Pylorospasmus

Pylorospasmus is een spastische, hypertrofische stenose van de pylorus ; een ziekte die voornamelijk mannelijke zuigelingen treft (vaak in de derde week na de geboorte) en ontstaat door een kramp en verdikking van de sluitspier van de maag, die het voedsel verhindert in de darm te komen. De oorzaak van pylorospasmus is niet bekend.

Pylorospasmus

De kinderen braken bijna na iedere maaltijd (vaak in een straal), hebben zelden en weinig ontlasting en kwijnen zienderogen weg; zij verhongeren letterlijk. Men ziet onder het buikoppervlak aan de golvende beweging van de maag hoe die zich inspant om het obstakel voor het voedsel te overwinnen. Men kan proberen om de symptomen tegen te gaan door het geven van talrijke kleine voedingen en toediening van medicijnen tegen de kramp; vaak verdwijnt de kwaal dan vanzelf na de achtste week na de geboorte. Wanneer de conditie van het kind echter veel slechter wordt, moet de pylorus operatief gecorrigeerd worden.

De ziekte kan ook (zij het zelden) bij volwassenen optreden, maar heeft dan een lichter en onschuldiger verloop dan bij kinderen. Zie ook hypertrofie.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips