Coeliakie

Coeliakie {Morbus coeliacus, ziekte van Gee-Herter) is een overgevoeligheid voor gluten, een eiwitverbinding die in tarwe, rogge, gerst en haver voorkomt.

Ingenomen voedsel wordt in de dunne darm in bestanddelen opgesplitst en door het lichaam opgenomen. Aangezien hiervoor een groot oppervlak nodig is, is de darm met uitstulpingen, zogenaamde vlokken, bekleed. Bij coeliakie raakt het darmslijmvlies ontstoken zodra glutenhoudend voedsel ingenomen wordt. De darmvlokken worden vlakker en gaan steeds meer vervallen. Als de aantasting door gluten aanhoudt, kunnen levensbelangrijke voedingsbestanddelen niet meer verwerkt worden. Dit leidt tot deficiëntie verschijnselen en stofwisselingsstoomissen.

Wat zijn de oorzaken van coeliakie?

Men weet dat de ziekte erfelijk is. Maar niet iedereen die erfelijk belast is wordt ook ziek. Wat de oorzaak van het uitbreken van de ziekte is, is nog niet bekend.

Hoe wordt coeliakie behandeld?

Door een streng glutenvrij dieet kan het ontstoken en vervlakte darmslijmvlies zijn bekleding en functies weer herstellen.

Zolang men strikt glutenvrij eet, leeft men zonder klachten. Men kan niets tegen de aanleg voor coeliakie doen. Als de ziekte al gevorderd is, voordat men op een glutenvrije voeding overgestapt is, moeten zuigelingen en kleuters meestal voor enige tijd in het ziekenhuis intraveneus gevoed worden.

Wat kan men er zelf aan doen?

Wie coeliakie in de familie heeft, moet proberen zijn kind zo lang mogelijk borstvoeding te geven. Er zijn aanwijzingen dat de gevolgen van de ziekte ernstiger zijn, naarmate men eerder met de papvoeding begint.

Wanneer moet men de huisarts raadplegen?

Als na de overstap van borst naar papvoeding de zuigeling niet meer goed groeit, als steeds weer diarree optreedt en de buik opgezet is, moet men een arts raadplegen.

coeliakie

Wat doet de dokter?

De symptomen maken de diagnose duidelijk. De arts kan met een dunne darm biopsie (weefselproef) de verdenking op coeliakie definitief bevestigen.

Ziekteverloop

De ziekte kan op iedere leeftijd optreden. Bij kinderen wordt het meestal op een tot anderhalfjarige leeftijd opgemerkt.

In de eerste maanden groeit de betreffende zuigeling zonder problemen. Vervolgens begint de gewichts toename te verminderen. Het kind moet vaak overgeven en heeft steeds minder eetlust. Tegelijkertijd neemt de omvang van de ontlasting sterk toe.

De ontlasting kan dan bedorven of zoetzuur gaan ruiken en de kleur wordt licht en zandachtig. Veel kinderen hebben diarree. Andere kinderen krijgen een neiging tot obstipatie.

Kenmerkend is de opgezette buik, vooral opvallend ten opzichte van het verder magere lichaam. De vetlaag van de bovenarmen, de dijen en het zitvlak verdwijnt. Hier ontstaan rimpels. Als men niet op een aangepast dieet overstapt, kan coeliakie tot de dood leiden. Coeliakie is niet te voorkomen, maar met aangepaste voeding kan men vrijwel klachtenvrij leven. Sommige patiënten hebben de neiging najaren van dieet, plotseling lichtzinniger te worden en van alles te gaan eten.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips