Oorontsteking

Uw dochtertje van twee ligt rusteloos te woelen in haar bedje. U kijkt op de klok. Middernacht. U zucht en trekt de lakens wat hoger op en probeert te slapen. Ze schopt tegen het voeteneind van haar bedje en met een diepe zucht gaat ze in een andere houding liggen. Ze zeurt wat, maar wordt niet wakker. U hoort het allemaal. U kunt niet slapen en vraagt zich af of het u deze nacht nog wel zal lukken. U zit met kleine schuldgevoelens. Wat had u kunnen doen om haar beter te laten slapen? ‘Mammmmmaaaaa. Pappaaaa.’ Haar
geroep is het sein van haar middernachtelijke oorinfectie-blues. Middenoorontsteking bij kinderen kan verschillende oorzaken hebben. Hun eustachische huisjes, kanaaltjes die van achter in de keel naar het middenoor lopen, zijn breder en korter dan bij volwassenen. Of de zenuwen in deze streek zijn nog niet helemaal volgroeid, wat de eustachische huisjes eveneens kan irriteren. En kinderen in kinderdagverblijven lopen gemakkelijker een verkoudheid op, wat dan weer kan leiden tot een oorontsteking. Maar denk nu niet dat u als volwassene immuun bent. Neem iemand met verstopte sinussen, stop hem in een vliegtuig, of laat een verkoudheid of een loopneus enkele dagen te lang duren en ja hoor: oorontsteking.

De gebruikelijke symptomen van middenoorontsteking zijn pijn en minder goed horen. Niettemin kunnen zowel kinderen als volwassenen een oorontsteking hebben zonder dat ze pijn voelen. Antibiotica is het beste middel om de infectie te genezen, hoewel hij soms vanzelf verdwijnt. Binnen een week of tien dagen zijn uw oren weer zo goed als nieuw. Maar wat gaat u nu vannacht doen? En hoe voorkomt u de volgende keer een oorontsteking?

Wanneer uzelf of uw kind pijn heeft, wilt u die pijn verlichten. Deskundigen adviseren het volgende.

Paracetamol. Deze pijnstiller geniet de voorkeur van de meeste artsen. Een dosis voor het slapengaan kan al voldoende zijn om de pijn te verjagen terwijl u of uw kind ligt te dromen. (Wegens het gevaar voor het syndroom van Reye, een levensbedreigende neurologische ziekte, is aspirine af te raden bij jonge kinderen).

Drink iets. Water drinken – en dus slikken – activeert de spieren die uw buizen van Eustachius opentrekken, zodat ze goed leeglopen. Open huisjes geven minder pijn.

Een decongestivum voor het slapengaan. Kinderen en volwassenen die vaak oorontsteking krijgen, kunnen mogelijk geholpen worden door vlak voor ze naar bed gaan een oraal decongestivum (een middel dat zwelling vermindert) in te nemen. Als er vocht in hun oren zit dat hen straks dwars gaat zitten, zal het medicijn dit vocht laten opdrogen en hen een goede nachtrust bezorgen.

Neusspray en droge oren. Volwassenen kunnen naast een oraal decongestivum of antihistaminicum, ook nog een neusspray gebruiken. Pas neusdruppels niet langer toe dan een dag of twee. Overdreven gebruik kan een averechts effect hebben en de verstopte neus nog verergeren.

Andere oorzaken van oorpijn

Een vreemd voorwerp dat de uitwendige gehoorgang beschadigd heeft of verstopt, kan ook zorgen voor vervelende pijn in het oor, net als overvloedig oorsmeer. Ook aandoeningen aan gebit, kaak en aangezichtsschedel (kaak abces, voorhoofdsholteontsteking, kiespijn, tandvleesontsteking, enzovoort)
kunnen hevige oorpijn veroorzaken. Raadpleeg dus altijd uw huisarts als de oorpijn blijft.

Een ontsteking in de externe gehoorgang wordt ook wel zwemmersoor genoemd, omdat deze meestal komt doordat er water in het gedeelte tussen trommelvlies en de gehooropening ingesloten zit – een ideale voedingsbodem voor bacteriën of schimmels.

Oorpijn die veroorzaakt wordt door abrupte veranderingen in de luchtdruk, bijvoorbeeld bij het opstijgen of landen van een vliegtuig, wordt barotitis genoemd. Deze pijn is doorgaans van voorbijgaande aard en is meestal ongevaarlijk.

Infecties in het binnenoor zijn zeldzaam, maar als de doolhof ontstoken is, is dat gevaarlijk: een dergelijke infectie kan tot volledige doofheid leiden.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips