorgelen als behandelingsmethode bij keelontsteking is twijfelachtig, wel kan het enige verlichting geven van de symptomen. Vele factoren kunnen een prikkeling van het slijmvlies van de luchtwegen geven, en zo keelklachten veroorzaken: zwaar roken, te warme vertrekken zonder toereikende luchtvochtigheid (in het bijzonder slaapkamers), het langer verblijven in stof of rook en overbelasting van de stem. Heesheid kan op ernstiger ziekten in de buurt van de keel wijzen. Als eerste symptoom van strottenhoofdkanker (zie kanker) krijgt men gewoonlijk last van heesheid, wat natuurlijk niet wil zeggen, dat iedere heesheid duidt op kanker.

Toch zou een heesheid, die langer dan 14 dagen aanhoudt, aanleiding moeten vormen tot een grondig onderzoek door een specialist op het gebied van keel-, neus- en oorziekten, om de oorzaak te vinden en mogelijke strottenhoofdkanker bijtijds te ontdekken. In een vroeg stadium is genezing vaak nog mogelijk. Goedaardige gezwellen, bijvoorbeeld poliepen ter plaatse van de stembanden kunnen eveneens aan heesheid herkend worden. Ze kunnen gemakkelijk door een kleine chirurgische ingreep verwijderd worden. Zie ook gorgelmiddelen, tonsillen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips