Wespensteek

In de maand augustus wemelt het vaak van de wespen – het ene jaar meer dan het andere. Als u door een wesp bent gestoken, is het belangrijk om juist te handelen. In dit artikel leest u hier alles over. Ook leest u hoe u een wespensteek kunt voorkomen.

Waarom steken wespen?

Wespen komen in de zomermaanden af op zoetigheid. Zeker naarmate de zomer vordert, gaat wespen buiten hun eigen nesten op zoek naar voedsel. Dat is het moment dat de mens overlast ervaart. Limonade, producten met suiker en andere zoete voedingswaren werken als een magneet op wespen.

Als u met wespen te maken krijgt, betekent dat nog niet dat het insect op oorlogspad is. Steken doet een wesp pas op het moment dat deze zich bedreigd voelt. Paniekreacties, zoals het hevig slaan met de armen, hebben daarom juist een averechts effect. Wilt u een wespensteek voorkomen, dan is het verstandiger om rustig te blijven. Het kan bijvoorbeeld helpen om elders wat zoetigheid neer te zetten voor de wespen, zodat u er zelf minder last van heeft.

Een wespensteek

Het kan altijd een keer gebeuren dat u door een wesp wordt gestoken. Dit is vaak pijnlijk en levert vrijwel altijd een zwelling op. Koelen met ijs of een koud washandje kan de zwelling verminderen. Er zijn drie lichamelijke reacties mogelijk op een wespensteek:

  • Lokaal: op de plaats waar u bent gestoken, wordt de huid rood en dik. De zwelling kan behoorlijk groot worden. Soms treedt een verharding van de huid op. De stekende pijn gaat langzaam over in jeuk.
  • Toxisch: bijkomende reacties als oedeem (vochtophoping), hoofdpijn, braken, misselijkheid, stuiptrekkingen en bewusteloosheid kunnen voorkomen. Neem contact op met de hulpdiensten als de symptomen zich voordoen.
  • Allergisch: sommige mensen hebben last van een allergische reactie na een wespensteek. De symptomen zijn dan (veel) heviger en een wespensteek kan leiden tot een anafylactische shock. Het is noodzakelijk om direct contact op te nemen met de hulpdiensten.

Bij een wespensteek is het verstandig om de plek snel uit te zuigen, zodat het gif uit het lichaam wordt verwijderd. Slik het gif niet door, maar spuug het uit. Uiteraard kunt u hiervoor ook een gif-pompje gebruiken.

Wespensteek in mond of keel

De gevaarlijkste plek om gestoken te worden, is in de mond of keel. De zwelling is daar namelijk hevig en kan leiden tot verstikking. Wordt u in mond of keel gestoken, aarzel dan niet en neem contact op met 112 of rijd naar het ziekenhuis. In de tussentijd kunnen ijsklontjes in de mond zorgen voor verkoeling en de zwelling zoveel mogelijk onderdrukken.

Om een wespensteek in de mond of keel te voorkomen, is het belangrijk om alert te zijn bij het eten en drinken van zoetigheden. Na afloop maakt u, zeker bij kleine kinderen, het gezicht en de mond goed schoon met water, zodat wespen geen aanleiding hebben om bij het gezicht in de buurt te komen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips